Fremgangsmåde
Dej:
- Kom vand, surdej, evt. gær, rørsukker, mel og havregryn i skålen.
- Rør ingredienserne sammen i en rørmaskine, til en lind masse uden klumper.
- Stil skålen til side med et klæde over.
- Kom solsikkekernerne i en skål og hæld kogende vand over.
- Lad dem trække i en halv til en hel time sammen med dejen.
- Riv de skrællede gulerødderne groft på et rivejern.
- Når den halve til hele time er gået hældes alt væsken fra solsikkekernerne.
- De kommes i dejen sammen med de revne gulerødder og groft salt.
- Ælt dejen på en røremaskine i et par minutter ved lav hastighed, til dejen er samlet.
- Skru herefter maskinen op på middel-høj hastighed i ca. 10 min, til dejen samler sig om dejkrogen og dejen kan bestå glutentesten.
- Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand.
- Tager et lille stykke dej mellem to fingre og strækker den.
- Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen!
- Hæld dejen i en oliebeklædt skål.
- Lad den hæve ved stuetemperatur i 1,5 til 2 timer til dejen er hævet lidt op og viser god aktivitet.
Bagning:
- Kom lidt alm. mel, rismel eller en blanding i en hævekurv beklædt med et hørklæde.
- Drys ligeledes lidt mel og evt. grovvalsede havregryn ud på køkkenbordet.
- Kom dejen ud på køkkenbordet og fold siderne ind over hinanden.
- Rul derefter de modsatte sider ind over, så dejen får en spændstig overflade.
- Kom dejen i hævekurven ved at vende dejkuglen med foldningerne opad.
- Drys med lidt mel ovenpå, fold hørklædet ind over dejen, og sæt kurven på køl natten over. Gerne i 8-12 timer.
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt en støbejernsgryde derind.
- Lad gryden stå i ovnen i en times tid, så den bliver gennemvarm.
- Når ovnen er klar, klippes et stykke bagepapir på størrelse med brødet.
- Dejen vendes ud på bagepapiret på bordpladen.
- Tag forsigtigt hævekurven og klædet af dejen, så klædet ikke hænger i.
- Snit evt. et mønster i dejen og fordel lidt ekstra grovvalsede havregryn ovenpå.
- Kom dejen (inkl. bagepapir) forsigtigt i den varme gryde.
- Læg låget på, og sæt gryden i den varme ovn.
- Bag brødet i ca. 35 minutter, og derefter uden låg i ca. 10-12 min til det er mørkt gyldent på toppen.
- Når brødet er færdigt, sprødt og lyder hult, når du banker på det, vendes det ud af gryden på en bagerist.
- Lad brødet køle af, inden du skærer i det.
Udviklet i samarbejde med Grødgrisen.