Choux au craquelin med appelsin og chokolademousse

Hvis du vil bage en anderledes fastelavnsbolle, er disse flotte choux au craquelin lige noget for dig. De luftige vandbakkelser med den sprøde top er populære som aldrig før.

Selvom det kan virke udfordrende, er disse choux au craquelin bestemt den lille ekstra indsats værd. Sammen med Cathrine Brandt har vi lavet en udførlig guide til, hvordan du kan lave de bedste vandbakkelser med sprød kiks på toppen og fyldt med appelsin og chokolademousse. Smagene klæder hinanden virkelig godt, og du vil imponere de fleste, når du servere de smukke fastelavnsboller. Rigtig god bagelyst!

Se opskrift
choux au craquelin

Køkkentid
45 min.

Ventetid
3 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Choux au craquelin med appelsin og chokolademousse: 3 ud af 5 baseret på 20 anmeldelser

Opskrift

12 stk.

Chokolademousse
5 dl fløde
190 g mælke- eller mørk chokolade (gerne chokoladeknapper)

Vandbakkelser
60 g vand
1 tsk. sukker
50 g smør
60 g Valsemøllen Økologisk Hvedemel eller Valsemøllen Dansk Hvedemel
2 æg

Kiks
50 g koldt smør
50 g sukker
50 g Valsemøllen Kage Hvedemel

Derudover
Appelsinmarmelade – købt eller hjemmelavet
Flormelis + revet appelsinskal til pynt (kan udelades)
Udstikker 5 cm
2 sprøjteposer + rund tyl 20 mm og stjernetyl 18 mm

Sådan gør du

Start med at lave chokolademoussen, så den kan nå at køle af. Du kan med fordel forberede moussen aftenen før. Lav derefter kiksedejen og efterfølgende vandbakkelsen.

Chokolademousse

 1. Kom fløde i en gryde og kog det op til lige under kogepunktet.
 2. Tag gryden af varmen og tilsæt chokoladen. Bruger du ikke chokoladeknapper, så skal chokoladen hakkes groft først. Rør til du har en ensartet chokoladefløde.
 3. Hæld den flydende mousse i et fladt fad. Dæk med husholdningsfilm direkte oven på moussen.
 4. Stil din chokolademousse på køl i mindst 2 timer til den er helt gennemkold.

Kiksedej

 1. Kom smør, sukker og mel i en foodprocessor og blend til samlet masse. Du kan også arbejde dejen sammen i hånden.
 2. Rul kiksedejen ud mellem to stykker bagepapir. Lad det køle 30 minutter i køleskabet inden, at dejen stikkes ud til cirkler på 5 cm i diameter.

Vandbakkelser

 1. Kom vand, smør og sukker i en gryde og smelt det sammen.
 2. Tilsæt alt melet på én gang og rør det godt sammen, så dejen ikke klumper. Dejen skal blive blank og glat. Lad den bage af i gryden under kraftig omrøring i 3-4 minutter. Lad dejen køle af i gryden til lillefingervarmt.
 3. Tilsæt ét æg af gangen, mens du pisker med en håndmixer. Først vil det ligne, at dejen skiller – fortsæt med at røre ved lav hastighed. Tilsæt det sidste æg og pisk til dejen samler sig og bliver glat og skinnende. OBS! Hvis dine æg er små, så kan det ske, at dejen skal bruge et halvt æg mere før, den samler sig og bliver glat.
 4. Kom dejen i en sprøjtepose med rund tyl.
 5. Tænd ovnen på 225°C varmluft.
 6. Sprøjt dejen ud på et stykke bagepapir. Det er vigtigt, at dine vandbakkelser er lige store, så de skal have samme bagetid. Det kan være en hjælp at tegne cirkler på sit bagepapir med sin udstikkerform – husk at vende bagepapiret om, så tegnestregerne ikke smitter af på bagværket. Dejen hæver med 2-3 gange sin størrelse under bagning, så lav dem ikke for store.
 7. Sprøjt vandbakkelsesdejen ud og læg kiksedej på toppen.
 8. Kom vandbakkelserne i ovnen og skru straks temperaturen ned på 200°C.
 9. Bag dine vandbakkelser i cirka 20-25 minutter til godt gyldne. Hvis det er nødvendigt, kan der skrues ned til 180°C i de sidste 5 minutter af afbagningen. Det er vigtigt, at de bages godt af, da de ellers vil falde sammen, når de tages ud af ovnen. HUSK! Åben ikke ovnen undervejs i bagningen, da du så risikerer, at dine vandbakkelser falder sammen.
 10. Lad vandbakkelserne køle af på en rist.
 11. Tag den helt afkølede mousse ud fra køl. Kom den i en skål og pisk den op med en håndmixer. Pisk til moussen er fast nok til, at der trækkes spor fra håndmixeren – undgå at piske for meget, da moussen så vil skille.
 12. Kom chokolademoussen i en sprøjtepose med stjernetyl.
 13. Skær dine choux au craquelin over, kom en skefuld appelsinmarmelade i midten og sprøjt en ring af chokolademousse. Læg låget på, drys med flormelis og revet appelsinskal. Server og nyd.

 

+

Vind en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken + et års forbrug af Valsemøllen Tosca Farina pizzaserien

til en samlet værdi af over 21.000 kr.

Nu har du chancen for at vinde det ultimative pizzaudstyr, så du kan bage pizzaer som de professionelle – der smager af Italien. I samarbejde med Pizzafredag.dk har vi sørget for, at du kan vinde en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr.

 Ingredienser og udstyr til ægte pizzaentusiaster

Tosca Farina er en ny melserie dedikeret til ægte pizzaentusiaster og alle, der elsker at udtrykke deres kreativitet inden for det italienske køkken med fokus på den gode smag og det gode håndværk. Serien er udviklet til autentisk, italiensk pizzabagning inspireret af italienske traditioner og med fokus på kompromisløs kvalitet. Gå på opdagelse i et inspirerende pizzaunivers med opskrifter og how-to videoer her.

Pizzafredag.dk forsyner danske pizzafans med de bedste ingredienser og professionelt pizzagrej og er i dag en af landets største specialbutikker med fokus på alt til pizzaentusiaster.

Dit navn(Påkrævet)
Hvilken type pizza bages med den nye Tosca Farina melblanding?(Påkrævet)
(Påkrævet)

Konkurrencebetingelser

Vinderen af konkurrencen trækkes den 31. juli 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, Et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr. ( Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn (11.999 kt.) + ByLogstrup P1 udekøkken (7.995 kr.) + Tosca Farina produkter (1.600 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken pizzaovn, udekøkken eller Tosca Farina produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 1. maj 2023 til og med mandag d. 31. juli 2023.