Glutenfri bagning

Når du bager med glutenfri melblandinger kan du ikke altid forvente samme resultat som med almindelige meltyper. Mel og melblandinger uden gluten har andre egenskaber end almindeligt mel. Her kan du finde nogle enkle råd og tips, der kan hjælpe dig til at lykkes med din glutenfri bagning.

Dejens konsistens
Glutenfri madbrødsdeje er løsere end almindelig brøddej – konsistensen kan sammenlignes med en tyk sukkerkagedej. Glutenfrit mel og glutenfrie melblandinger klumper sig lettere sammen, så derfor skal du være omhyggelig med opmålingen af ingredienser. Det støver også mere når du håndterer glutenfrit mel og en glutenfri dej har ikke den samme naturlige smidighed som en almindelig dej.

Nøje dosering
Vær omhyggelig med doseringen. Det bedste er altid at veje din melblanding og det er ekstra vigtigt, at være nøjagtig med afvejningen når du arbejder med større mængder som f.eks. til madbrød. Dog er det stadig vigtigt at afmåle korrekt når du bager bløde kager og småbrød.
Vær opmærksom på at vægten pr. dl. varierer imellem forskellige produkter, men Finax´ melblandinger har alle en vægt på ~60 g/dl. Hvis du ikke har en køkkenvægt kan du istedet forsigtigt hælde melblandingen i et målebæger. Ryst ikke målebægeret og vær omhyggelig med at skrabe overskydende mel af med en kniv. Tilsæt ikke alt melet på én gang, men gem 0,5-1 dl til senere justering.

Bearbejdning og håndtering af dejen
Gærdeje til mad- og kaffebrød skal æltes kraftigt, gerne 5-10 minutter i røremaskine eller med håndmixer og dobbelt så længe i hånden. Madbrødsdeje med glutenfrit mel er som regel løsere end almindelig dej, hvorfor det ofte er lettere at vende dejen ud.
Når du bager i brødforme eller f.eks. muffinforme af papir, kan du pensle lidt olie eller flydende margarine i bunden af formene, så slipper brødet lettere.

Undgå at din dej bliver tør
Hvis du tilsætter ekstra melblanding, for at gøre dejen fastere, vil brødet ofte blive mere kompakt og tungere, mens det også bliver lidt hurtigere tørt. Derfor er det bedre at tilsætte dejen psylliumfrøskal, så får den en smidigere konsistens og brødet/kagen bliver mere stabil og ensartet. Til brøddej med 5 dl væske anbefales 1-2 spsk. af førnævnte, eller 2 spsk., hvis du bruger en mælkefri melblanding. Til bløde kager bør du tilsætte 1 tsk. pr. dejportion og 0,5-1 tsk. til småbrød.
Håndæltet brød giver en god afveksling når det gælder udseende, smag og konsistens.

 

+

Vind en Ankarsrum Køkkenmaskine + alle vores dansk mel produkter

til en samlet værdi af 5.195 kr. (4.695 kr. Ankarsrum + 500 kr. i produkter)

Vær med til at dyrke håndværket og det gode bagværk. Nu har du nemlig chancen for at vinde en køkkenmaskine fra Ankarsrum, som bliver et uundværligt redskab i dit køkken, når du skal bage og kreere lækre brød og kager. Plus at du vinder hele serien af Valsemøllen dansk mel produkter.

Dansk mel

Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til bageblandinger, klid og kerner. Hvis du bliver den heldige vinder, forkæler vi dig med alle vores dansk mel produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers, hvor vi. ca. én gang om måneden forkæler dig med et nyhedsbrev fyldt med masser af velsmag og inspiration direkte i din mailboks.

Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi har samlet alt det bedste indenfor brød, boller og kager med dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 1. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 1 vinder. Præmien er en Ankarsrum Køkkenmaskine og Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 5.195 kr. (4.695 kr. Ankarsrum + 500 kr. i produkter). Hverken køkkenmaskine eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra mandag den 19. juli 2021 til og med torsdag den 30. september 2021.