Surdejsboller med spelt

Elsker du rustikke boller fyldt med god smag og lufthulller? Så prøv disse lækre surdejsboller med spelt. De er nemme at bage, og så smager de fantastisk på morgenbordet.

Hvis du i forvejen er vild med surdejsbrød, er disse surdejsboller med spelt sikkert også noget for dig. De er slet ikke så svære at bage, det sværeste er ventetiden, hvor du glæder dig til friskbagte boller. De rustikke boller er perfekte som morgenmad, eller i madpakken, hvor de giver lidt ekstra smag til din sandwich.

Se opskrift
Surdejsboller

Køkkentid
30 min.

Ventetid
Ca. 16 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Surdejsboller med spelt: 3 ud af 5 baseret på 24 anmeldelser

Opskrift

18 stk.

500 g koldt vand
175 g surdej
1 spsk. sukker (kan udelades, men hjælper surdejen godt i gang)
175 g Valsemøllen Dansk Speltmel Sigtet
500 g Valsemøllen Dansk Hvedemel eller Valsemøllen Øko Hvedemel 
18 g salt
1 bøtte med låg (alternativt skål med folie)
1 spsk. olie til at smøre bøtten med

Sådan gør du

Dag 1:

  1. Kom vand, surdej, speltmel og hvedemel i en skål og rør sammen i tre minutter. Det gøres nemmest på en røremaskine med en dejkrog i. Alternativt dejkroge på håndpiskeren.
  2. Kom saltet ved, og ælt dejen igen, til den er glat, smidig og har samlet sig om dejkrogen.
  3. Kom dejen i en bøtte smurt med olie. Kom låget på, og lad det ligge en smule på klem. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i cirka fire timer, indtil dejen viser god aktivitet med små lufthuller langs siden og et par enkelte luftbobler på toppen.
  4. Stil dejen på køl til dagen efter.

Dag 2:

  1. Tænd ovnen på højeste temperatur ved varmluft med et bagestål, bagesten eller bageplade i ovnen.
  2. Når ovnen er helt varm, vendes dejen ud på bordet og deles/skæres i 18 boller. Pas på ikke at hive for meget i dejen.
  3. Bollerne kommes på bagepapir. Drys bollerne med lidt mel, og før dem ind på det varme element i ovnen. Skru temperaturen ned på 230 grader varmluft. Lad bollerne bage i fem minutter, og skru herefter temperaturen op til 260 grader. Bag bollerne i yderligere 5-8 minutter, til de er godt gyldne.
  4. Afkøl på en rist og nyd surdejsbollerne.

Et godt tip: Har du ikke prøvet at bage med surdej før? Så tag et kig på vores bageskoletip ‘Sådan laver du din egen surdej’ her. Har du ikke en surdej stående? Så prøv en vores mange andre opskrifter på boller.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.