Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 004 / Tørgær vs Frisk gær

Bager du kun med frisk gær? Eller bruger du også tørgær engang imellem? Der er ingen forskel i dit endelige bageresultat, om du bruger frisk gær eller tørgær, men der er forskel på, hvordan det anvendes.


Frisk gær
Med frisk gær er det altid en god idé, at gæren har stuetemperatur før brug. Væsken som gæren røres ud i skal helst være “lillefingervarm”, det som den professionelle bager vil karakterisere som ca. 28 grader. Til bløddeje og rugbrødsdeje skal væsken dog være varmere, nemlig omkring 35-37 grader. Men husk, hvis væsken er for varm, dræber den gærcellerne, og det betyder, at brødet ikke hæver som forventet.

Hvis det er en bløddej, du skal lave, er et godt tip at smelte smørret og hælde den kolde mælk i. Så er temperaturen passende til gæren. Endnu et godt tip er at lade gæren ligge ca. 2 minutter i den lune blanding, før du rører den ud. Så er det nemlig meget nemmere at røre gæren ud i væsken.

Husk at frisk gær endelig ikke må røres ud i salt eller sukker, det hæmmer og dræber de aktive gærceller, så gærens virkning udebliver.

Når du laver en koldhævet dej, skal gærmængden som tommelfingerregel reduceres til det halve i forhold til almindelig gærtilsætning. Læs mere om koldhævning via Bageskolen her.

Tørgær
En tommelfingerregel siger, at 1 gram tørgær svarer til ca. 3 gram frisk gær. Dvs. 50 gram frisk gær er lig med ca. 14-16 gram tørgær. Valsemøllen Tørgær til Valsemøllen Brødblandinger indeholder fx 2 x 7 gram gær, det svarer til ca. 2 x 25 gram frisk gær.

Tørgær skal altid blandes grundigt ud i melet, før de øvrige ingredienser til dejen tilsættes. Det er de samme regler for temperatur af væske, der gør sig gældende for tørgær som frisk gær – læs ovenfor.

Du skal være opmærksom på, at du generelt får et bedre resultat ved at anvende frisk gær end tørgær til deje med et højt fedtindhold, som fx fødselsdagsboller. Det skyldes, at tørgæren bliver indkapslet af fedtet og derved hæmmes gæren, der har svært ved at hæve. Dette gør sig dog ikke gældende for Valsemøllen Bolleblandinger, da brødblandingen er sammensat i forhold til tørgæren.

Se alle vores bageopskrifter her

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.