Surdejsboller med chiafrø

Elsker du også at bage med surdej? Så kan denne opskrift på saftige surdejsboller med chiafrø blive din nye favorit.

Nedenfor får du opskriften på supersaftige surdejsboller med chiafrø og mere viden om, hvordan du bager med chiafrø i dit bagværk. Når du bager med chiafrø på den helt rigtige måde, bliver dit bagværk ekstra saftigt. De små frø har en fantastisk evne til at suge væske. Det giver mulighed for at komme endnu mere vand i dejen, så dine boller bliver svampede og holder sig friske i flere dage. Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Du kan også prøve vores alm. surdejsboller eller vores surdejsboller med hampefrø.

Se opskrift
Surdejsboller med chiafrø

Køkkentid
60 min.

Ventetid
24 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Surdejsboller med chiafrø: 3 ud af 5 baseret på 25 anmeldelser

Opskrift

12 - 15 stk.

30 g Valsemøllen økologiske chiafrø + 20 g til at drysse over bollerne
200 g koldt vand
375 g lillefinger varmt vand
150 g surdej
50 g Valsemøllen groft rugmel
450 g Valsemøllen hvedemel
17 g salt
Lidt olie til at smøre en bøtte med

Sådan gør du

Dag 1:

 1. Kom 30 g chiafrø og 200 g vand i en skål og rør det sammen. Lad det stå og trække i mindst 60 minutter eller natten over på køl. Chiafrøene vil suge væske til sig og have en gelelignende konsistens.
 2. Kom vand og surdej i en bøtte eller skål og rør det sammen. Kom herefter chiafrø og mel i, og rør til alt melet er absorberet. Kom låg på eller dæk skålen til. Lad dejen stå ved stuetemperatur i 30 minutter.
 3. Kom salt i dejen og klem saltet godt ind med hænderne. Smør en ren bøtte eller skål med olie og kom dejen heri.
 4. Fold dejen første gang. Herefter foldes dejen yderligere fire gange med 30 – 60 minutters interval.
 5. Lad dejen stå lunt med låg på i cirka fire timer til den viser god aktivitet og er hævet med cirka 30 – 40 %. Stil dejen på køl natten over.

Dag 2:

 1. Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur med et bagestål el. en bagesten i. Lad ovnen varme godt op i 30 – 45 minutter.
 2. Vend dejen ud på bordet og del den i 12 -15 stykker som vist i videoen nedenfor. Kom bollerne på et stykke bagepapir.
 3. Før bollerne ind på bagestenen eller bagestålet – til at føre bollerne ind i ovnen, bruger jeg den bagespade, der passer til bagestålet.
 4. Bag bollerne i 5 minutter ved 220 grader almindelig ovn. Skru temperaturen op til 260 grader varmluft og bag bollerne færdige til de er godt gyldne.
 5. Afkøl på en rist og nyd boller.

Bagetip: Sådan bager du med chiafrø i dit bagværk

Chiafrø er et lille mørkt frø, som i bagværk har en evne til at ”gelere”. Det vil sige, at frøet suger op til 10 gange sin egen vægt, når det bliver opblødt i væske. Hvis du blander 1 del chiafrø med 10 dele vand/anden væske, og lader det stå i nogle timer eller natten over, så vil du opleve, at det bliver til en geléagtig og sammenhængende masse med en større volumen.

Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Bare husk, at du skal opbløde frøene i væske forinden, da det ellers vil bevirke, at bagværket bliver tørt. Chiafrøene er forholdsvist smagsneutrale, og de knaser mellem tænderne, hvis de ikke opblødes i væske. Når du tilføjer chiafrø til dit bagværk, så bliver det mere saftigt og næringsrigt. Chiafrøene er rige på kostfibre og vigtige fedtsyrer.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.