Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 022 / Vaniljekranse

Hjemmebagte vaniljekranse eller vanillekranse er en af julens mest populære småkager. Den skal være i jule-kagedåsen. Her er vaniljekransene lavet på en gammeldags kødhakker – præcis som vores bedsteforældre gjorde det.


Vaniljekranse er en ægte julesmåkage. Vi giver dig de bedste bagetips til den helt perfekte vaniljekrans. Julens vaniljekranse skal være porøse. Det betyder, at deres konsistens og krumme ikke skal være sej, så de skal tygges, men være sprøde og smuldre fra hinanden, når du tager en bid af din vaniljekrans. For at dejen ikke bliver sej, men porøs, så er det vigtigt, at dejen ikke æltes. Når mel æltes, så aktiveres glutenproteinerne i melet, og dejen vil begynde at danne strenge, der kan sammenlignes med elastikker.

Dejen til dine vaniljekranse skal derfor smuldres og samles – ikke æltes. Arbejd så lidt med dejen som muligt, og brug gerne hvedemel, der ikke har et højt indhold af protein, som Valsemøllen Kage Hvedemel , der er lavet af dansk vinterhvede, der har et lavere indhold af gluten end almindelig hvedemel til fx brød. Læs mere om vores kagehvedemel her.

Prøv denne klassiske opskrift på vaniljekranse og få fyldt kagedåsen helt op inden jul.  Du kan også bruge vaniljekransene som fint og naturligt julepynt på juletræet. Bind en fin sløjfe omkring, hæng dem på juletræet, nyd duften og haps en vaniljekrans i ny og næ.

Sådan bager du sprøde vaniljekranse

Det skal du bruge til en portion, ca. 25-30 stk.: 1 vaniljestang, 185 g Valsemøllen kage hvedemel, 25 g mandelmel,  75 g sukker, 150 g koldt smør, 1 æg, str. M/L – deles i blomme og hvide.

Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og pres dem sammen med 1 spsk. af sukkeret, så kornene skiller sig. Kom hvedemel, mandelmel, sukker og vaniljesukker i en skål og rør det sammen. Skær smørret i små tern og smuldr det sammen med de tørre ingredienser. Dejen skal være smuldret, men der må gerne være små klumper af smør hist og her. Del ægget i hvide og blomme. Tilsæt æggeblommen til dejen og vend dejen sammen – undlad at ælte for meget i dejen. Er dejen for tør og usammenhængende, så kan en smule af æggehviden tilsættes.

Tryk dejen flad og pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i cirka 30 minutter eller natten over. I mens findes den gamle kødhakker/vaniljekransemaskine frem. Brug den store stjerne som form. Kom dejen i kødhakkeren og pres den igennem. Skær stykker på cirka 12 cm og saml dem til en ring. De har en diameter på cirka 5 cm.

Bag vaniljekransene ved 180°C varmluft i cirka 10-12 minutter til let gyldne i kanten.

Hvis du vil lave dem med sprøjtepose, kan du prøve denne opskrift på sprøjtevenlige vaniljekranse.

Se hvordan du sprøjter og former vaniljekransene i videoen nedenfor.

+

Vind en Ankarsrum Køkkenmaskine + alle vores dansk mel produkter

til en samlet værdi af 5.195 kr. (4.695 kr. Ankarsrum + 500 kr. i produkter)

Vær med til at dyrke håndværket og det gode bagværk. Nu har du nemlig chancen for at vinde en køkkenmaskine fra Ankarsrum, som bliver et uundværligt redskab i dit køkken, når du skal bage og kreere lækre brød og kager. Plus at du vinder hele serien af Valsemøllen dansk mel produkter.

Dansk mel

Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til bageblandinger, klid og kerner. Hvis du bliver den heldige vinder, forkæler vi dig med alle vores dansk mel produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers, hvor vi. ca. én gang om måneden forkæler dig med et nyhedsbrev fyldt med masser af velsmag og inspiration direkte i din mailboks.

Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi har samlet alt det bedste indenfor brød, boller og kager med dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 1. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 1 vinder. Præmien er en Ankarsrum Køkkenmaskine og Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 5.195 kr. (4.695 kr. Ankarsrum + 500 kr. i produkter). Hverken køkkenmaskine eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra mandag den 19. juli 2021 til og med torsdag den 30. september 2021.