Sådan gør du
- Hæld 3 dl kogende vand over 5-kornsblandingen i en stor køkkenskål. Lad herefter blandingen trække 1 time
- Tilsæt kærnemælk i blandingen direkte fra køleskabet
- Tilsæt gær og rør ud i blandingen
- Tilsæt de øvrige ingredienser, undtagen rugmel og rør blandingen sammen
- Tilsæt rugmelet lidt ad gangen
- Ælt dejen godt i køkkenskålen med hånden eller evt. med køkkenmaskine
- Fordel derefter dejen i 2 smurte bageforme (1,5 L). Brug evt. en fugtet engangshandske til at øse dejen over i formen med. Glat herefter dejen jævn med hånden
- Prik dejen godt med en gaffel – gerne helt i bund af formen
- Pensel dejen med vand og kom evt. kerner eller frø på toppen som pynt.
- Tildæk formene med et fugtigt viskestykke og stil dem til hævning et lunt sted i 3 timer
- Tænd ovnen på 180ºC almindelig ovn.
- Bag brødene, gerne på et bagesten eller bagestål i 1 time og 10 minutter.
- Læg de færdig bagte brød i en plasticpose for at holde på fugtigheden. De behøver ikke at blive kølet ned først.