Surdejsboller med chiafrø

Elsker du også at bage med surdej? Så kan denne opskrift på saftige surdejsboller med chiafrø blive din nye favorit.

Du får nedenfor opskriften på supersaftige surdejsboller med chiafrø og mere viden om hvordan du bager med chiafrø i dit bagværk. Når du bager med chiafrø på den helt rigtige måde, bliver dit bagværk ekstra saftigt. De små frø har en fantastisk evne til at suge væske. Det giver mulighed for at komme endnu mere vand i dejen, så dine boller bliver svampet og holder sig friske i flere dage. Når du tilføjer chiafrø til dit bagværk, bliver det mere saftigt og næringsrigt. Chiafrøene er rige på kostfibre og vigtige fedtsyrer.

Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Du kan også prøve vores alm. surdejsboller eller vores surdejsboller med hampefrø.

Se opskrift
Surdejsboller med chiafrø

Køkkentid
60 min.

Ventetid
24 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Surdejsboller med chiafrø: 3 ud af 5 baseret på 6 anmeldelser

Ingredienser

Opskrift til 12 - 15 stk.

30 g Valsemøllen økologiske chiafrø + 20 g til at drysse over bollerne
200 g koldt vand
375 g lillefinger varmt vand
150 g surdej
50 g Valsemøllen groft rugmel
450 g Valsemøllen hvedemel
17 g salt
Lidt olie til at smøre en bøtte med

Fremgangsmåde

Dag 1:

  1. Kom 30 g chiafrø og 200 g vand i en skål og rør det sammen. Lad det stå og trække i mindst 60 minutter eller natten over på køl. Chiafrøene vil suge væske til sig og have en gelelignende konsistens.
  2. Kom vand og surdej i en bøtte eller skål og rør det sammen. Kom herefter chiafrø og mel i, og rør til alt melet er absorberet. Kom låg på eller dæk skålen til. Lad dejen stå ved stuetemperatur i 30 minutter.
  3. Kom salt i dejen og klem saltet godt ind med hænderne. Smør en ren bøtte eller skål med olie og kom dejen heri.
  4. Fold dejen første gang. Herefter foldes dejen yderligere fire gange med 30 – 60 minutters interval.
  5. Lad dejen stå lunt med låg på i cirka fire timer til den viser god aktivitet og er hævet med cirka 30 – 40 %. Stil dejen på køl natten over.

Dag 2:

  1. Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur med et bagestål el. en bagesten i. Lad ovnen varme godt op i 30 – 45 minutter.
  2. Vend dejen ud på bordet og del den i 12 -15 stykker som vist i videoen nedenfor. Kom bollerne på et stykke bagepapir.
  3. Før bollerne ind på bagestenen eller bagestålet – til at føre bollerne ind i ovnen, bruger jeg den bagespade, der passer til bagestålet.
  4. Bag bollerne i 5 minutter ved 220 grader almindelig ovn. Skru temperaturen op til 260 grader varmluft og bag bollerne færdige til de er godt gyldne.
  5. Afkøl på en rist og nyd boller.

Bagetip: Chiafrø er et lille mørkt frø, som i bagværk har en evne til at ”gelere”. Det vil sige, at frøet suger op til 10 gange sin egen vægt, når det bliver opblødt i væske. Hvis du blander 1 del chiafrø med 10 dele vand/anden væske, og lader det stå i nogle timer eller natten over, så vil du opleve, at det bliver til en geléagtig og sammenhængende masse med en større volumen.

Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Bare husk, at du skal opbløde frøene i væske forinden, da det ellers vil bevirke, at bagværket bliver tørt. Chiafrøene er forholdsvist smagsneutrale, og de knaser mellem tænderne, hvis de ikke opblødes i væske. Når du tilføjer chiafrø til dit bagværk, så bliver det mere saftigt og næringsrigt. Chiafrøene er rige på kostfibre og vigtige fedtsyrer.

Opskriften er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.