Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 002 / Sådan laver du din egen surdej

At få liv i og holde gang i en surdej kan umiddelbart virke besværligt, men det behøver det slet ikke at være. Når du først har lært at mestre teknikken, har du kernen i de fleste opskrifter, og du kan bage både brød, boller, rugbrød med en fin syrlig smag og meget andet godt fra din surdej.


Surdej er helt simpelt en blanding af mel og vand, der har fået lov at stå. Blandingen kan bruges som en erstatning for gær i din dej. Brød og bagværk bagt med surdej giver det færdigbagte resultat en let syrlighed i smagen og en god elastisk krumme. Den syrlige smag skyldes mælkesyren, som mælkesyrebakterierne i en surdej skaber.

For at lave din egen surdej skal du bruge vand, rug- og hvedemel og en god portion tålmodighed. Nedenfor får du en “Sådan laver du din egen surdej-guide” i fire nemme trin, fra råvarer til færdig surdej på cirka seks dage.

Trin 1 (dag 1): Opstart af surdej

Første trin i at lave en surdej er at komme vand og mel i en skål og røre blandingen sammen. Skrab glassets side med en dejskraber, da eventuelle rester ellers kan risikere at mugne inden, din surdej er klar. Din kommende surdej har brug for luft,  men husk at lægge et låg eller et klæde over glasset, da blandingen ellers tørrer ud. Stil glasset med surdejen et sted, hvor der er lidt køligere end stuetemperatur, og lad så blandingen stå og arbejde i et døgns tid.

Trin 2 (dag 2-3-4): Fodring af surdej

Tjek, om din surdej er hævet, har luftbobler langs siden og dufter syrligt, for så er den klar til at blive fodret. Hvis ikke – så vent en dag mere med at starte på dette trin.

Nu skal din surdej fodres, men tjek først om der er dannet en skorpe? Det er helt normalt, og den skal bare kasseres. Nu er du klar til at ‘fodre’ din surdej – det vil sige at tilsætte nyt mel og vand, så den kan udvikle sig. Tilsæt mel og vand efter opskriften nedenfor, og placér derefter surdejen ved stuetemperatur i cirka et døgn. Gentag fodringen én gang i døgnet de næste to dage. Efter de tre fodringer er mængden af mælkesyrebakterier i surdejen ophobet, og nu skal surdejen gerne vise god aktivitet med luftbobler på toppen, lufthuller ned langs siden og en hævning til cirka dobbelt størrelse. Du er med andre ord godt på vej mod målet: en færdig surdej.

Opskrift på fodring af surdej:

Trin 3 (dag 5): Boost-dag for din surdej

Nu er din surdej lige ved at være klar til at bage med, men for lige at give den det sidste skud, skal du fodre den både morgen og aften – altså to fodringer på ét døgn.

Trin 4 (dag 6): Færdig surdej og bagedag

Du har nu en færdig surdej, som du i princippet kan have for evigt, hvis du passer godt på den ved at fodre den cirka en gang om ugen.

Et par timer før du vil røre din dej sammen – og afprøve din helt egen surdej for første gang – skal du fodre din surdej en sidste gang, så den er så frisk som overhovedet mulig. Gå tilbage til trin 2, men tag denne gang 75 g surdej og fodr med samme mængde mel og vand. Nu skal du gerne stå med 225 g surdej i alt. Lad den stå på bordet et par timer, indtil den er hævet til cirka dobbelt størrelse. Sæt evt. en streg på glasset, så du ikke er i tvivl. Nu er du klar til at bage fantastisk surdejsbagværk.

Husk altid at tage 50 g surdej fra, når du bager, og sæt i køleskabet til næste gang du skal bage med surdej. Med mindre du bager hver eneste dag, bør du opbevare din surdej i køleskabet. Din surdej fodres én gang om ugen – og derefter ud og stå et par timer ved stuetemperatur – også selvom du ikke skal bage.

Tips og tricks til din surdej

En god surdej kræver kærlighed og opmærksomhed i køkkenet. Hvis du vil tjekke, om din surdej er klar til at bage med, så er et godt trick at komme 1 tsk. surdej i en skål med koldt/lunkent vand. Hvis surdejen flyder, så er den klar til at bage med. Hvis surdejen lægger sig på bunden, så skal den have lov til at stå lidt længere. Hvis du ikke bager hver dag, kan du med fordel opbevare din surdej i køleskabet. Husk at fodre din surdej én gang om ugen – også selvom du ikke skal bage. Det holder din surdej god og rask.

Få masser af opskrifter på lækre surdejsboller

Sådan får du succes med surdejsboller

Bagværk og brød med surdej kræver mere tid end brød og bagværk bagt på gær. Deje med surdej som hævemiddel kan med fordel koldhæves i mange timer – det udvikler smag, kompleksitet og giver surdejen tid til at udvikle masser af kuldioxid i dejen, der giver luftigt, koldhævet brød og smagfulde, koldhævede boller. Det er dog vigtigt at huske, at en færdig surdej trives bedst i et lunt miljø. Derfor skal du lade din dej med surdej hæve lunt i et par timer, før du kommer den i køleskabet til koldhævning. Herved får surdejen mulighed for at komme i gang og virke, så dejen kan hæve.

Sådan folder du din dej

Hvis du ikke har en røremaskine eller blot gerne vil have mere føling med din dej, så kan du bruge en foldeteknik til at udvikle dejens glutenstruktur, som du kan se af videoen nedenfor. Fold dejen hvert kvarter den første halve time, og herefter yderligere 2-3 gange med 30-60 minutters interval, imens den hæver. Normalt foldes der i alt ca. 5 gange – eller hvor længe din opskrift nu anviser, at hævetiden på bollerne skal være.

Sådan sætter du prikken over i’et på dit brød.

+

Vind en Ankarsrum Køkkenmaskine + alle vores dansk mel produkter

til en samlet værdi af 5.195 kr. (4.695 kr. Ankarsrum + 500 kr. i produkter)

Vær med til at dyrke håndværket og det gode bagværk. Nu har du nemlig chancen for at vinde en køkkenmaskine fra Ankarsrum, som bliver et uundværligt redskab i dit køkken, når du skal bage og kreere lækre brød og kager. Plus at du vinder hele serien af Valsemøllen dansk mel produkter.

Dansk mel

Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til bageblandinger, klid og kerner. Hvis du bliver den heldige vinder, forkæler vi dig med alle vores dansk mel produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers, hvor vi. ca. én gang om måneden forkæler dig med et nyhedsbrev fyldt med masser af velsmag og inspiration direkte i din mailboks.

Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi har samlet alt det bedste indenfor brød, boller og kager med dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 1. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 1 vinder. Præmien er en Ankarsrum Køkkenmaskine og Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 5.195 kr. (4.695 kr. Ankarsrum + 500 kr. i produkter). Hverken køkkenmaskine eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra mandag den 19. juli 2021 til og med torsdag den 30. september 2021.