Verdens bedste grydebrød kan bages af en fireårig, mener Jim Lahey, der er professionel bager og manden bag relanceringen af grydebrødet. Grydebrød hitter i bageovne verden over, fordi det netop er nemt at bage. Som navnet så passende indikerer, skal du bruge en gryde, enten en støbejernsgryde med låg eller en stegeso til at bage brød. Grydebrød kan laves af forskellige typer af dej, bl.a. en æltefri dej, en grunddej til fx focaccia, en koldhævet dej eller en dej med surdej. Bag fx et koldhævet grydebrød, så er det friskbagt brød til morgenbordet.
Her på siden kan du finde viden om, hvordan du får gode grydebrød med forskellige typer af dej. Rigtig god bagelyst!
Når du bager dit brød i en gryde, så skaber du stort set de samme forhold, som man kun kan opnå i en professionel ovn. Gryden sikrer, at fugten fra brødet forbliver inde i gryden. Det skaber damp, som sikrer, at brødet når at hæve færdigt, danne de karakteristiske lufthuller og udvikle masser af smags- og aromastoffer, inden skorpedannelsen går i gang. Den sikrer også, at varmen fra gryden giver en ensartet og jævn varme til brødet, som også er medvirkende til at opnå en sprød og smagfuld skorpe. Det er vigtigt, at man tager låget af i den sidste del af bagningen, for at give en gylden og sprød skorpe med masser af smag.
Når dejen er på plads, kommer vi til den nemme del. Tænd ovnen på 250°C og varm gryden op i ca. 30 minutter. Det er vigtigt, at gryden er gennemvarmet, før den hævede dej hældes i. Når du har hældt dejen i den varme gryde, skal du lægge låg på gryden og bage videre ved 250°C i 30 minutter. Derefter tager du låget af gryden og bager brødet i 15 minutter mere ved samme temperatur, til det er færdigt. Med den fremgangsmåde imiteres principperne ved en dampovn, og du får et sprødt brød – nemt og lækkert.
Hvis du havde tænkt, at du ville bage et grydebrød til aftensmaden, kan du godt få et brød klar på selve dagen. Et hurtigt grydebrød betyder, at du har brød samme dag, som du laver dejen. Så har du ikke tænkt over at lave dej dagen i forvejen eller fået fodret surdejen, kan du alligevel godt få grydebrød til aftensmaden. Det kræver alligevel lidt tid, men ikke meget mere end et almindeligt brød. Brug en almindelig gærdej eller bag med en focacciadej, der også er fyldt med smag.
Mangler du en opskrift på et nemt grydebrød med surdej? Selvom et brød med surdej ikke er hurtigt at bage, er det ventetiden værd. Ligesom alle andre brød med surdej, får grydebrødet en masse ekstra smag, når det er bagt med surdej og bliver koldhævet. Og ikke nok med at smagen udvikler sig bedre, så gør surdejen også underværker for brødet og dets struktur. Samtidig giver surdejen også brødet lufthuller, der kan bringe glæde frem hos enhver bageentutiast. Du får nemlig de bedste grydebrød, hvis du bager dem med surdej.
Nu har du chancen for at gøre hverdagen lidt bedre, og vinde en Kenwood køkkenmaskine, et gavekort til House Doctor på 1.500 kr. og et års forbrug af Valsemøllen Hverdag til en samlet værdi af 8.000 kr. så det bliver endnu sjovere at servere hjemmebag til dem du holder af.
Vi elsker nemlig hverdagen
Derfor har vi udvalgt en række favoritter, som du altid kan få til en god hverdagspris. Valsemøllen Hverdag er dansk mel fra korn, der er dyrket, høstet og malet i Danmark – i respekt for marken, mennesker og miljøet. Find inspiration til nemt og smagfuldt hverdagsbagværk her
Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.
Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderen. Vinderen trækkes den 1. maj 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Præmien er en Kenwood køkkenmaskine, et gavekort til House doctor på 1.500 kr. og et års forbrug af Valsemøllen Hverdagsserie til en samlet værdi af 8.000 kr. (5.000 kr. Kenwood køkkenmaskine + 1.500 kr. gavekort + 1.500 kr. i produkter). Hverken køkkenmaskine, gavekortet eller produkterne kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra tirsdag d. 07. marts 2023 til og med mandag d. 1. maj 2023.