Grydebrød med manitobamel

Cathrine Brandt har lavet det perfekte grydebrød med manitobamel. Brødet skal ikke koldhæve, så du kan bage det på dagen. Nedenfor finder du den lækre opskrift på grydebrød

Manitoba økologisk hvedemel har et højt indhold af gluten, som gør at dejen bliver smidig, elastisk og nem at arbejde med. Vores grydebrød med manitobamel er sprødt og sejt på ydersiden samtidig med at det har et saftigt og luftigt indre. Det smager skønt med et tykt lag smør. Opskriften er utrolig nem at lave. Vil du se mere omkring tips til grydebrød, kan du klikke hen til vores bageskole. Vil man lave denne opskrift, skal man påregne op til 45 minutter i køkkenet og en ventetid på ca. 12 timer – Velbekomme!

Se opskrift
grydebrød manitobamel

Køkkentid
45 min.

Ventetid
12 t.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Opskrift

1 brød

Dej:
500 ml lunkent vand
150 g surdej som er klar til bagning
Evt. 1 lille kugle gær på størrelse med et lille blåbær
1 tsk rørsukker
400 g Valsemøllen økologiske manitoba hvedemel
200 g Valsemøllen fuldkornshvedemel
50 g Grovvalsede havregryn
120 g Valsemøllen økologiske solsikkekerner
Kogende vand til opblødning
120 g gulerod uden skræl
1 spsk groft salt

Grej:
Hævekurv
Hørklæde
Støbejernsgryde
Evt. rismel

Sådan gør du

Dej:

  1. Kom vand, surdej, evt. gær, rørsukker, mel og havregryn i skålen.
  2. Rør ingredienserne sammen i en rørmaskine, til en lind masse uden klumper.
  3. Stil skålen til side med et klæde over.
  4. Kom solsikkekernerne i en skål og hæld kogende vand over.
  5. Lad dem trække i en halv til en hel time sammen med dejen.
  6. Riv de skrællede gulerødderne groft på et rivejern.
  7. Når den halve til hele time er gået hældes alt væsken fra solsikkekernerne.
  8. De kommes i dejen sammen med de revne gulerødder og groft salt.
  9. Ælt dejen på en røremaskine i et par minutter ved lav hastighed, til dejen er samlet.
  10. Skru herefter maskinen op på middel-høj hastighed i ca. 10 min, til dejen samler sig om dejkrogen og dejen kan bestå glutentesten.
  11. Glutentesten består i at du skyller dine hænder med vand.
  12. Tager et lille stykke dej mellem to fingre og strækker den.
  13. Kan dejen strækkes papirtyndt ud er den rørt færdig, hvis ikke, rør lidt længere, og lav testen igen!
  14. Hæld dejen i en oliebeklædt skål.
  15. Lad den hæve ved stuetemperatur i 1,5 til 2 timer til dejen er hævet lidt op og viser god aktivitet.

Bagning:

  1. Kom lidt alm. mel, rismel eller en blanding i en hævekurv beklædt med et hørklæde.
  2. Drys ligeledes lidt mel og evt. grovvalsede havregryn ud på køkkenbordet.
  3. Kom dejen ud på køkkenbordet og fold siderne ind over hinanden.
  4. Rul derefter de modsatte sider ind over, så dejen får en spændstig overflade.
  5. Kom dejen i hævekurven ved at vende dejkuglen med foldningerne opad.
  6. Drys med lidt mel ovenpå, fold hørklædet ind over dejen, og sæt kurven på køl natten over. Gerne i 8-12 timer.
  7. Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt en støbejernsgryde derind.
  8. Lad gryden stå i ovnen i en times tid, så den bliver gennemvarm.
  9. Når ovnen er klar, klippes et stykke bagepapir på størrelse med brødet.
  10. Dejen vendes ud på bagepapiret på bordpladen.
  11. Tag forsigtigt hævekurven og klædet af dejen, så klædet ikke hænger i.
  12. Snit evt. et mønster i dejen og fordel lidt ekstra grovvalsede havregryn ovenpå.
  13. Kom dejen (inkl. bagepapir) forsigtigt i den varme gryde.
  14. Læg låget på, og sæt gryden i den varme ovn.
  15. Bag brødet i ca. 35 minutter, og derefter uden låg i ca. 10-12 min til det er mørkt gyldent på toppen.
  16. Når brødet er færdigt, sprødt og lyder hult, når du banker på det, vendes det ud af gryden på en bagerist.
  17. Lad brødet køle af, inden du skærer i det.
+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.