Rugbrødslagkage med appelsin

Rugbrødslagkage er en klassiker på et sønderjysk kaffebord, og en god mulighed for at få brugt resterne af sit tørre rugbrød. Alt rugbrød bliver jo desværre ikke spist, men det betyder ikke, at de tørre rester skal smides ud. I rugbrødslagkagen kan du ikke smage, at de svampede lagkagebunde består af rester. Derimod er rugbrødet blevet forvandlet op til en skøn rugbrødslagkage med hvid chokolade og appelsin.

Her giver vi dig en skøn opskrift på en lækker rugbrødslagkage fyldt med chokolade og appelsin, der gør den svær at modstå. Er du mere til mørk chokolade, kan du også sagtens bruge det. God bagelyst!

Se opskrift
Rudbrødslagkage

Køkkentid
30 min

Ventetid
12 t


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Ingredienser

Opskrift til 8-10 personer

Chokoladeganache:
200 g hvid chokolade (el. mørk chokolade)
3 dl fløde
Saften fra ½ appelsin
Skal fra ½ økologisk appelsin

Rugbrødsbunde
150 g kernefrit rugbrød
180 g rørsukker
5 stk æggeblommer
5 stk æggehvider
2 spsk kartoffelmel
2 spsk kakaopulver
2 tsk bagepulver
100 g hasselnødder
1 nip salt

Topping
1 dl hasselnødder, grofthakket
Revet appelsinskal

Sådan gør du

Lav din chokoladeganache dagen før, så kan være sikker på, at den har sat sig.

Chokoladeganache

  1. Bring fløden i kog i en gryde.
  2. Hak hvid chokolade groft, og kom det i en skål sammen med appelsinsaften og skallen fra en økologisk appelsin.
  3. Hæld den varme fløde over chokoladen og rør til det er smeltet.
  4. Sæt ganachen på køl i minimum 12 timer til den har sat sig.

Rugbrødsbunde

  1. Forvarm ovnen til 200°C varmluft.
  2. Blend rugbrød og hasselnødder i en minihakker eller foodprocessor, til det er helt fint.
  3. Pisk sukker og æggeblommer til en tyk æggesnaps.
  4. Bland det hakkede rugbrød og nødder med kartoffelmel, kakao, salt og bagepulver i en skål. Vend blandingen med æggesnapsen.
  5. Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål og vend dem i dejen med en dejskraber.
  6. Smør 2 springforme (20 cm) med smør, og fordel dejen heri.
  7. Skru ovnen ned på 180°C, og bag bundene i 10-12 minutter til de er gyldne.
  8. Tjek evt. med en kødnål eller gaffel, om bundene er færdige.

Saml lagkagen

  1. Tag ganachen ud fra køl, og pisk den luftigt og let.
  2. Fyld ganachen i en sprøjtepose. Hvis du vil lave flotte mønstre på lagkagen, kan du sætte en tyl i sprøjteposen.
  3. Sæt den ene bund på et fad og sprøjt ganachen på.
  4. Smør ud med en kniv og kom derefter den anden bunden ovenpå.
  5. Sprøjt et lag ganache på toppen af rugbrødslagkagen, og pynt med grofthakkede hasselnødder og lidt appelsinskal. Så er kagen klar til servering!

Udviklet i samarbejde med Maria Charlotte,  madskribent, foodstylist og ejer af Minimer – bæredygtig velsmag