Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 012 / Bliv bagemester – med Kage Hvedemel

Det er faktisk noget af en kunst at bage luftige kager eller sprøde kiks, men hvis du bruger Valsemøllen Kage Hvedemel, når desserten står på din favorittærte, eller bedstemors yndlingssmåkager skal i ovnen, så er du faktisk rigtigt godt på vej.


Der er stor forskel på hvedemel. Så stor, at det faktisk har betydning for dit bagværk. Derfor findes der en slags hvedemel til brød og en til kager. Almindeligt hvedemel med en god og høj glutenkvalitet er bedst til brød og gærdeje.

Kage Hvedemel er rig på stivelse og har et lavt glutenindhold og er specifikt beregnet til bagværk, der hæver med bagepulver, natron eller æg. Hvis du vil være sikker på, at din tærtedej ikke sprækker, småkagedejen ikke flyder ud, og din crumble crumbler på den helt rigtige måde, skal du vælge Kage Hvedemel, når du skal bage. Og det er der flere gode grunde til.

Der er mange faktorer, der spiller ind på det færdige bagværk: Dejen skal blandes på den rigtige måde, og både bagetiden og temperaturen skal være korrekt. Men når det handler om mel til fx lagkagebunde og småkager, er melets stivelseskvalitet i kombination med hævemidlet af afgørende betydning for den luftige og saftige tekstur i det færdige bagværk. Jo bedre stivelseskvalitet, jo bedre resultat. Det er også vigtigt, at melet har et forholdsvist lavt proteinindhold. Hvis du bager med mel, der har et højt indhold af protein, vil det resultere i et sejt bid, uensartet krumme og for kraftig opbagning i kiks.

Med Kage Hvedemel får du den kombination af et lavt proteinindhold og en god stivelseskvalitet, som i sidste ende giver dine kager en luftig, saftig og blød struktur, mens kiks og tærtebunde bliver sprøde med et godt knæk. Kage Hvedemel er høstet og malet i Danmark af stivelserig dansk vinterhvede, der netop har et lavt proteinindhold.

Tip til den bedste tærtebund:
Når du skal bage søde desserttærter og tærter generelt, så er målet et helt andet, end når du bager brød. En tærtebund skal være sprød, smagfuld og porøs, og uden store lufthuller og seje kanter.

For at opnå en tærtebund uden store lufthuller, så er det vigtigt at undgå at danne glutenstruktur undervejs i bagningen. Her skal du gå efter mel med et lavt proteinindhold, da proteinerne er gluten. Melet indeholder altså fra naturens side gluten, men det er først, når melet bearbejdes, at dannelsen af glutennetværket starter. Her er det vigtigt, at du arbejder så lidt med dejen som muligt, da varmen og håndteringen fra fingrene ved at bruge håndkraft, vil igangsætte glutendannelsen væsentligt hurtigere. Det bedste er at bruge en foodprocessor, når du skal blande mel og smør til din tærtedej, og at du dernæst ganske let bearbejder og samler dejen med hænderne. Få opskriften på små tærter med brombær.

For bagnørden: Kom i gang med de udenlandske bageopskrifter
I mange udenlandske opskrifter, specielt amerikanske, bruges der en speciel type mel, nemlig Self Raising Flour. Som det engelske navn antyder, er melet tilsat bagepulver, så det er nemmere at bage med, og du får et mere luftigt resultat. Med Kage Hvedemel kan du lave din egen version af dette mel. Du skal bruge:

200 g Valsemøllen Kage Hvedemel
2 tsk. bagepulver
¼ tsk. fint salt

Bland mel, bagepulver og salt sammen, og så har du din egen Self Raising Flour – lige klar til at eksperimentere og bage med. Husk at opbevare blandingen i en lufttæt beholder, så bagepulveret ikke mister sin virkning.

 

 

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.