Sådan gør du
Dag 1
- Bland posens indhold med Valsemøllen tørgær i en skål og tilsæt vand. Du kan også starte med vandet, og så tilsætte tørgær og posens indhold. Rækkefølgen her er underordnet.
- Ælt dejen i en røremaskine ved mellemste hastighed i ca. 15-20 minutter eller indtil dejen slipper skålens sider. Æltetiden kan varierer alt efter dejens temperatur. Vi anbefaler derefter altid at holde øje med dejen og den dejen slipper skålens sider.
- Hæld dejen i en oliesmurt skål, dæk den til med et tætsluttende låg eller film og lad den stå på køkkenbordet i 30-60 min. indtil den viser aktivitet.
- Fold dejen. (Se hvordan i filmen nedenfor).
- Lad dejen hæve på køl i 8-24 timer.
Dag 2
- Forvarm ovnen til 250°C. Sæt en bageplade (eller endnu bedre: bagesten eller bagestål) ind i ovnen med det samme og lad den varme med.
- Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Brug f.eks. speltmel til at drysse på bordet.
- Del dejen i ca. 18 lige store stykker med en dejdeler og fordel dem forsigtigt på to bageplader beklædt med bagepapir.
- Skru ovnen ned til 230°C (varmluft 220°C). Sæt første omgang boller i ovnen på den varme bageplade/bagesten/-stål vha. af bagepapiret. (Se hvordan i filmen nedenfor)
- Bag bollerne i 18-20 minutter til de er gyldne.
- Gentag processen med den anden plade boller. Lad bollerne køle af på en rist.
Et godt tip: Du kan også bage andet end boller med blandingen. Prøv f.eks. vores nemme grydebrød eller brug dejen til et focaccia.
Ny opdateret opskrift: Vi har ændret i mængden af vand, og du skal nu bruge 6 dl (600 g vand), for nemmere at lykkedes med surdejsbollerne. Det er vigtigt at ælte længe, ind til dejen er samlet og elastisk, og du kan trække gluten.