Undgå madspild med gode opskrifter

Det er altid en træls ting at smide mad ud. Du har sikkert haft de bedste intentioner om at få brugt den sidste sjat mælk, de sidste par skiver rugbrød, æblerne fra frugtskålen, resterne af din havregrød eller franskbrødet fra i går. Men hvordan bruger man sådanne rester i en fornuftig og smagfuld ret? Det handler om at kende de rigtige opskrifter. På den måde kan du undgå at have et stort spild af mad i dit køkken. Her på siden har vi samlet flere gode opskrifter, som du kan bruge til at bage, piske og stege dig ud af din madspildskrise!

Hvad er madspild?

Hver gang du smider mad ud, som kunne være brugt for en dag eller to siden, så er det madspild. Det er det, også selvom tomaten eller bananen er dårlig netop i dag. De kunne være blevet spist eller brugt i en ret for få dage inden. For de fleste handler det om ting som brød, grøntsager eller mejerivarer, som typisk har en kort levetid. Det kan være svært at stop spild af mad, men det er vigtigt at gøre. Det sætter både et godt eksempel for dine børn, du sparer penge, ved ikke hele tiden at købe nye varer, og samfundet fungerer bedre, da der ikke skal overproduceres varer til blot at blive smidt ud igen.

Stop madspild ved at bruge rester til nye retter

Det er ikke altid, at det er din egen skyld, at du spilder mad. Måske var den store pakke med tomater billigere end den lille pakke? Og så køber du naturligvis den store for at spare penge. Selvom du ikke nødvendigvis skal bruge dem alle. Eller måske har du købt en stor pakke kød, hvor der egentlig er for meget kød pr person. Tilbereder du det hele på samme tid eller glemmer du at fryse det, går noget af det måske også til spilde.

Den bedste måde at undgå spild af mad på, er at overveje grundigt efter, når man handler ind, om man får brugt varerne, inden de når at blive dårlige. Men det kan være svært at undgå ikke at have lidt i overskud. Her er det en god idé at tænke kreativt, når man skal have brugt sine sidste rester på den smagfuld måde.

Stop og undgå madspild med gode opskrifter

Havregrødsrester kan blive til en lækker kold grød med lidt æble. Dét rugbrød du ville have smidt ud, kan blive til en ret lækker rugbrødslagkage. De sidste tomater i pakken kan bruges på en lækker focaccia. Og franskbrød fra i går kan trylles om til de skønneste arme riddere. Der er virkelig mange måder, hvorpå du kan undgå at smide dit brød og grøntsager ud. Du kan udforske vores opskrifter her på siden, men du kan helt sikkert også komme på nogle selv. Faktisk kan mange små rester bruges til en virkelig god kage. Har du nogle bananer i overskud, kan du bage en god banankage. Står du med de sidste æg i pakken? Så kan de blive til de lækreste pandekager. Det er selvfølgelig vigtigt at få brugt resterne på en måde, hvor du ikke skal ud og købe nye dagligvarer, du ikke får brugt op.