Når du bager glutenfrit gælder nogle helt andre retningslinjer, end når du bager med almindeligt, glutenholdigt mel. Det kan derfor være lidt af en kunst at få det helt perfekte, glutenfrie bagværk, da det normalt er gluten, der giver dejen elasticitet, sammenhængskraft og hæveevne. Men læs med her, hvor vi har samlet vores allerbedste tips og opskrifter til at bage lækkert, glutenfrit bagværk.
Glutenfri madbrødsdeje er løsere end almindelig brøddej – konsistensen kan sammenlignes med en tyk sukkerkagedej. Glutenfrit mel og glutenfrie melblandinger klumper sig lettere sammen, så derfor skal du være omhyggelig med opmålingen af ingredienser. Det støver også mere når du håndterer glutenfrit mel og en glutenfri dej har ikke den samme naturlige smidighed som en almindelig dej.
Vær omhyggelig med doseringen. Det bedste er altid at veje din melblanding og det er ekstra vigtigt, at være nøjagtig med afvejningen når du arbejder med større mængder som f.eks. til madbrød. Dog er det stadig vigtigt at afmåle korrekt når du bager bløde kager og småbrød.
Vær opmærksom på at vægten pr. dl. varierer imellem forskellige produkter, men Finax´ melblandinger har alle en vægt på ~60 g/dl. Hvis du ikke har en køkkenvægt kan du istedet forsigtigt hælde melblandingen i et målebæger. Ryst ikke målebægeret og vær omhyggelig med at skrabe overskydende mel af med en kniv. Tilsæt ikke alt melet på én gang, men gem 0,5-1 dl til senere justering.
Gærdeje til mad- og kaffebrød skal æltes kraftigt, gerne 5-10 minutter i røremaskine eller med håndmixer og dobbelt så længe i hånden. Madbrødsdeje med glutenfrit mel er som regel løsere end almindelig dej, hvorfor det ofte er lettere at vende dejen ud.
Når du bager i brødforme eller f.eks. muffinforme af papir, kan du pensle lidt olie eller flydende margarine i bunden af formene, så slipper brødet lettere.
Hvis du tilsætter ekstra melblanding, for at gøre dejen fastere, vil brødet ofte blive mere kompakt og tungere, mens det også bliver lidt hurtigere tørt. Derfor er det bedre at tilsætte dejen psylliumfrøskal, så får den en smidigere konsistens og brødet/kagen bliver mere stabil og ensartet. Til brøddej med 5 dl væske anbefales 1-2 spsk. af førnævnte, eller 2 spsk., hvis du bruger en mælkefri melblanding. Til bløde kager bør du tilsætte 1 tsk. pr. dejportion og 0,5-1 tsk. til småbrød.
Håndæltet brød giver en god afveksling når det gælder udseende, smag og konsistens.
Nu har du chancen for at gøre hverdagen lidt bedre, og vinde en Kenwood køkkenmaskine, et gavekort til House Doctor på 1.500 kr. og et års forbrug af Valsemøllen Hverdag til en samlet værdi af 8.000 kr. så det bliver endnu sjovere at servere hjemmebag til dem du holder af.
Vi elsker nemlig hverdagen
Derfor har vi udvalgt en række favoritter, som du altid kan få til en god hverdagspris. Valsemøllen Hverdag er dansk mel fra korn, der er dyrket, høstet og malet i Danmark – i respekt for marken, mennesker og miljøet. Find inspiration til nemt og smagfuldt hverdagsbagværk her
Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.
Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderen. Vinderen trækkes den 1. maj 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Præmien er en Kenwood køkkenmaskine, et gavekort til House doctor på 1.500 kr. og et års forbrug af Valsemøllen Hverdagsserie til en samlet værdi af 8.000 kr. (5.000 kr. Kenwood køkkenmaskine + 1.500 kr. gavekort + 1.500 kr. i produkter). Hverken køkkenmaskine, gavekortet eller produkterne kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra tirsdag d. 07. marts 2023 til og med mandag d. 1. maj 2023.