Surdejsboller med chiafrø

Elsker du også at bage med surdej? Så kan denne opskrift på saftige surdejsboller med chiafrø blive din nye favorit.

Nedenfor får du opskriften på supersaftige surdejsboller med chiafrø og mere viden om, hvordan du bager med chiafrø i dit bagværk. Når du bager med chiafrø på den helt rigtige måde, bliver dit bagværk ekstra saftigt. De små frø har en fantastisk evne til at suge væske. Det giver mulighed for at komme endnu mere vand i dejen, så dine boller bliver svampede og holder sig friske i flere dage. Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Du kan også prøve vores alm. surdejsboller eller vores surdejsboller med hampefrø.

Se opskrift
Surdejsboller med chiafrø

Køkkentid
60 min.

Ventetid
24 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Surdejsboller med chiafrø: 3 ud af 5 baseret på 44 anmeldelser

Opskrift

12 - 15 stk.

30 g Valsemøllen økologiske chiafrø + 20 g til at drysse over bollerne
200 g koldt vand
375 g lillefinger varmt vand
150 g aktiv surdej
50 g Valsemøllen groft rugmel
450 g Valsemøllen hvedemel
17 g salt
Lidt olie til at smøre en bøtte med

Sådan gør du

Dag 1:

  1. Kom 30 g chiafrø og 200 g vand i en skål og rør det sammen. Lad det stå og trække i mindst 60 minutter eller natten over på køl. Chiafrøene vil suge væske til sig og have en gelelignende konsistens.
  2. Kom vand og surdej i en bøtte eller skål og rør det sammen. Kom herefter chiafrø og mel i, og rør til alt melet er absorberet. Kom låg på eller dæk skålen til. Lad dejen stå ved stuetemperatur i 30 minutter.
  3. Kom salt i dejen og klem saltet godt ind med hænderne. Smør en ren bøtte eller skål med olie og kom dejen heri.
  4. Fold dejen første gang. Herefter foldes dejen yderligere fire gange med 30 – 60 minutters interval.
  5. Lad dejen stå lunt med låg på i cirka fire timer til den viser god aktivitet og er hævet med cirka 30 – 40 %. Stil dejen på køl natten over.

Dag 2:

  1. Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur med et bagestål el. en bagesten i. Lad ovnen varme godt op i 30 – 45 minutter.
  2. Vend dejen ud på bordet og del den i 12 -15 stykker som vist i videoen nedenfor. Kom bollerne på et stykke bagepapir.
  3. Før bollerne ind på bagestenen eller bagestålet – til at føre bollerne ind i ovnen, bruger jeg den bagespade, der passer til bagestålet.
  4. Bag bollerne i 5 minutter ved 220 grader almindelig ovn. Skru temperaturen op til 260 grader varmluft og bag bollerne færdige til de er godt gyldne.
  5. Afkøl på en rist og nyd boller.

Bagetip: Sådan bager du med chiafrø i dit bagværk

Chiafrø er et lille mørkt frø, som i bagværk har en evne til at ”gelere”. Det vil sige, at frøet suger op til 10 gange sin egen vægt, når det bliver opblødt i væske. Hvis du blander 1 del chiafrø med 10 dele vand/anden væske, og lader det stå i nogle timer eller natten over, så vil du opleve, at det bliver til en geléagtig og sammenhængende masse med en større volumen.

Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Bare husk, at du skal opbløde frøene i væske forinden, da det ellers vil bevirke, at bagværket bliver tørt. Chiafrøene er forholdsvist smagsneutrale, og de knaser mellem tænderne, hvis de ikke opblødes i væske. Når du tilføjer chiafrø til dit bagværk, så bliver det mere saftigt og næringsrigt. Chiafrøene er rige på kostfibre og vigtige fedtsyrer.

+

Vind en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken + et års forbrug af Valsemøllen Tosca Farina pizzaserien

til en samlet værdi af over 21.000 kr.

Nu har du chancen for at vinde det ultimative pizzaudstyr, så du kan bage pizzaer som de professionelle – der smager af Italien. I samarbejde med Pizzafredag.dk har vi sørget for, at du kan vinde en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr.

 Ingredienser og udstyr til ægte pizzaentusiaster

Tosca Farina er en ny melserie dedikeret til ægte pizzaentusiaster og alle, der elsker at udtrykke deres kreativitet inden for det italienske køkken med fokus på den gode smag og det gode håndværk. Serien er udviklet til autentisk, italiensk pizzabagning inspireret af italienske traditioner og med fokus på kompromisløs kvalitet. Gå på opdagelse i et inspirerende pizzaunivers med opskrifter og how-to videoer her.

Pizzafredag.dk forsyner danske pizzafans med de bedste ingredienser og professionelt pizzagrej og er i dag en af landets største specialbutikker med fokus på alt til pizzaentusiaster.

Dit navn(Påkrævet)
Hvilken type pizza bages med den nye Tosca Farina melblanding?(Påkrævet)
(Påkrævet)

Konkurrencebetingelser

Vinderen af konkurrencen trækkes den 31. juli 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, Et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr. ( Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn (11.999 kt.) + ByLogstrup P1 udekøkken (7.995 kr.) + Tosca Farina produkter (1.600 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken pizzaovn, udekøkken eller Tosca Farina produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 1. maj 2023 til og med mandag d. 31. juli 2023.