Grydebrød med hvede og rug

Grydebrød med hvede og rug giver et saftigt og lækkert brød med en sprød krumme. Lav et fint mønster i brødet inden det sættes i ovnen, for at få det sidste touch med.

Bag gerne dit brød i en gryde, da grydebrød er nemme at lave og har en luftig krumme men stadig en sprød skorpe.

Se opskrift

Køkkentid
25 min.

Ventetid
1 dag og 2 t.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Ingredienser

Opskrift til 1 brød

350 g kold/lunken vand
50 g Valsemøllen Groft Rugmel
100 g Valsemøllen Økologisk Tipo 00
350 g Valsemøllen Økologisk Hvedemel
200 g surdej (kan udskiftes med 5 g gær)
15 g salt
1 støbejernsgryde inkl. låg, der kan komme i ovnen
1 hævekurv
Rismel eller alm. mel til at drysse hævekurv med, så dejen ikke hænger fast

Fremgangsmåde

Dag 1

  1. Kom vand, mel og surdej i en skål til røremaskinen.
  2. Hvis du bruger gær i stedet for surdej, så skal det opløses i vandet inden, at melet kommes i.
  3. Ælt dejen på røremaskinen i 2 minutter ved lav hastighed.
  4. Tilsæt nu salt og ælt dejen i 5-8 minutter ved medium hastighed.
  5. Hvis dejen endnu ikke har samlet sig om dejkrogen og sluppet skålens kanter, så æltes dejen kort på højeste hastighed.
  6. Smør en skål med olie og kom dejen i. Læg låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur eller lidt lunere (26-28 grader) indtil, at dejen er hævet med ca. 30-40 %. Det tager et par timer.
  7. Når dejen er hævet, vendes den ud på bordet og formes som en kugle og spændes op.
  8. Lad dejen hvile 20-30 minutter utildækket på køkkenbordet. Vend dejen rundt. Spænd dejen op og form den som et brød.
  9. Kom dit brød i en hævekurv, der er drysset med rismel eller mel.
  10. Stil dejen på køl natten over.

Dag 2

  1. Dagen efter kommes en gryde med låg i ovnen. Tænd på højeste temperatur varmluft. Lad gryden varme rigtig godt op i 45-60 minutter.
  2. Vend dejen ud på en plade, snit det i ønsket mønster, så dejen bedre kan hæve og udvikle sig under bagning.
  3. Kom dejen i den brandvarme gryde og læg låg på med det samme og stil gryden tilbage i ovnen.
  4. Bag brødet ved 230°C varmluft i 20 minutter.
  5. Tag låget af og skru op til 250°C varmluft og bag brødet i yderligere ca. 10 minutter til skorpen er godt gylden.
  6. Afkøl på en rist og nyd.

 

Udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.