Surdejsrugbrød med øl, spelt og kerner

Lyst til at bage med surdej? Prøv dette klassiske rugbrød med hvidtøl, spelt og masser af kerner efter frit valg.

Se opskrift
Surdejsrugbrød

Køkkentid
30 min.

Ventetid
7-8 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Ingredienser

Opskrift til 1 stk. rugbrød

100 g Valsemøllen Skårne Rugkerner

50 g Valsemøllen Økologiske Solsikkekerner

125 g kogende vand

Rugkerner, solsikkekerner og vand røres sammen og står i blød ved stuetemperatur i mindst en time eller natten over.

1 hvidtøl, 33 cl (eller 350 g vand og en spiseskefuld sukker/honning)

100 g lunken vand

175 g surdej

100 g Valsemøllen Speltmel Fuldkorn

350 g Valsemøllen Groft Rugmel

15 g salt

1 rugbrødsform, ca. 2 liter

1 tsk. smør til at smøre formen med.

Fremgangsmåde

  1. Kom øl, vand, surdej, de udblødte frø og kerner, mel og salt i en skål og rør sammen. Det gøres nemmest i en røremaskine med K-spaden. Alternativt rør sammen med dejkrog på håndpisker eller rør sammen i hånden. Rør dejen i fem minutter.
  2. Smør din rugbrødsform grundigt med smør. Kom dejen i formen, og fordel den med en fugtig ske.
  3. Dæk dejen til med et låg eller fugtigt klæde.
  4. Lad rugbrødet hæve ved stuetemperatur i 4-6 timer. Når rugbrødet er hævet til ca. 80-90 % i formen, og der er en lille håndfuld små lufthuller i rugbrødets top, så er det færdighævet og klar til at blive bagt.
  5. Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn. Når ovnen er varm, så bages rugbrødet i 1 time og 20 minutter.
  6. Vend rugbrødet ud af formen og lad det køle helt af – allerhelst til dagen efter før, der skæres i det.

Tip: Har du ikke prøvet at bage med surdej før? Så tag et kig på vores bageskoletip ‘Sådan laver du din egen surdej’ her.

Opskriften på surdejsrugbrød er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Har du ikke en surdej stående? Så prøve en vores mange andre rugbrødsopskrifter.

 

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.