Øllebrød

Øllebrød er en gammel kending, der smag er barndom. Ikke nok med at grøden smager godt og mætter, så er det også en god måde at få brugt dit tørre rugbrød på.

Om det skal være til morgenmad, mellemmåltid eller dessert er op til dig. Grøden kan nemlig varieres på et hav af måder, der gør den ideel til flere måltider. Morgenmaden kan toppes med skyrflødeskum og friske bær, mens dessertudgaven får et skud ekstra sukker og vanilje, og bliver toppet med flødeskum og en sød bærkompot. Måske er det ikke alle der har de bedste minder med øllebrøden, men pift den op og genoptag en gammel klassiker.

Se opskrift

Køkkentid
15 min.

Ventetid
10 min.

Klima-
venlig


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Opskrift

1-2 personer

150 g daggammelt rugbrød fx Valsemøllen Softkernerugbrød
1,5 dl hvidtøl
1,5 dl vand
15 g sukker
1 nip salt
1 tsk revet citronskal
Evt. krydderier efter smag.

Forslag til topping
Flødeskum
Friske bær/frugt
Hasselnødder
Chokoladestykker

Sådan gør du

  1. Smuldr rugbrød i en gryde og hæld øl og vand i. Lad det stå i 10 minutter. Har du god tid, så læg gerne rugbrødet i blød natten over med øl og vand.
  2. Tilsæt sukker, salt og revet citronskal. Lad det koge op under omrøring og smag evt. til med ekstra.
  3. Er grøden for tyk, kan den justeres til med ekstra vand.
  4. Anret din øllebrød i et par skåle og top med fx flødeskum, hakkede nødder, friske bær eller chokolade.

Et godt tip: Du kan variere din øllebrød på mange måder, og konsistensen afhænger af typen af rugbrød du bruger. Du vælger selv om den skal være grov med kerner eller cremet. Tilføj lidt revet appelsinskal, kanel, ingefær eller vanilje, for at give smagen endnu mere varme. Skal grøden spises til morgenmad, kan du evt. blandt skyr op med lidt flødeskum, for at få en mere luftig og mættende topping. Du kan også udelade øllet, hvis den skal serveres for børn. I stedet skal du erstatte det med vand og evt. smage grøden til med lidt mere sukker.