Glutenfri bagning

Når du bager glutenfrit gælder nogle helt andre retningslinjer, end når du bager med almindeligt, glutenholdigt mel. Det kan derfor være lidt af en kunst at få det helt perfekte, glutenfrie bagværk, da det normalt er gluten, der giver dejen elasticitet, sammenhængskraft og hæveevne. Men læs med her, hvor vi har samlet vores allerbedste tips og opskrifter til at bage lækkert, glutenfrit bagværk.

Dejens konsistens

Glutenfri madbrødsdeje er løsere end almindelig brøddej – konsistensen kan sammenlignes med en tyk sukkerkagedej. Glutenfrit mel og glutenfrie melblandinger klumper sig lettere sammen, så derfor skal du være omhyggelig med opmålingen af ingredienser. Det støver også mere når du håndterer glutenfrit mel og en glutenfri dej har ikke den samme naturlige smidighed som en almindelig dej.

Nøje dosering

Vær omhyggelig med doseringen. Det bedste er altid at veje din melblanding og det er ekstra vigtigt, at være nøjagtig med afvejningen når du arbejder med større mængder som f.eks. til madbrød. Dog er det stadig vigtigt at afmåle korrekt når du bager bløde kager og småbrød.
Vær opmærksom på at vægten pr. dl. varierer imellem forskellige produkter, men Finax´ melblandinger har alle en vægt på ~60 g/dl. Hvis du ikke har en køkkenvægt kan du istedet forsigtigt hælde melblandingen i et målebæger. Ryst ikke målebægeret og vær omhyggelig med at skrabe overskydende mel af med en kniv. Tilsæt ikke alt melet på én gang, men gem 0,5-1 dl til senere justering.

Bearbejdning og håndtering af dejen

Gærdeje til mad- og kaffebrød skal æltes kraftigt, gerne 5-10 minutter i røremaskine eller med håndmixer og dobbelt så længe i hånden. Madbrødsdeje med glutenfrit mel er som regel løsere end almindelig dej, hvorfor det ofte er lettere at vende dejen ud.
Når du bager i brødforme eller f.eks. muffinforme af papir, kan du pensle lidt olie eller flydende margarine i bunden af formene, så slipper brødet lettere.

Undgå at din dej bliver tør

Hvis du tilsætter ekstra melblanding, for at gøre dejen fastere, vil brødet ofte blive mere kompakt og tungere, mens det også bliver lidt hurtigere tørt. Derfor er det bedre at tilsætte dejen psylliumfrøskal, så får den en smidigere konsistens og brødet/kagen bliver mere stabil og ensartet. Til brøddej med 5 dl væske anbefales 1-2 spsk. af førnævnte, eller 2 spsk., hvis du bruger en mælkefri melblanding. Til bløde kager bør du tilsætte 1 tsk. pr. dejportion og 0,5-1 tsk. til småbrød.
Håndæltet brød giver en god afveksling når det gælder udseende, smag og konsistens.