Groft hvedebrød med biga

Smagfuldt og lækkert groft hvedebrød med groft rugmel og solsikkekerner, der er bagt med en biga, der er en type fordej. Når du bager med biga, skal man gå i gang lidt tidligere med sit brød. Selvom en fordej kræver masser af tid og kærlighed, er det det hele værd.

Med denne opskrift får du et smagfuldt groft hvedebrød med en sprød skorpe og en saftig krumme. Det grove hvedebrød er perfekt som morgenbrød eller til eftermiddagskaffen. Det at brødet er bagt med groft mel giver en god mæthed, der varer ved. Brødet er derfor med til at give en god start på dagen.

Se opskrift
groft hvedebrød

Køkkentid
40 min

Ventetid
1 døgn + 1 t 40 min


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Groft hvedebrød med biga: 3 ud af 5 baseret på 64 anmeldelser

Opskrift

2 brød

Biga, dag 1:
40 g Valsemøllen Dansk Groft Rugmel
110 g Valsemøllen Dansk Hvedemel
1 g gær
1,5 dl vand

Brød, dag 2:
5,5 dl vand
Biga fra dag 1
150 g Valsemøllen Dansk Groft Rugmel
600 g Valsemøllen Dansk Hvedemel
100 g Valsemøllen Økologiske Solsikkekerner
2 tsk. salt
1 spsk. honning
25 g mørk malt (kan udelades, i så fald får du et lysere udseende brød)
20 g gær

 

 

Sådan gør du

Dag 1: Biga (fordej)

  1. Rør gær, vand og mel sammen i en skål, dæk til med et tætsluttende låg eller film og lad  bigaen stå ved stuetemperatur i et døgn. Vær opmærksom på at bigaen er en klistret og flydende dej, som man kender fra en surdej.

Dag 2: Brød

  1. Forvarm ovnen til 250°C.
  2. Rør bigaen ud i tempereret vand (ca. 25°C).
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen i mindst 10 minutter, gerne på røremaskine ved mellemste hastighed (dejen skal klæbe en smule til hænder og skål/bord).
  4. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter ved stuetemperatur.
  5. Slå luften ud af dejen. Del dejen i 2 og form dem til brød.
  6. Lad brødende efterhæve tildækket på en bageplade med bagepapir i ca. 45 minutter ved stuetemperatur.
  7. Rids brødende og pensl med mælk eller vand.
  8. Skru ned til 220°C (varmluft 200°C) og bag brødende i 35 minutter.

Hvad er biga?

En biga er en fordej, som laves dagen før, du skal bage dit brød. Biga er en mild form for surdej, som er lettere flydende, der på forhånd er lavet med lidt gær, der sætter gang i hævningen. Denne type af fordej stammer fra Italien og bliver brugt i brød som ciabattabrød. Det betyder også, at den er klar til at bage med allerede efter én dag. Fordejen giver ikke dit brød samme syrlige smag som en klassisk surdej. Til gengæld få du et saftigt og luftigt brød med en sej skorpe, da biga har en super god hæveevne. Når du lader din biga stå inden brug, skal du være forberedt på, at den hæver til over dobbelt størrelse.

+

Vind en Casper Sobczyk Airfryer samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger 

til en samlet værdi af 3.000 kr.

Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.

Bag nemt med Airfryer

Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.

Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser

Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.)  + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.