Sådan gør du
- Smelt smør i en gryde. Rør mælk i gryden og varm den op til mælkeblandingen er fingervarm. Smuldr gær i mælken
- Mort safran, og tilsæt æg, safran, salt og sukker til mælkeblandingen.
- Tilsæt mel til dejen lidt ad gangen. Ælt dejen godt sammen i en røremaskine ved middel hastighed.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 30 minutter
- Del dejen i 32 dele, og rul hver del til en lang pølse og sno den op i hver ende. Placer en rosin i hver ende.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg
- Lad luciabollerne hæve yderligere 30 minutter
- Bag bollerne ved 200°C varmluft i ca. 10-15 minutter eller til de er blevet gennembagte og let gyldne
Et godt tip: De gule luciaboller smager skønt bare med lidt smør. Hvis du vil servere dem som andet end boller, kan du frit fra fantasien flette, forme og sno brødet, som det passer dig. Form det som en sol eller lav en fletning af dejen. Der er nemlig mange forskellige traditioner for udformningen. Så lad dig inspirere, og prøv dig frem.