Surdejsboller med spelt

Elsker du rustikke boller fyldt med god smag og lufthulller? Så prøv disse lækre surdejsboller med dansk spelt.

Se opskrift
Surdejsboller

Køkkentid
30 min.

Ventetid
Ca. 16 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Surdejsboller med spelt: 4 ud af 5 baseret på 7 anmeldelser

Ingredienser

Opskrift til 18 stk.

500 g koldt vand
175 g surdej
1 spsk. sukker (kan udelades, men hjælper surdejen godt i gang)
175 g Valsemøllen Dansk Speltmel Sigtet
500 g Valsemøllen Dansk Hvedemel eller Valsemøllen Øko Hvedemel 
18 g salt
1 bøtte med låg (alternativt skål med folie)
1 spsk. olie til at smøre bøtten med

Fremgangsmåde

Dag 1:

  1. Kom vand, surdej, speltmel og hvedemel i en skål og rør sammen i tre minutter. Det gøres nemmest på en røremaskine med en dejkrog i. Alternativt dejkroge på håndpiskeren.
  2. Kom saltet ved, og ælt dejen igen, til den er glat, smidig og har samlet sig om dejkrogen.
  3. Kom dejen i en bøtte smurt med olie. Kom låget på, og lad det ligge en smule på klem. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i cirka fire timer, indtil dejen viser god aktivitet med små lufthuller langs siden og et par enkelte luftbobler på toppen.
  4. Stil dejen på køl til dagen efter.

Dag 2:

  1. Tænd ovnen på højeste temperatur ved varmluft med et bagestål, bagesten eller bageplade i ovnen.
  2. Når ovnen er helt varm, vendes dejen ud på bordet og deles/skæres i 18 boller. Pas på ikke at hive for meget i dejen.
  3. Bollerne kommes på bagepapir. Drys bollerne med lidt mel, og før dem ind på det varme element i ovnen. Skru temperaturen ned på 230 grader varmluft. Lad bollerne bage i fem minutter, og skru herefter temperaturen op til 260 grader. Bag bollerne i yderligere 5-8 minutter, til de er godt gyldne.
  4. Afkøl på en rist og nyd surdejsbollerne.

Tip: Har du ikke prøvet at bage med surdej før? Så tag et kig på vores bageskoletip ‘Sådan laver du din egen surdej’ her.

Opskriften på surdejsrugbrød er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Har du ikke en surdej stående? Så prøve en vores mange andre opskrifter på boller.

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.