Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 018 / Bag med fuldkorn

Dit brød er et fuldkornsbrød, bare mindst halvdelen af melet er fuldkornsmel. Her kan du se, hvad fuldkorn gør godt for - og hvordan du får fuldkornsbrødet til at lykkes.


Hvad betyder fuldkorn – og fuldkornsbrød?

Mange tror, et fuldkornsbrød nødvendigvis skal være mørkt, tungt og fuldt af kerner. Men faktisk kan du også bage lyse fuldkornsbrød helt uden kerner. Ganske vist betyder fuldkorn hele kornet, men det kan sagtens være som mel: I fuldkornsmel er hele kornet formalet, så du også får kimen og skaldelene med. Og dermed får du også langt flere vitaminer, mineraler og fibre i dit brød.

Bare du bager brød med mindst 50 % fuldkornsmel, er det fuldkornsbrød. Uanset om det er bagt på hvede, rug, spelt eller andre kornsorter – princippet er det samme.

Hvis du gerne vil bage med fuldkorn, så bare kig efter det orange fuldkornslogo på dit Valsemøllen produkt.

Fuldkorn for sundheden – og for smagen!

Det er veldokumenteret, at fuldkorn er sundt. Fuldkorn indeholder mange gode vitaminer, mineraler og kostfibre, og det holder gang i maven. Samtidig mætter det godt, så vi ikke så nemt spiser for meget – og det mindsker risikoen for eksempelvis kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Heldigvis er fuldkorn også propfuldt af smag! Når du bager med fuldkornsmel, får du brød, der smager af meget mere, fordi skaldelene indeholder en masse aroma- og smagsstoffer.

fuldkornsmel har mange fordele i bagværk – bare husk de 3 fuldkornstips:

Tre tips til gode fuldkornsbrød

  1. Brug ekstra væske
    Fuldkornsmelet suger en del mere væske end almindeligt finsigtet mel. Du skal derfor bruge væsentligt mere væske.
  2. Ælt i længere tid
    Dejen skal være blank og smidig. Hvis du ælter den i en røremaskine, skal den samle sig om dejkrogen og føles som ”en tung elastik”, før den er æltet færdig.
  3. Lad dejen hæve længere tid
    Det er en rigtig god idé at lade din dej langtidshæve på køl – gerne op omkring 18-24 timer. Her kan dejen udvikle en masse smags- og aromastoffer, og det giver et mere smagfuldt brød med en saftigere krumme. Fuldkornsmel gør nemlig arbejdet mere vanskeligt for gæren, så det tager længere tid for dejen at ”løfte sig” og hæve. Lad meget gerne dejen stå ved stuetemperatur i en times tid, inden du sætter den på køl – det kickstarter hævningen.

Prøv for eksempel de koldhævede fuldkornsboller og find ud af, hvor fantastisk fuldkorn er i bagværk.

Surdej giver ekstra smag og holdbarhed

Du kan sagtens bage flot, saftigt og velsmagende fuldkornsbrød – både med og uden surdej.

Det særlige ved surdejen er, at den både fungerer som hævemiddel og smagsgiver, og den forlænger brødets holdbarhed.

Surdejen indeholder masser af mælkesyrebakterier og gærceller. Mælkesyrerne omdanner melets sukkerarter til syrer, så brødet får den karakteristiske syrlige smag og aroma. Surdejen forlænger også brødets holdbarhed, fordi surdejens eddikesyrer har en konserverende effekt.

Prøv for eksempel fuldkornsbrød med surdej – og få glæden af både surdej og fuldkorn.

Valsemøllen er en del af Fuldkornspartnerskabet, som er et samarbejde mellem sundhedsNGO’er, fødevarevirksomheder og Fødevarestyrelsen, hvis mål er at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Hvis du vil vide mere om fuldkorn, kan du blive klogere på www.fuldkorn.dk

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.