Fuldkornssurdejsbrød

Et velsmagende fuldkornsbrød med surdej, frø og kerner. Du får et smagfuldt brød med sprød skorpe og saftig krumme.

Se videoen og lær teknikkerne om hvordan du strammer dejen op, kommer dejen i hævekurv, laver flotte snit og får brødet hen i en varm støbejerns gryde eller dutch oven.

Se opskrift

Køkkentid
1 time

Ventetid
16 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Fuldkornssurdejsbrød: 5 ud af 5 baseret på 1 anmeldelse

Ingredienser

Opskrift til 1 brød

40 g hørfrø
40 g solsikkekerner
80 g kogende vand
375 g vand, ca. 28-29 grader
150 g surdej
150 g fuldkorns hvedemel
350 g tipo hvedemel
15 g salt
1 bøtte med låg + en smule olivenolie

1 rund hævekurv
1 klæde
Rismel til at drysse hævekurv med
En dejsnitter til at snitte brødet

Fremgangsmåde

Dag 1:

  1. Kom hørfrø og solsikkekerner i en skål og overhæld med kogende vand. Lad dem stå og udbløde til de skal bruges.
  2. Kom vand og surdej i en skål og rør lidt, så surdejen røres ud i vandet.
  3. Kom fuldkorns og fint hvedemel i og rør sammen til der ikke er mere tørt mel.
  4. Lad dejen stå tildækket til autolyse i ca. 45-60 minutter.
  5. Kom saltet og de udblødte kerner i dejen og ælt til dejen er samlet og slipper skålens kanter helt.
  6. Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olie. Kom låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur/lunt i et par timer til dejen viser god aktivitet og er hævet med cirka 30-40 %.
  7. Vend dejen ud på bordet og form den forsigtigt – det spænder dejen op og gør den nemmere at forme.
  8. Lad dejen ligge utildækket i 20-30 minutter.
  9. Vend dejen rundt og form brødet som vist i videoen. Kom et klæde i hævekurven og drys med rismel. Læg brødet i kurven med samlingen opad. Lad dejen stå 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det stilles til koldhævning i køleskabet natten over.

Dag 2:

  1. Dagen efter kommes en gryde eller dutch oven i ovnen, og ovnen tændes på højeste temperatur varmluft. Lad ovnen med indhold varme op i 45-60 minutter.
  2. Vend brødet ud på en bagespade med bagepapir eller direkte på din dutch oven som vist i videoen, og snit et ønsket mønster.
  3. Kom brødet i den varme gryde. Læg låget over og kom brødet i ovnen.
  4. Bag brødet ved 220 grader varmluft i 30 minutter. Tag låget af, skru ovnen op på 260 grader og bag brødet i yderligere 8-10 minutter til godt gyldent.
  5. Afkøl på en rist og nyd.

Opskriften på surdejsfuldkornsbrød er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.