Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 020 / Vaniljekranse

Hjemmebagte vaniljekranse er en af julens mest populære småkager. Den skal være i jule-kagedåsen. Her er vaniljekransene lavet på en gammeldags kødhakker – præcis som vores bedsteforældre gjorde det.


Vaniljekranse er en ægte julesmåkage. Vi giver dig de bedste bagetips til den helt perfekte vaniljekrans. Julens vaniljekranse skal være porøse. Det betyder, at deres konsistens og krumme ikke skal være sej, så de skal tygges, men være sprøde og smuldre fra hinanden, når du tager en bid af din vaniljekrans. For at dejen ikke bliver sej, men porøs, så er det vigtigt, at dejen ikke æltes. Når mel æltes, så aktiveres glutenproteinerne i melet, og dejen vil begynde at danne strenge, der kan sammenlignes med elastikker.

Dejen til dine vaniljekranse skal derfor smuldres og samles – ikke æltes. Arbejd så lidt med dejen som muligt, og brug gerne hvedemel, der ikke har et højt indhold af protein, som Valsemøllen Kage Hvedemel , der er lavet af dansk vinterhvede, der har et lavere indhold af gluten end almindelig hvedemel til fx brød. Læs mere om vores kagehvedemel her.

Prøv denne klassiske opskrift på vaniljekranse og få fyldt kagedåsen helt op inden jul.  Du kan også bruge vaniljekransene som fint og naturligt julepynt på juletræet. Bind en fin sløjfe omkring, hæng dem på juletræet, nyd duften og haps en vaniljekrans i ny og næ.

Sådan bager du sprøde vaniljekranse

Det skal du bruge til en portion, ca. 25-30 stk.: 1 vaniljestang, 185 g Valsemøllen kage hvedemel, 25 g mandelmel,  75 g sukker, 150 g koldt smør, 1 æg, str. M/L – deles i blomme og hvide.

Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og pres dem sammen med 1 spsk. af sukkeret, så kornene skiller sig. Kom hvedemel, mandelmel, sukker og vaniljesukker i en skål og rør det sammen. Skær smørret i små tern og smuldr det sammen med de tørre ingredienser. Dejen skal være smuldret, men der må gerne være små klumper af smør hist og her. Del ægget i hvide og blomme. Tilsæt æggeblommen til dejen og vend dejen sammen – undlad at ælte for meget i dejen. Er dejen for tør og usammenhængende, så kan en smule af æggehviden tilsættes.

Tryk dejen flad og pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i cirka 30 minutter eller natten over. I mens findes den gamle kødhakker/vaniljekransemaskine frem. Brug den store stjerne som form. Kom dejen i kødhakkeren og pres den igennem. Skær stykker på cirka 12 cm og saml dem til en ring. De har en diameter på cirka 5 cm.

Bag vaniljekransene ved 180 grader varmluft i cirka 10-12 minutter til let gyldne i kanten.

Hvis du vil lave dem med sprøjtepose, kan du prøve denne opskrift på sprøjtevenlige vaniljekranse.

Se hvordan du sprøjter og former dine vaniljekranse i videoen nedenfor.

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.