Brioche boller

En brioche er en klassisk, fransk bolle, der er bagt med masser af smør og æg. Det gør bollen lys, luftig og så fuld af smag. Det er fantastisk, hvordan en så smørrig dej, kan være så luftig og lækker. Nyd dine brioche boller præcis som de er, eller brug dem som en fantastisk burgerbolle.

 

Se opskrift
Brioche boller

Køkkentid
30 min.

Ventetid
2 t


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Brioche boller: 4 ud af 5 baseret på 143 anmeldelser

Opskrift

12 stk. (store)

150 g kold sødmælk
30 g gær
50 g sukker
4 æg, M/L
100 g Valsemøllen øko manitoba mel (kan erstattes med hvedemel)
400 g Valsemøllen Økologisk Dansk Stenformalet Hvedemel
8 g havsalt
200 g smør, saltet – cirka 10-15 grader varmt

Sådan gør du

  1. Tag din smør ud fra køl som det første og lad den ligge på køkkenbordet – så har smørret den rette temperatur, når du skal bruge den om et lille kvarters tid.
  2. Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst.
  3. Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen med en gaffel.
  4. Kom æg og mel i skålen med gær og start æltningen.
  5. Tilsæt saltet og ælt til dejen er glat og begynder at samle sig. Det tager ca. 10 minutter ved lav/medium hastighed.
  6. Skær smørret i mindre firkanter og tilsæt dem til dejen lidt af gangen. Ælt dejen yderligere cirka 10 minutter til den er glat, slipper skålens kanter og samler sig om dejkrogen.
  7. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 45 minutter.
  8. Vend dejen ud på bordet. Det er ikke nødvendigt at drysse med mel, da dejen er så rig. Del bollerne i portioner á 80 g (OBS. det er nogle ret store briocheboller – ønsker du dem mindre, så lav boller á 60 g) og form hver dejportion til en bolle.
  9. Læg bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir, dæk dem med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 60 minutter.
  10. Tænd ovnen på 220°C almindelig ovn. Kom en tom bageplade ind nederst i ovnen.
  11. Kog en liter vand i din elkedel.
  12. Pisk et æg sammen med en lille smule salt og pensl briochebollerne.
  13. Sæt én plade brioche boller ind i midten af ovnen når den er varm. Hæld kogende vand i den nederst bageplade, så der skabes damp inde i ovnen. Luk ovnen hurtigt og lad bollerne bage med damp i 5 minutter. Fjern bagepladen med vand og bag bollerne yderligere 5-7 minutter til godt gyldne. Gentag samme proces med den anden plade boller. Lad afkøle på en rist og nyd.

OBS! Dine brioche boller vil være store og luftige, når de tages ud fra ovnen. Når de køler af, så vil de falde en smule sammen. Det er helt normalt – det er blot æggene, der taber lidt af sin opbagning, præcis som når man laver en souffle.

Bagetip: En brioche er en fransk klassiker, som også har vundet indpas i de danske brødelskeres hjerter. Det er en hvedebolle med et højt indhold af æg og smør. En briochedej skal æltes rigtig godt, for at den rige dej kan løfte sig selv og holde på den kuldioxid, der skabes, når dejen hæver. Når dejen æltes, så skal den danne et godt glutennetværk inden, at smørret tilsættes. Smørret skal være køligt. Er smørret for koldt, så har det svært ved at inkorporeres i dejen. Er smørret for varmt, så kan det ikke piskes luftigt inde i dejen, og smørret hjælper ikke til at holde dejens temperatur nede under den lange æltning.

Briochedejen er en tung dej, som skal æltes ved lav/mellem hastighed i lang tid. Til sidst i æltningen skrues der op for hastigheden for at udvikle dejens glutenstruktur det sidste.

+

Vind en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken + et års forbrug af Valsemøllen Tosca Farina pizzaserien

til en samlet værdi af over 21.000 kr.

Nu har du chancen for at vinde det ultimative pizzaudstyr, så du kan bage pizzaer som de professionelle – der smager af Italien. I samarbejde med Pizzafredag.dk har vi sørget for, at du kan vinde en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr.

 Ingredienser og udstyr til ægte pizzaentusiaster

Tosca Farina er en ny melserie dedikeret til ægte pizzaentusiaster og alle, der elsker at udtrykke deres kreativitet inden for det italienske køkken med fokus på den gode smag og det gode håndværk. Serien er udviklet til autentisk, italiensk pizzabagning inspireret af italienske traditioner og med fokus på kompromisløs kvalitet. Gå på opdagelse i et inspirerende pizzaunivers med opskrifter og how-to videoer her.

Pizzafredag.dk forsyner danske pizzafans med de bedste ingredienser og professionelt pizzagrej og er i dag en af landets største specialbutikker med fokus på alt til pizzaentusiaster.

Dit navn(Påkrævet)
Hvilken type pizza bages med den nye Tosca Farina melblanding?(Påkrævet)
(Påkrævet)

Konkurrencebetingelser

Vinderen af konkurrencen trækkes den 31. juli 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, Et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr. ( Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn (11.999 kt.) + ByLogstrup P1 udekøkken (7.995 kr.) + Tosca Farina produkter (1.600 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken pizzaovn, udekøkken eller Tosca Farina produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 1. maj 2023 til og med mandag d. 31. juli 2023.