Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 004 / Tørgær vs Frisk gær

Bager du kun med frisk gær? Eller bruger du også tørgær engang imellem? Der er ingen forskel i dit endelige bageresultat, om du bruger frisk gær eller tørgær, men der er forskel på, hvordan det anvendes.


Frisk gær
Med frisk gær er det altid en god idé, at gæren har stuetemperatur før brug. Væsken som gæren røres ud i skal helst være “lillefingervarm”, det som den professionelle bager vil karakterisere som ca. 28 grader. Til bløddeje og rugbrødsdeje skal væsken dog være varmere, nemlig omkring 35-37 grader. Men husk, hvis væsken er for varm, dræber den gærcellerne, og det betyder, at brødet ikke hæver som forventet.

Hvis det er en bløddej, du skal lave, er et godt tip at smelte smørret og hælde den kolde mælk i. Så er temperaturen passende til gæren. Endnu et godt tip er at lade gæren ligge ca. 2 minutter i den lune blanding, før du rører den ud. Så er det nemlig meget nemmere at røre gæren ud i væsken.

Husk at frisk gær endelig ikke må røres ud i salt eller sukker, det hæmmer og dræber de aktive gærceller, så gærens virkning udebliver.

Når du laver en koldhævet dej, skal gærmængden som tommelfingerregel reduceres til det halve i forhold til almindelig gærtilsætning. Læs mere om koldhævning via Bageskolen her.

Tørgær
En tommelfingerregel siger, at 1 gram tørgær svarer til ca. 3 gram frisk gær. Dvs. 50 gram frisk gær er lig med ca. 14-16 gram tørgær. Valsemøllen Tørgær til Valsemøllen Brødblandinger indeholder fx 2 x 7 gram gær, det svarer til ca. 2 x 25 gram frisk gær.

Tørgær skal altid blandes grundigt ud i melet, før de øvrige ingredienser til dejen tilsættes. Det er de samme regler for temperatur af væske, der gør sig gældende for tørgær som frisk gær – læs ovenfor.

Du skal være opmærksom på, at du generelt får et bedre resultat ved at anvende frisk gær end tørgær til deje med et højt fedtindhold, som fx fødselsdagsboller. Det skyldes, at tørgæren bliver indkapslet af fedtet og derved hæmmes gæren, der har svært ved at hæve. Dette gør sig dog ikke gældende for Valsemøllen Bolleblandinger, da brødblandingen er sammensat i forhold til tørgæren.

Se alle vores bageopskrifter her

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.