Groft hvedebrød med biga

Smagfuldt og lækkert groft hvedebrød med groft rugmel og solsikkekerner, der er bagt med en biga, der er en type fordej. Når du bager med biga, skal man gå i gang lidt tidligere med sit brød. Selvom en fordej kræver masser af tid og kærlighed, er det det hele værd.

Med denne opskrift får du et smagfuldt groft hvedebrød med en sprød skorpe og en saftig krumme. Det grove hvedebrød er perfekt som morgenbrød eller til eftermiddagskaffen. Det at brødet er bagt med groft mel giver en god mæthed, der varer ved. Brødet er derfor med til at give en god start på dagen.

Se opskrift
groft hvedebrød

Køkkentid
40 min

Ventetid
1 døgn + 1 t 40 min


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Groft hvedebrød med biga: 4 ud af 5 baseret på 3 anmeldelser

Opskrift

1 brød

Biga, dag 1:
35 g Valsemøllen Dansk Groft Rugmel
75 g Valsemøllen Dansk Hvedemel
1 g gær
1,5 dl vand

Brød, dag 2:
3 dl vand
Biga fra dag 1
250 g Valsemøllen Dansk Groft Rugmel
500 g Valsemøllen Dansk Hvedemel
100 g Valsemøllen Økologiske Solsikkekerner
2 tsk. salt
1 spsk. honning

Sådan gør du

Dag 1: Biga (fordej)

  1. Rør gær, vand og mel sammen i en skål, dæk til med et tætsluttende låg eller film og lad  bigaen stå ved stuetemperatur i et døgn. Vær opmærksom på at bigaen er en fast klistret dej, og ikke flydende som man kender fra en surdej.

Dag 2: Brød

  1. Forvarm ovnen til 250°C.
  2. Rør bigaen ud i tempereret vand (ca. 25°C).
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen i mindst 10 minutter, gerne på røremaskine ved mellemste hastighed (dejen skal klæbe en smule til hænder og skål/bord).
  4. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter ved stuetemperatur.
  5. Slå luften ud af dejen. Del dejen i 2 og form dem til brød.
  6. Lad brødende efterhæve tildækket på en bageplade med bagepapir i ca. 45 minutter ved stuetemperatur.
  7. Rids brødende og pensl med mælk eller vand.
  8. Skru ned til 220°C (varmluft 200°C) og bag brødende i 35 minutter.

Hvad er biga?

En biga er en fordej, som laves dagen før, du skal bage dit brød. Biga er en mild form for surdej, er fast og ikke flydende, der på forhånd er lavet med lidt gær, der sætter gang i hævningen. Denne type af fordej stammer fra Italien og bliver brugt i brød som ciabattabrød. Det betyder også, at den er klar til at bage med allerede efter én dag. Fordejen giver ikke dit brød samme syrlige smag som en klassisk surdej. Til gengæld få du et saftigt og luftigt brød med en sej skorpe, da biga har en super god hæveevne. Når du lader din biga stå inden brug, skal du være forberedt på, at den hæver til over dobbelt størrelse.