Koldhævede fuldkornsboller

Nemme, koldhævede fuldkornsboller, der er smækfyldt med kostfibre og smag. Bag dem til morgenbordet eller madpakken. Opskriften er nem at gå til, så det er bare at komme i gang.

De koldhævede fuldkornsboller er nemme at bage. Lad dejen hæve på køl natten over. Det giver bollerne endnu mere smag, og så kan der lynhurtigt bages sprøde boller om morgenen, der enten kan nydes til morgenmad eller tages med i madpakken. Nederst i opskriften giver vi dig et bagetip til fuldkorn, og så viser Cathrine Brandt, hvordan du former bollerne i en video.

Se opskrift
Koldhævede fuldkornsboller

Køkkentid
20 minutter

Ventetid
6-12 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Koldhævede fuldkornsboller: 4 ud af 5 baseret på 23 anmeldelser

Sådan gør du

  1. Kom vand og gær i en skål og rør, til gæren er opløst.
  2. Kom rugkerner, revet gulerod, fuldkornsmel, fint hvedemel og salt i, og ælt dejen til den er samlet og slipper skålens kanter. Ca. 10-12 minutter på røremaskine. Vær opmærksom på, at dejen ikke bliver for varm under æltning. Er det tilfældet, så hold en pause undervejs, så dejens temperatur kan falde lidt – hvis dejen bliver mere end 30-31 grader, svækker det gærcellerne.
  3. Kom dejen i en skål smurt med olie, og lad dejen stå ved stuetemperatur i 30-45 minutter, så gærcellerne kommer i gang med at hæve dejen. Stil så dejen i køleskabet til dagen efter.
  4. Tænd ovnen på 250 grader varmluft med en bageplade i. Lad den varme godt op.
  5. Kom vand i et glas eller skål og form bollerne med en ske. Placer bollerne på et stykke bagepapir.
  6. Før bollerne ind på den varme bageplade i ovnen, og bag dem i ca. 12-15 minutter, til godt gyldne.
  7. Lad de koldhævede fuldkornsboller afkøle på en rist og nyd.

Bagetip – Sådan bager du bedst med fuldkorn

Fuldkornsmel opfører sig anderledes end fint hvedemel, når du bager. Så hvis du gerne vil have et lækkert, fugtigt fuldkornsbrød, er der nogle få, enkle regler, der er værd at huske.

Brug mere væske

Fuldkornsmel indeholder alle kornets dele, også skaldelene og kimen. Det betyder, at fuldkornsmelet suger en del mere væske end almindeligt finsigtet mel. Du skal derfor bruge væsentligt mere væske.

Ælt dejen i længere tid

Brøddej med fuldkornsmel skal generelt æltes i længere tid. Dejen skal være blank og smidig, og hvis du ælter den i en røremaskine, skal den samle sig om dejkrogen og føles som ”en tung elastik”, når den er æltet færdig.

Langtidshæv dejen køligt

Hvis du gerne vil have et brød fuldt af smag og med en saftig krumme, er det en god idé at lade dejen langtidshæve på køl. Her kan dejen udvikle en masse smags- og aromastoffer, og samtidig får dit brød en saftigere krumme. Lad dog meget gerne dejen stå ved stuetemperatur i en times tid, inden du sætter den på køl – det kickstarter hævningen.

Når du bager med fuldkornsmel, har langtidshævningen også en ekstra pointe. Fuldkornsmelet sætter nemlig gæren på tungt arbejde – det tager ganske enkelt længere tid for gæren at få dejen til at løfte sig, når du bager med fuldkorn. Så hvis du har tiden til det, er det en god idé at lade dejen hæve køligt – enten natten over eller helt op til 24 timer.

Fuldkorn belønner dig med smag og næring

Når du følger de tre simple regler ovenfor, får du til gengæld et brød, der virkelig er indsatsen værd: Det smager af meget mere, fordi skaldelene indeholder en masse aroma- og smagsstoffer. Det mætter mere, fordi det sætter maven på arbejde. Og endelig har det en højere næringsværdi, fordi du får alle kornets næringsstoffer med – vitaminer, mineraler, fedtstoffer, kostfibre etc.