Luciaboller

Luciabrød, luciaboller, lussekatte – ja, det gule brød har mange navne. Men én ting er sikkert: Luciaboller hører sig til, når vi skal fejre Luciadag den 13. december.

Lad duften af hjemmebag og safran fylde huset, når du bager luciaboller til ungerne for at fejre lysets dag. De flotte brød, smager skønt og mildt, og er helt perfekte med en klat smør. Nyd dem til eftermiddagshyggen, og lad julefreden sænke sig, når I fejrer lysets fest. Bollerne egner sig også godt til morgenmaden, hvor de giver lidt lys i de mørke tider.

Se opskrift
luciaboller

Køkkentid
40 min.

Ventetid
1 t. & 15 min.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Luciaboller: 5 ud af 5 baseret på 2 anmeldelser

Opskrift

ca. 32 stk.

160 g smør
5 dl sødmælk
50 g gær
1 æg
½ tsk. Salt
175 g sukker
1 g safran
1150 g Valsemøllen Hvedemel
Rosiner
1 æg til pensling

Brugt i opskriften

Sådan gør du

  1. Smelt smør i en gryde. Rør mælk i gryden og varm den op til mælkeblandingen er fingervarm. Smuldr gær i mælken
  2. Mort safran, og tilsæt æg, safran, salt og sukker til mælkeblandingen.
  3. Tilsæt mel til dejen lidt ad gangen. Ælt dejen godt sammen i en røremaskine ved middel hastighed.
  4. Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 30 minutter
  5. Del dejen i 32 dele, og rul hver del til en lang pølse og sno den op i hver ende. Placer en rosin i hver ende.
  6. Pensl bollerne med sammenpisket æg
  7. Lad luciabollerne hæve yderligere 30 minutter
  8. Bag bollerne ved 200°C varmluft i ca. 10-15 minutter eller til de er blevet gennembagte og let gyldne

Et godt tip: De gule luciaboller smager skønt bare med lidt smør. Hvis du vil servere dem som andet end boller, kan du frit fra fantasien flette, forme og sno brødet, som det passer dig. Form det som en sol eller lav en fletning af dejen. Der er nemlig mange forskellige traditioner for udformningen. Så lad dig inspirere, og prøv dig frem.