Koldhævet rugbrød med øl

Det er slet ikke svært at bage sit eget rugbrød! Rør rugbrødsdejen sammen om aftenen, og lad rugbrødet koldhæve i køleskabet natten over. Så kan du bage dit eget hjemmelavede rugbrød om morgenen.

Rugbrødet er bagt på øl, som giver det skønne sødelige noter, der passer fantastisk sammen med rugens dybe kornsmag. Et nemt koldhævet rugbrød, som hele familien med garanti vil elske.

Se opskrift

Køkkentid
20 min.

Ventetid
14 t.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Koldhævet rugbrød med øl: 5 ud af 5 baseret på 1 anmeldelse

Ingredienser

Opskrift til 1 brød

1 hvidtøl, 33 cl
50 g koldt vand
80 g Valsemøllen Økologiske Rugkerner
30 g Valsemøllen Økologiske Hørfrø
30 g Valsemøllen Økologiske Solsikkekerner
7 g gær
150 g surmælksprodukt, fx kærnemælk, Acido eller yoghurt naturel
100 g Valsemøllen Økologisk Stenformalet Hvedemel
350 g Valsemøllen Rugmel, Groft
17 g salt
2 spsk. blå birkes til at drysse på toppen
1 rugbrødsform, ca. 2 liter
1 lille tsk. smør til at smørre rugbrødsformen med

Fremgangsmåde

  1. Kom øl, vand, kerner og frø i en skål og lad det trække ½-1 time.
  2. Kom gær og surmælksprodukt i og rør rundt til gæren er opløst.
  3. Tilsæt hvedemel, rugmel og salt og rør dejen på en røremaskine med K-spaden i 5 minutter ved lav/medium hastighed.
  4. Smør en rugbrødsform med smør.
  5. Kom dejen i og fordel den godt i formen.
  6. Kom et låg over formen og lad rugbrødet hæve 1-2 timer ved stuetemperatur indtil, at du kan se, at rugbrødet begynder at hæve en smule, og der er aktivitet i dejen.
  7. Kom rugbrødet i køleskabet natten over.
  8. Bag rugbrødet ved 180°C alm. ovn (160°C varmluft) i 1 time og 10 minutter. Det skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.
  9. Tag rugbrødet ud af formen og afkøl på en rist.

Tip: Vil du hellere bage dit rugbrød samme dag?
Så kom 15 g gær i, og lad dit brødbrød hæve 3-5 timer ved stuetemperatur til brødet er hæve til 90 % i formen og har 4-6 huller i overfladen, der er på størrelse med et knapnålshoved. Bag rugbrødet og nyd.

Bagetip:
Når man tilsætter surmælksprodukter til sit bagværk, så skaber man nogle af de samme forhold, som en surdej kan skabe.
Surmælksprodukterne bidrager med mælkesyrerbakterier, som konserverer (forlænger holdbarheden), giver smags- og aromastoffer til brødet og gør, at det bliver mere blødt og saftigt.
Til forskel fra surdej, så bidrager surmælksprodukterne ikke med gærceller, og gør derfor heller ikke brødet i stand til at hæve. Man skal derfor altid tilføje gær, når man bager med surmælksprodukter. Man kan i de fleste opskrifter udskifte surmælksprodukt med surdej, men så skal man huske at udelade gær, eller blot bruge en lille mængde på størrelse med en ært.

Udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.