Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 018 / Bag med fuldkorn

Fuldkorn er da noget med kerner? Den opfattelse har mange, men rygtet taler ikke sandt. Fuldkorn er nemlig meget mere end hele korn og tungt groft brød.


Et fuldkornsbrød består af minimum 50 % fuldkornsmel. I Danmark kan man få og bage mange forskellige typer fuldkornsbrød og boller, som kan variere meget i farve og form. Selv et lyst brød kan være spækket med fuldkorn. Der kan også være fuldkorn i både brød med eller uden kerner. Det vigtigste er, at produktet lever op til fuldkornslogoets krav. For at bære betegnelsen fuldkornsbrød skal brødet (rug- eller hvedebrød) være bagt med min. 50% fuldkornsmel, dvs. mel hvor hele kornet er blevet formalet til fint mel. Et moderne fuldkornsbrød kan derfor sagtens være lyst, fint og luftigt som et franskbrød eller et lyst specialbrød og behøver altså ikke indeholde kerner.

Fuldkorn betyder, at hele kornet er brugt. Også skaldelene, hvor de fleste vitaminer, mineraler og fibre findes. Vi har i det hele taget gjort det nemt for dig, når du vil vælge fuldkorn først – du skal bare kigge efter det orange fuldkornslogo på dit Valsemøllen produkt.

Bagetip: Hvorfor bage med fuldkornsmel?

Fuldkorn og surdej er to meget vigtige ingredienser i et brød, både når det kommer til næring og smag.

Fuldkornsmel giver en mere aromatisk smag, en mere saftig krumme og et mere næringsrigt brød, fordi fuldkornsmel indeholder alle kornets vitaminer, mineraler og skaldele. Du får altså et brød med mere smag, saft og kraft, når du bruger fuldkornsmel. Det er vigtigt, når du gerne vil bage et stort og luftigt brød, at du også bruger et fint formalet hvedemel sammen med fuldkornsmelet. Fuldkornsmel tynger dejen mere, og hvis du udelukkende bager med fuldkornsmel, så vil du få et kompakt og tungt brød. Når du bruger en kombination af fint formalet hvede og fuldkornsmel, så får brødet alle de egenskaber, som vi gerne vil opnå; et stort, luftigt, smagfuldt og næringsrigt brød med en saftig krumme.

Surdej fungerer både som hævemiddel og smagsgiver, og den sørger for, at brødets holdbarhed forlænges. Surdejen indeholder masser af mælkesyrebakterier og gærceller, og mælkesyrerne omdanner melets sukkerarter til syrer, hvorved brødet opnår den karakteristiske syrlige smag og aroma. Surdejen har også betydning for brødets holdbarhed, idet de eddikesyrer, som surdejen indeholder, har en konserverende effekt på brødet. Surdejsbrød har derfor en længere holdbarhed end brød bagt med gær.

Prøv dette lækre fuldkornssurdejsbrød og find ud af hvor fantastisk fuldkorn er i bagværk.

Hvis du vil vide mere om fuldkorn, kan du blive klogere på www.fuldkorn.dk

Valsemøllen er en del af fuldkornsparterskabet

“Hvis vi må give ét godt råd…Så er det: “Spis mere fuldkorn!”. Det er budskabet i Fuldkornspartnerskabets nye video. Fuldkornspartnerskabet er et samarbejde mellem sundhedsNGO’er, fødevarevirksomheder og Fødevarestyrelsen, hvis mål er at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Skuespiller Henning Jensen lægger stemme til videoen. Se videoen nedenfor.

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.