Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 020 / Vaniljekranse

Hjemmebagte vaniljekranse er en af julens mest populære småkager. Den skal være i jule-kagedåsen. Her er vaniljekransene lavet på en gammeldags kødhakker – præcis som vores bedsteforældre gjorde det.


Vaniljekranse er en ægte julesmåkage. Vi giver dig de bedste bagetips til den helt perfekte vaniljekrans. Julens vaniljekranse skal være porøse. Det betyder, at deres konsistens og krumme ikke skal være sej, så de skal tygges, men være sprøde og smuldre fra hinanden, når du tager en bid af din vaniljekrans. For at dejen ikke bliver sej, men porøs, så er det vigtigt, at dejen ikke æltes. Når mel æltes, så aktiveres glutenproteinerne i melet, og dejen vil begynde at danne strenge, der kan sammenlignes med elastikker.

Dejen til dine vaniljekranse skal derfor smuldres og samles – ikke æltes. Arbejd så lidt med dejen som muligt, og brug gerne hvedemel, der ikke har et højt indhold af protein, som Valsemøllen Kage Hvedemel , der er lavet af dansk vinterhvede, der har et lavere indhold af gluten end almindelig hvedemel til fx brød. Læs mere om vores kagehvedemel her.

Prøv denne klassiske opskrift på vaniljekranse og få fyldt kagedåsen helt op inden jul.  Du kan også bruge vaniljekransene som fint og naturligt julepynt på juletræet. Bind en fin sløjfe omkring, hæng dem på juletræet, nyd duften og haps en vaniljekrans i ny og næ.

Sådan bager du sprøde vaniljekranse

Det skal du bruge til en portion, ca. 25-30 stk.: 1 vaniljestang, 185 g Valsemøllen kage hvedemel, 25 g mandelmel,  75 g sukker, 150 g koldt smør, 1 æg, str. M/L – deles i blomme og hvide.

Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og pres dem sammen med 1 spsk. af sukkeret, så kornene skiller sig. Kom hvedemel, mandelmel, sukker og vaniljesukker i en skål og rør det sammen. Skær smørret i små tern og smuldr det sammen med de tørre ingredienser. Dejen skal være smuldret, men der må gerne være små klumper af smør hist og her. Del ægget i hvide og blomme. Tilsæt æggeblommen til dejen og vend dejen sammen – undlad at ælte for meget i dejen. Er dejen for tør og usammenhængende, så kan en smule af æggehviden tilsættes.

Tryk dejen flad og pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i cirka 30 minutter eller natten over. I mens findes den gamle kødhakker/vaniljekransemaskine frem. Brug den store stjerne som form. Kom dejen i kødhakkeren og pres den igennem. Skær stykker på cirka 12 cm og saml dem til en ring. De har en diameter på cirka 5 cm.

Bag vaniljekransene ved 180 grader varmluft i cirka 10-12 minutter til let gyldne i kanten.

Hvis du vil lave dem med sprøjtepose, kan du prøve denne opskrift på sprøjtevenlige vaniljekranse.

Se hvordan du sprøjter og former dine vaniljekranse i videoen nedenfor.

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.