Gammeldags æblekage

En klassiker på kagebordet er den gammeldags æblekage. Den skønne kage lavet med æblemos og en hjemmelavet rasp, som giver en god smag.

Hvem vidste, at det var så nemt, at lave sin egen æblekagerasp? Maria Charlotte har udviklet en opskrift på en god hjemmelavet rasp, hvor du kan få brugt dine rester af brød. Det er en helt klassisk, gammeldags æblekage med den klassiske smag og en lækker, cremet konsistens. Ligeså din bedstemor ville lave den. Imponér dine kaffegæster eller server den som dessert, hvor du kan give den et ekstra touch med makronerne.

Se opskrift
gammeldags æblekage

Køkkentid
15 min.

Ventetid
40 min.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Gammeldags æblekage: 5 ud af 5 baseret på 1 anmeldelse

Opskrift

2 personer

Rasp
4 skiver daggammelt brød, fx franskbrød, pita, toastbrød mv.

Æblekagerasp
50 g rasp
20 g smør
20 g sukker

Æblemos
300 g æbler (renset vægt)
0,5 dl vand
1 spsk citronsaft
1 spsk sukker
1 tsk vaniljepulver

Flødeskum
2 dl fløde

Evt.
10 stk makroner

Sådan gør du

Æblekagerasp

  1. Tænd ovnen på 120°C.
  2. Kom det tørre brød i en blender og kør det til det er helt fint – du kan også lave det mere groft, og dermed ikke blende det for meget.
  3. Fordel det på en bageplade beklædt med bagepapir. Tør raspen i ovnen i ca. 25-30 minutter, og vend det lidt undervejs. Lad raspen afkøle.
  4. Smelt smør på en pande ved middelvarme. Tilsæt rasp og sukker. Vend det forsigtigt og rist den sprød. Sæt til side.

Æblemos

  1. Skær æblerne i både og fjern kernehuset. Skær æblerne i grove tern og kog dem møre i en gryde med vand, sukker, citronsaft og vaniljepulver.
  2. Lad æblemosen simre under låg i ca. 15-20 minutter – rør gerne et par gange undervejs. Lad mosen afkøle.

Saml-selv-æblekage

  1. Pisk fløden til flødeskum.
  2. Find et par glas frem. Læg først et lag æblemos, dernæst æblekagerasp, 3 knuste makroner (kan udelades), endnu et lag æblemos, osv. Slut af med flødeskum på toppen, ligesom på den klassiske gammeldags æblekage.

Et godt tip: Det der gør raspen til en æblekagerasp er sukker og smør. Nøjes du blot med at tørre brødkrummerne i ovnen, får du en helt almindelig rasp, som du kan bruge i det salte køkken. På den måde kan du få brugt dit daggamle brød, og gemme det i endnu længere tid i en pose eller lufttæt beholder. Hvis du vil finde flere opskrifter, der kan inspirere til at mindske dit madspild, har vi samlet en masse god inspiration til dig her.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.