Grydebrød med økologisk manitobamel

Nedenfor finder du vores lækre opskrift på grydebrød

Manitoba økologisk hvedemel har et højt indhold af gluten, som gør at dejen bliver smidig, elastisk og nem at arbejde med. Grydebrødet er sprødt og sejt på ydersiden samtidig med at det har et saftigt og luftigt indre. Det smager skønt med et tykt lag smør.

Opskriften er utrolig nem og hurtig at lave. Vil du se mere omkring tips til grydebrød, kan du klikke hen til vores bageskole. Vil man lave denne opskrift, skal man påregne op til 45 minutter i køkkenet og en ventetid på ca. 12 timer – Velbekomme!

Se opskrift
Opskrift på grydebrød manitoba mel

Køkkentid
45 min.

Ventetid
12 t.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Ingredienser

Opskrift til 1 brød

Dej:
500 ml lunkent vand
150 g surdej som er klar til bagning
Evt. 1 lille kugle gær på størrelse med et lille blåbær
1 tsk rørsukker
400 g Valsemøllen økologiske manitoba hvedemel
200 g Valsemøllen fuldkornshvedemel
50 g Grovvalsede havregryn
120 g Valsemøllen økologiske solsikkekerner
Kogende vand til opblødning
120 g gulerod uden skræl
1 spsk groft salt

Grej:
Hævekurv
Hørklæde
Støbejernsgryde
Evt. rismel

Fremgangsmåde

Dej:

  1. Kom vand, surdej, evt. gær, rørsukker, mel og havregryn i skålen.
  2. Rør ingredienserne sammen i en rørmaskine, til en lind masse uden klumper.
  3. Stil skålen til side med et klæde over.
  4. Kom solsikkekernerne i en skål og hæld kogende vand over.
  5. Lad dem trække i en halv til en hel time sammen med dejen.
  6. Riv de skrællede gulerødderne groft på et rivejern.
  7. Når den halve til hele time er gået hældes alt væsken fra solsikkekernerne.
  8. De kommes i dejen sammen med de revne gulerødder og groft salt.
  9. Ælt dejen på en røremaskine i et par minutter ved lav hastighed, til dejen er samlet.
  10. Skru herefter maskinen op på middel-høj hastighed i ca. 10 min, til dejen samler sig om dejkrogen og dejen kan bestå glutentesten.
  11. Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand.
  12. Tager et lille stykke dej mellem to fingre og strækker den.
  13. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen!
  14. Hæld dejen i en oliebeklædt skål.
  15. Lad den hæve ved stuetemperatur i 1,5 til 2 timer til dejen er hævet lidt op og viser god aktivitet.

Bagning:

  1. Kom lidt alm. mel, rismel eller en blanding i en hævekurv beklædt med et hørklæde.
  2. Drys ligeledes lidt mel og evt. grovvalsede havregryn ud på køkkenbordet.
  3. Kom dejen ud på køkkenbordet og fold siderne ind over hinanden.
  4. Rul derefter de modsatte sider ind over, så dejen får en spændstig overflade.
  5. Kom dejen i hævekurven ved at vende dejkuglen med foldningerne opad.
  6. Drys med lidt mel ovenpå, fold hørklædet ind over dejen, og sæt kurven på køl natten over. Gerne i 8-12 timer.
  7. Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt en støbejernsgryde derind.
  8. Lad gryden stå i ovnen i en times tid, så den bliver gennemvarm.
  9. Når ovnen er klar, klippes et stykke bagepapir på størrelse med brødet.
  10. Dejen vendes ud på bagepapiret på bordpladen.
  11. Tag forsigtigt hævekurven og klædet af dejen, så klædet ikke hænger i.
  12. Snit evt. et mønster i dejen og fordel lidt ekstra grovvalsede havregryn ovenpå.
  13. Kom dejen (inkl. bagepapir) forsigtigt i den varme gryde.
  14. Læg låget på, og sæt gryden i den varme ovn.
  15. Bag brødet i ca. 35 minutter, og derefter uden låg i ca. 10-12 min til det er mørkt gyldent på toppen.
  16. Når brødet er færdigt, sprødt og lyder hult, når du banker på det, vendes det ud af gryden på en bagerist.
  17. Lad brødet køle af, inden du skærer i det.

Udviklet i samarbejde med Grødgrisen.

 

 

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.