Bageskolen

Bageskolen

Bager du kun med frisk gær? Eller bruger du også tørgær engang imellem? Der er ingen forskel i dit endelige bageresultat, om du bruger frisk gær eller tørgær, men der er forskel på, hvordan det anvendes. Bliv klogere på forskellen mellem tørgær og frisk gær, og få de bedste tips til, hvordan du kan anvende det i din bagning.

Bagning med frisk gær

Med frisk gær er det altid en god idé, at gæren har stuetemperatur før brug. Væsken som gæren røres ud i skal helst være “lillefingervarm”, det som den professionelle bager vil karakterisere som ca. 28 grader. Til bløddeje og rugbrødsdeje skal væsken dog være varmere, nemlig omkring 35-37 grader. Men husk, hvis væsken er for varm, dræber den gærcellerne, og det betyder, at brødet ikke hæver som forventet.

Hvis det er en bløddej, du skal lave, er et godt tip at smelte smørret og hælde den kolde mælk i. Så er temperaturen passende til gæren. Endnu et godt tip er at lade gæren ligge ca. 2 minutter i den lune blanding, før du rører den ud. Så er det nemlig meget nemmere at røre gæren ud i væsken.

Husk at frisk gær endelig ikke må røres ud i salt eller sukker, det hæmmer og dræber de aktive gærceller, så gærens virkning udebliver.

Når du laver en koldhævet dej, skal gærmængden som tommelfingerregel reduceres til det halve i forhold til almindelig gærtilsætning. Læs mere om koldhævning via Bageskolen her.

Kom i gang med bagningen her

Alt om tørgær

En tommelfingerregel siger, at 1 gram tørgær svarer til ca. 3 gram frisk gær. Dvs. 50 gram frisk gær er lig med ca. 14-16 gram tørgær. Valsemøllen Tørgær til Valsemøllen Brødblandinger indeholder fx 2 x 7 gram gær, det svarer til ca. 2 x 25 gram frisk gær.

Tørgær skal altid blandes grundigt ud i melet, før de øvrige ingredienser til dejen tilsættes. Det er de samme regler for temperatur af væske, der gør sig gældende for tørgær som frisk gær – læs ovenfor.

Forskellen på tørgær og frisk gær

Du skal være opmærksom på, at du generelt får et bedre resultat ved at anvende frisk gær end tørgær til deje med et højt fedtindhold, som fx fødselsdagsboller. Det skyldes, at tørgæren bliver indkapslet af fedtet og derved hæmmes gæren, der har svært ved at hæve. Dette gør sig dog ikke gældende for Valsemøllen Bolleblandinger, da brødblandingen er sammensat i forhold til tørgæren.

+

LØS REBUSSEN OG VIND

ET BON-FIRE BÅLSTED
+ LÆKRE VALSEMØLLEN BAGEBLANDINGER

Til en samlet værdi af 4.289 kr.

Ferietid er hyggetid. I sommerhuset, på campingpladsen eller hjemme i haven. Hos Valsemøllen elsker vi at bage, og vores bageblandinger er lige til at bage, når og hvor du har lyst. Vi har blandet de bedste råvarer, så du kan bruge ferien på at være sammen med – og forkæle – dem du holder af. Om du er til snobrød, mælkesnittekage eller hvidløgsbrød på grill, så kan du finde masser af opskrifter og inspiration til lækkert sommerbagværk lige her.

Løs rebussen og deltag i konkurrencen om et Bon-Fire bålsted og Valsemøllens bageblandinger til en samlet værdi af 4.289 kr. Du deltager ved at udfylde formularen her på siden. Vi udtrækker to vindere fredag d. 29. juli, som kontaktes direkte via mail eller telefon.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du samtidig en del af vores bageunivers, hvor vi månedligt sender et nyhedsbrev ud fyldt med masser af inspiration, nye opskrifter og gode bagetips via mail.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 29.juli, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Der trækkes 2 vinder. Præmien er et Bon-Fire bålsted indeholdende Bon-fire Basissæt + Halv BBQ pande + 6 liters gryde + Bålfad i stål og Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 4.289 kr. (3.466 kr. Bon-Fire bålsted+ 500 kr. i produkter). Hverken bålstedet eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 16. maj 2022 til og med torsdag den 28.juli 2022.