Koldhævet rugbrød med øl

Det er slet ikke svært at bage sit eget rugbrød. Rør rugbrødsdejen sammen om aftenen, lad dejen stå i køleskabet natten over og bag koldhævet rugbrød om morgenen. Så bliver det næsten ikke nemmere!

Rugbrødet er bagt på øl, som giver det skønne sødelige noter, der passer fantastisk sammen med rugens dybe kornsmag. Et nemt koldhævet rugbrød, som hele familien med garanti vil elske.

Bagetip:

Når man tilsætter surmælksprodukter til sit bagværk, så skaber man nogle af de samme forhold, som en surdej kan skabe.
Surmælksprodukterne bidrager med mælkesyrerbakterier, som konserverer (forlænger holdbarheden), giver smags- og aromastoffer til brødet og gør, at det bliver mere blødt og saftigt. Til forskel fra surdej, så bidrager surmælksprodukterne ikke med gærceller, og gør derfor heller ikke brødet i stand til at hæve. Man skal derfor altid tilføje gær, når man bager med surmælksprodukter. Man kan i de fleste opskrifter udskifte surmælksprodukt med surdej, men så skal man huske at udelade gær, eller blot bruge en lille mængde på størrelse med en ært.

Se opskrift
koldhævet rugbrød

Køkkentid
20 min.

Ventetid
14 t.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Koldhævet rugbrød med øl: 4 ud af 5 baseret på 52 anmeldelser

Opskrift

1 brød

1 hvidtøl, 33 cl
50 g koldt vand
80 g Valsemøllen Økologiske Rugkerner
30 g Valsemøllen Økologiske Hørfrø
30 g Valsemøllen Økologiske Solsikkekerner
7 g gær
150 g surmælksprodukt, fx kærnemælk, Acido eller yoghurt naturel
100 g Valsemøllen Økologisk Dansk Stenformalet Hvedemel
350 g Valsemøllen Økologisk Dansk Rugmel
17 g salt
2 spsk. blå birkes til at drysse på toppen
1 rugbrødsform, ca. 2 liter
1 lille tsk. smør til at smørre rugbrødsformen med

Sådan gør du

  1. Kom øl, vand, kerner og frø i en skål og lad det trække ½-1 time.
  2. Kom gær og surmælksprodukt i og rør rundt til gæren er opløst.
  3. Tilsæt hvedemel, rugmel og salt og rør dejen på en røremaskine med K-spaden i 5 minutter ved lav/medium hastighed.
  4. Smør en rugbrødsform med smør.
  5. Kom dejen i og fordel den godt i formen.
  6. Kom tildæk formen og lad rugbrødet hæve 1-2 timer ved stuetemperatur indtil, at du kan se, at rugbrødet begynder at hæve en smule, og der er aktivitet i dejen.
  7. Kom rugbrødet i køleskabet natten over.
  8. Bag rugbrødet ved 180°C alm. ovn (160°C varmluft) i 1 time og 10 minutter. Det skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.
  9. Tag rugbrødet ud af formen og afkøl på en rist.

Et godt tip: Vil du hellere bage dit rugbrød samme dag? Så kom 15 g gær i, og lad dit rugbrød hæve 3-5 timer ved stuetemperatur til brødet er hæve til 90 % i formen og har 4-6 huller i overfladen, der er på størrelse med et knapnålshoved. Bag rugbrødet og nyd.

+

Vind en Casper Sobczyk Airfryer samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger 

til en samlet værdi af 3.000 kr.

Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.

Bag nemt med Airfryer

Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.

Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser

Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.)  + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.