Groft hvedebrød med biga

Smagfuldt og lækkert groft hvedebrød med groft rugmel og solsikkekerner, der er bagt med en biga, der er en type fordej. Når du bager med biga, skal man gå i gang lidt tidligere med sit brød. Selvom en fordej kræver masser af tid og kærlighed, er det det hele værd.

Med denne opskrift får du et smagfuldt groft hvedebrød med en sprød skorpe og en saftig krumme. Det grove hvedebrød er perfekt som morgenbrød eller til eftermiddagskaffen. Det at brødet er bagt med groft mel giver en god mæthed, der varer ved. Brødet er derfor med til at give en god start på dagen.

Se opskrift
groft hvedebrød

Køkkentid
40 min

Ventetid
1 døgn + 1 t 40 min


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Groft hvedebrød med biga: 4 ud af 5 baseret på 2 anmeldelser

Opskrift

1 brød

Biga, dag 1:
35 g Valsemøllen Dansk Groft Rugmel
75 g Valsemøllen Dansk Hvedemel
1 g gær
1,5 dl vand

Brød, dag 2:
3 dl vand
Biga fra dag 1
250 g Valsemøllen Dansk Groft Rugmel
500 g Valsemøllen Dansk Hvedemel
100 g Valsemøllen Økologiske Solsikkekerner
2 tsk. salt
1 spsk. honning

Sådan gør du

Dag 1: Biga (fordej)

  1. Rør gær, vand og mel sammen i en skål, dæk til med et tætsluttende låg eller film og lad  bigaen stå ved stuetemperatur i et døgn.

Dag 2: Brød

  1. Forvarm ovnen til 250°C.
  2. Rør bigaen ud i tempereret vand (ca. 25°C).
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen i mindst 10 minutter, gerne på røremaskine ved mellemste hastighed (dejen skal klæbe en smule til hænder og skål/bord).
  4. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter ved stuetemperatur.
  5. Slå luften ud af dejen. Del dejen i 2 og form dem til brød.
  6. Lad brødende efterhæve tildækket på en bageplade med bagepapir i ca. 45 minutter ved stuetemperatur.
  7. Rids brødende og pensl med mælk eller vand.
  8. Skru ned til 220°C (varmluft 200°C) og bag brødende i 35 minutter.

Hvad er biga?

En biga er en fordej, som laves dagen før, du skal bage dit brød. Biga er en mild form for surdej, er fast og ikke flydende, der på forhånd er lavet med lidt gær, der sætter gang i hævningen. Denne type af fordej stammer fra Italien og bliver brugt i brød som ciabattabrød. Det betyder også, at den er klar til at bage med allerede efter én dag. Fordejen giver ikke dit brød samme syrlige smag som en klassisk surdej. Til gengæld få du et saftigt og luftigt brød med en sej skorpe, da biga har en super god hæveevne. Når du lader din biga stå inden brug, skal du være forberedt på, at den hæver til over dobbelt størrelse.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.