Fuldkornssurdejsbrød

Et velsmagende fuldkornsbrød med surdej, frø og kerner. Du får et smagfuldt brød med sprød skorpe og saftig krumme.

Se videoen og lær teknikkerne om hvordan du strammer dejen op, kommer dejen i hævekurv, laver flotte snit og får brødet hen i en varm støbejerns gryde eller dutch oven.

Se opskrift

Køkkentid
1 time

Ventetid
16 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Fuldkornssurdejsbrød: 4 ud af 5 baseret på 10 anmeldelser

Ingredienser

Opskrift til 1 brød

40 g hørfrø
40 g solsikkekerner
80 g kogende vand
375 g vand, ca. 28-29 grader
150 g surdej
150 g fuldkorns hvedemel
350 g tipo hvedemel
15 g salt
1 bøtte med låg + en smule olivenolie

1 rund hævekurv
1 klæde
Rismel til at drysse hævekurv med
En dejsnitter til at snitte brødet

Fremgangsmåde

Dag 1:

  1. Kom hørfrø og solsikkekerner i en skål og overhæld med kogende vand. Lad dem stå og udbløde til de skal bruges.
  2. Kom vand og surdej i en skål og rør lidt, så surdejen røres ud i vandet.
  3. Kom fuldkorns og fint hvedemel i og rør sammen til der ikke er mere tørt mel.
  4. Lad dejen stå tildækket til autolyse i ca. 45-60 minutter.
  5. Kom saltet og de udblødte kerner i dejen og ælt til dejen er samlet og slipper skålens kanter helt.
  6. Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olie. Kom låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur/lunt i et par timer til dejen viser god aktivitet og er hævet med cirka 30-40 %.
  7. Vend dejen ud på bordet og form den forsigtigt – det spænder dejen op og gør den nemmere at forme.
  8. Lad dejen ligge utildækket i 20-30 minutter.
  9. Vend dejen rundt og form brødet som vist i videoen. Kom et klæde i hævekurven og drys med rismel. Læg brødet i kurven med samlingen opad. Lad dejen stå 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det stilles til koldhævning i køleskabet natten over.

Dag 2:

  1. Dagen efter kommes en gryde eller dutch oven i ovnen, og ovnen tændes på højeste temperatur varmluft. Lad ovnen med indhold varme op i 45-60 minutter.
  2. Vend brødet ud på en bagespade med bagepapir eller direkte på din dutch oven som vist i videoen, og snit et ønsket mønster.
  3. Kom brødet i den varme gryde. Læg låget over og kom brødet i ovnen.
  4. Bag brødet ved 220 grader varmluft i 30 minutter. Tag låget af, skru ovnen op på 260 grader og bag brødet i yderligere 8-10 minutter til godt gyldent.
  5. Afkøl på en rist og nyd.

Opskriften på surdejsfuldkornsbrød er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.