Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 018 / Bag med fuldkorn

Dit brød er et fuldkornsbrød, bare mindst halvdelen af melet er fuldkornsmel. Her kan du se, hvad fuldkorn gør godt for - og hvordan du får fuldkornsbrødet til at lykkes.


Hvad betyder fuldkorn – og fuldkornsbrød?

Mange tror, et fuldkornsbrød nødvendigvis skal være mørkt, tungt og fuldt af kerner. Men faktisk kan du også bage lyse fuldkornsbrød helt uden kerner. Ganske vist betyder fuldkorn hele kornet, men det kan sagtens være som mel: I fuldkornsmel er hele kornet formalet, så du også får kimen og skaldelene med. Og dermed får du også langt flere vitaminer, mineraler og fibre i dit brød.

Bare du bager brød med mindst 50 % fuldkornsmel, er det fuldkornsbrød. Uanset om det er bagt på hvede, rug, spelt eller andre kornsorter – princippet er det samme.

Hvis du gerne vil bage med fuldkorn, så bare kig efter det orange fuldkornslogo på dit Valsemøllen produkt.

Fuldkorn for sundheden – og for smagen!

Det er veldokumenteret, at fuldkorn er sundt. Fuldkorn indeholder mange gode vitaminer, mineraler og kostfibre, og det holder gang i maven. Samtidig mætter det godt, så vi ikke så nemt spiser for meget – og det mindsker risikoen for eksempelvis kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Heldigvis er fuldkorn også propfuldt af smag! Når du bager med fuldkornsmel, får du brød, der smager af meget mere, fordi skaldelene indeholder en masse aroma- og smagsstoffer.

fuldkornsmel har mange fordele i bagværk – bare husk de 3 fuldkornstips:

Tre tips til gode fuldkornsbrød

  1. Brug ekstra væske
    Fuldkornsmelet suger en del mere væske end almindeligt finsigtet mel. Du skal derfor bruge væsentligt mere væske.
  2. Ælt i længere tid
    Dejen skal være blank og smidig. Hvis du ælter den i en røremaskine, skal den samle sig om dejkrogen og føles som ”en tung elastik”, før den er æltet færdig.
  3. Lad dejen hæve længere tid
    Det er en rigtig god idé at lade din dej langtidshæve på køl – gerne op omkring 18-24 timer. Her kan dejen udvikle en masse smags- og aromastoffer, og det giver et mere smagfuldt brød med en saftigere krumme. Fuldkornsmel gør nemlig arbejdet mere vanskeligt for gæren, så det tager længere tid for dejen at ”løfte sig” og hæve. Lad meget gerne dejen stå ved stuetemperatur i en times tid, inden du sætter den på køl – det kickstarter hævningen.

Prøv for eksempel de koldhævede fuldkornsboller og find ud af, hvor fantastisk fuldkorn er i bagværk.

Surdej giver ekstra smag og holdbarhed

Du kan sagtens bage flot, saftigt og velsmagende fuldkornsbrød – både med og uden surdej.

Det særlige ved surdejen er, at den både fungerer som hævemiddel og smagsgiver, og den forlænger brødets holdbarhed.

Surdejen indeholder masser af mælkesyrebakterier og gærceller. Mælkesyrerne omdanner melets sukkerarter til syrer, så brødet får den karakteristiske syrlige smag og aroma. Surdejen forlænger også brødets holdbarhed, fordi surdejens eddikesyrer har en konserverende effekt.

Prøv for eksempel fuldkornsbrød med surdej – og få glæden af både surdej og fuldkorn.

Valsemøllen er en del af Fuldkornspartnerskabet, som er et samarbejde mellem sundhedsNGO’er, fødevarevirksomheder og Fødevarestyrelsen, hvis mål er at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Hvis du vil vide mere om fuldkorn, kan du blive klogere på www.fuldkorn.dk

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.