Klejner

Sprøde og bløde klejner med kardemomme er en rigtig julekage-klassiker. Denne opskrift er nem og lækker og du vil med garanti sprede julestemning og glæde.

Hvis du også er helt vild med klejner, bør du prøve denne opskrift. De er nemlig fyldt med citron og kardemomme. Og så er de slet ikke så svære at bage! Eller, klejner skal koge og ikke bages, hvilket også giver dem et helt specielt saftigt indre. Lav dem, når du går i gang med årets julebag, og også gerne mere end én gang. God jule-bagelyst!

Se opskrift
klejner

Køkkentid
45 min.

Ventetid
1 time


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Klejner: 4 ud af 5 baseret på 4 anmeldelser

Opskrift

ca. 40 klejner

1 æg
100 g sukker
50 g smør
3 spsk madlavningsfløde 18%
½ tsk stødt kardemomme
1 spsk fintrevet økologisk citronskal
1 tsk friskpresset citronsaft
200 g hvedemel
500 g palmin til kogning/bagning

Brugt i opskriften

Sådan gør du

  1. Pisk æg og sukker i ca. 5 minutter til det er lyst og luftigt.
  2. Tilsæt smeltet smør, fløde, kardemomme, citronskal og -saft.
  3. Rør melet i og lad dejen hvile tildækket i køleskabet i mindst 1 time.
  4. Tag dejen ud på et meldrysset bord. Ælt dejen let og del den i 2 portioner.
  5. Rul en portion ud til en firkant (ca. 20 x 30 cm). Skær den på den lange led i 3 cm brede strimler.
  6. Skær strimlerne over på skrå (ca. 8 cm lange). Skær et lille rids i midten af hver klejne og træk den ene spids gennem ridset så siderne får en snoning. Gentag udrulningen med den anden portion dej.
  7. Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved jævn varme. For at se om palminen har rette temperatur, tjek med en tandstik, når det syder, har palminen den rette temperatur.
  8. Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog/bag dem til de er gyldne – vend dem et par gange.
  9. Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen. Hvis de bliver liggende på bunden, er fedtstoffet ikke varmt nok.
  10. Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir.