Ciabatta

Et hjemmebagt ciabatta brød sender dine tanker mod varmere himmelstrøg. Det luftige og saftige italienske brød passer til enhver anledning, og så smager det skønt bare at dyppe i lidt god olivenolie.

Når du skal bage et ciabatta, er det den lange hævetid, der også er med til at udvikle smagen i brødet. Tålmodighed bliver derfor en vigtig faktor, når du vil bage det skønne brød, da det skal foldes over et par timer og hæve på køl. Vi kan love dig, at det er hele ventetiden værd! I opskriften er der videoer, der guider dig gennem både foldning og formning. Ciabattabrød er både godt alene, som en del af tapasbordet eller som tilbehør til salater og mad fra grillen. Én ting er i hvert fald sikkert: Når først du har prøvet at bage ciabatta selv, går du ikke tilbage til det købte. Rigtig god bagelyst!

Se opskrift

Køkkentid
20 min.

Ventetid
8-24 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Ciabatta: 5 ud af 5 baseret på 1 anmeldelse

Sådan gør du

Dag 1

 1. Kom vand og gær i en skål og rør til gæren er opløst.
 2. Tilsæt mel, olivenolie og salt og rør dejen sammen til alt melet er absorberet. Du kan bruge dine hænder.
 3. Kom låg på dejen og lad den hvile ved stuetemperatur i 20 minutter.
 4. Herfra skal dejen have fire foldninger for at udvikle dejens glutenstruktur. Det er vigtigt, at du får skabt en god glutenstruktur i dejen, da det er den, der skal holde på luften, der skabes, når dejen hæver, og som giver dit et luftigt ciabattabrød. Første fold laver du ved at løfte op i dejen og lægge den hen over sig selv hele vejen rundt for at strække og udvikle gluten mest muligt. Se videoen nedenfor. De resterende foldninger laver du som coil folds, hvor du folder dejen ind under sig selv, for at være så nænsom for dejen og dejens luft som muligt. De første 3 gange du folder dejen, skal du lade dejen hvile 20 minutter efterfølgende. Efter den fjerde foldning, lader du dejen hvile i 60 minutter. Nu har dejen hævet ved stuetemperatur i cirka 2,5 timer.
 5. Vend dejen ud på et godt meldrysset bord og drys godt med hvedemel. Drys et klæde godt med hvedemel.
 6. Del dejen i to aflange brød. Træk forsigtigt i dem, så de får den ønskede længde og læg dem på klædet med lidt afstand mellem. Træk brødene sammen, så der ligger klæde ned langs brødene.
 7. Kom dem på en flad plade/skærebræt, der kan være i køleskabet, og lad dine ciabattabrød koldhæve på køl natten over.

Dag 2

 1. Tænd ovnen på 250°C over-/undervarme med et bagestål eller bagesten i. Lad ovn og bageudstyr varme godt op i 45-60 minutter. Kom en tom bradepande i bunden af ovnen – den skal bruges til at skabe damp med i første del af bagningen.
 2. Kog en liter vand i en elkedel.
 3. Vend/flip ciabattabrødene over på en plade beklædt med bagepapir. Det gøres nemmest ved at lægge et stykke bagepapir over brødene samt en plade – og vende brødene rundt, så de kommer over på bagepapiret.
 4. Før ciabattabrødene ind på det varme bagestål. Hæld kogende vand i den varme brandepande. Luk ovnen og bag ciabattabrødene i 8 minutter med damp. Fjern bradepanden med vand og skru ovnen over på varmluft og bag ved 250°C i yderligere 8-12 minutter til brødene er flotte gyldne.
 5. Nyd dine ciabatta med det samme eller afkøl på en rist.

Bagetip fra Cathrine Brandt

I denne dej udvikles glutenstrukturen ved hjælp af to metoder: autolyse og foldninger. Autolysen giver melet tid til at absorbere væsken og udviklingen af glutenstyrke starter allerede her – bare ved at dejen står og passer sig selv. Glutenstrukturen styrkes yderligere ved foldninger. Foldningerne strækker dejens gluten og styrker den. I tiden mellem hver foldning styrkes glutenstrukturen yderligere. Du vil altså opleve en dej, der bliver mere og mere stærk, glat og skinnende for hver foldning – og hver pause. Det er fascinerende og en meget behagelig måde at arbejde med sine deje på. Foretrækker du at ælte dejen på en røremaskine, så du ikke skal gå til og fra dejen hen over et par timer, så kan du ælte dejen til en god, men ikke for stram, glutenstruktur på din røremaskine. Lær mere om æltning og koldhævning i vores Bageskole!

+

Vind en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken + et års forbrug af Valsemøllen Tosca Farina pizzaserien

til en samlet værdi af over 21.000 kr.

Nu har du chancen for at vinde det ultimative pizzaudstyr, så du kan bage pizzaer som de professionelle – der smager af Italien. I samarbejde med Pizzafredag.dk har vi sørget for, at du kan vinde en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr.

 Ingredienser og udstyr til ægte pizzaentusiaster

Tosca Farina er en ny melserie dedikeret til ægte pizzaentusiaster og alle, der elsker at udtrykke deres kreativitet inden for det italienske køkken med fokus på den gode smag og det gode håndværk. Serien er udviklet til autentisk, italiensk pizzabagning inspireret af italienske traditioner og med fokus på kompromisløs kvalitet. Gå på opdagelse i et inspirerende pizzaunivers med opskrifter og how-to videoer her.

Pizzafredag.dk forsyner danske pizzafans med de bedste ingredienser og professionelt pizzagrej og er i dag en af landets største specialbutikker med fokus på alt til pizzaentusiaster.

Dit navn(Påkrævet)
Hvilken type pizza bages med den nye Tosca Farina melblanding?(Påkrævet)
(Påkrævet)

Konkurrencebetingelser

Vinderen af konkurrencen trækkes den 31. juli 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, Et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr. ( Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn (11.999 kt.) + ByLogstrup P1 udekøkken (7.995 kr.) + Tosca Farina produkter (1.600 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken pizzaovn, udekøkken eller Tosca Farina produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 1. maj 2023 til og med mandag d. 31. juli 2023.