Fuldkornssurdejsbrød

Et velsmagende fuldkornssurdejsbrød med frø og kerner, slår aldrig fejl. Du får et smagfuldt brød med sprød skorpe og saftig krumme.

Cathrine Brandt har endnu engang lavet en opskrift på et skønt surdejbrød. Hendes fuldkornssurdejsbrød har en skøn smag, og er fyldt med fibre. Det smager skønt både på morgenbordet eller som tilbehør til lune simreretter. Se videoen nederst i opskriften, og lær teknikkerne til hvordan du strammer dejen op, kommer dejen i hævekurv, laver flotte snit og får brødet hen i en varm støbejerns gryde eller dutch oven. Kunne du tænke dig endnu flere opskrifter på surdejsbrød, har vi samlet nogle lige her.

Se opskrift
fuldkornssurdejsbrød

Køkkentid
1 time

Ventetid
16 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Fuldkornssurdejsbrød: 3 ud af 5 baseret på 24 anmeldelser

Opskrift

1 brød

40 g Valsemøllen ØKO Hørfrø
40 g Valsemøllen ØKO Solsikkekerner
80 g kogende vand
375 g vand, ca. 28-29 grader
150 g surdej
150 g Valsemøllen fuldkorns hvedemel
350 g Valsemøllen ØKO tipo 00 hvedemel
15 g salt
1 bøtte med låg + en smule olivenolie

1 rund hævekurv
1 klæde
Rismel til at drysse hævekurv med
En dejsnitter til at snitte brødet

Sådan gør du

Dag 1:

  1. Kom hørfrø og solsikkekerner i en skål og overhæld med kogende vand. Lad dem stå og udbløde til de skal bruges.
  2. Kom vand og surdej i en skål og rør lidt, så surdejen røres ud i vandet.
  3. Kom fuldkorns og fint hvedemel i og rør sammen til der ikke er mere tørt mel.
  4. Lad dejen stå tildækket til autolyse i ca. 45-60 minutter.
  5. Kom saltet og de udblødte kerner i dejen og ælt til dejen er samlet og slipper skålens kanter helt.
  6. Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olie. Kom låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur/lunt i et par timer til dejen viser god aktivitet og er hævet med cirka 30-40 %.
  7. Vend dejen ud på bordet og form den forsigtigt – det spænder dejen op og gør den nemmere at forme.
  8. Lad dejen ligge utildækket i 20-30 minutter.
  9. Vend dejen rundt og form brødet som vist i videoen. Kom et klæde i hævekurven og drys med rismel. Læg brødet i kurven med samlingen opad. Lad dejen stå 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det stilles til koldhævning i køleskabet natten over.

Dag 2:

  1. Dagen efter kommes en gryde eller dutch oven i ovnen, og ovnen tændes på højeste temperatur varmluft. Lad ovnen med indhold varme op i 45-60 minutter.
  2. Vend brødet ud på en bagespade med bagepapir eller direkte på din dutch oven som vist i videoen, og snit et ønsket mønster.
  3. Kom brødet i den varme gryde. Læg låget over og kom brødet i ovnen.
  4. Bag brødet ved 220 grader varmluft i 30 minutter. Tag låget af, skru ovnen op på 260 grader og bag brødet i yderligere 8-10 minutter til godt gyldent.
  5. Afkøl på en rist og nyd.