Brioche boller

En brioche er en klassisk fransk bolle, der er bagt med masser af smør og æg. Det gør bollen lys, luftig og så fuld af smag. Det er fantastisk, hvordan en så rig dej, kan være så luftig og lækker. Nyd din briochebolle præcis, som den er, eller brug den som en fantastisk burgerbolle.

Se opskrift
Brioche boller

Køkkentid
30 min.

Ventetid
2 t


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Brioche boller: 4 ud af 5 baseret på 4 anmeldelser

Ingredienser

Opskrift til 12 stk. (store)

150 g kold sødmælk
30 g gær
50 g sukker
4 æg, M/L
100 g Valsemøllen øko manitoba mel (kan erstattes med hvedemel)
400 g Valsemøllen øko hvedemel
8 g havsalt
200 g smør, saltet – cirka 10-15 grader varmt

Fremgangsmåde

  1. Allerførst, tag din pakke smør ud fra køl og lad den ligge på køkkenbordet – så har smørret den rette temperatur, når du skal bruge den om et lille kvarters tid.
  2. Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst.
  3. Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen med en gaffel.
  4. Kom æg og mel i skålen med gær og start æltningen.
  5. Tilsæt saltet og ælt til dejen er glat og begynder at samle sig. Det tager ca. 10 minutter ved lav/medium hastighed.
  6. Skær smørret i mindre firkanter og tilsæt dem til dejen lidt af gangen. Ælt dejen yderligere cirka 10 minutter til den er glat, slipper skålens kanter og samler sig om dejkrogen.
  7. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 45 minutter.
  8. Vend dejen ud på bordet (jeg drysser ikke med mel – dejen er så rig, at det ikke er nødvendigt). Del bollerne i portioner á 80 g (obs. det er nogle ret store briocheboller – ønsker du dem mindre, så lav boller á 60 g) og form hver dejportion til en bolle.
  9. Læg bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir, dæk dem med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 60 minutter.
  10. Tænd ovnen på 220 grader almindelig ovn (over/under varme). Kom en tom bageplade ind nederst i ovnen.
  11. Kog en liter vand i din elkedel.
  12. Pisk et æg sammen med en lille smule salt og pensl briochebollerne.
  13. Når ovnen er varm, så sættes én plade boller ind i midten af ovnen. Hæld kogende vand i den nederst bageplade, så der skabes damp inde i ovnen. Luk ovnen hurtigt og lad bollerne bage med damp i 5 minutter. Fjern bagepladen med vand og bag bollerne yderligere 5-7 minutter til godt gyldne. Gentag samme proces med den anden plade boller. Lad afkøle på en rist og nyd.

Obs! Dine briocheboller vil være store og luftige, når de tages ud fra ovnen. Når de køler af, så vil de falde en smule sammen. Det er helt normalt, og blot æggene, der taber lidt af sin opbagning – præcis som når man laver en souffle.

Bagetip: En brioche er en fransk klassiker, som også har vundet indpas i de danske brødelskeres hjerter. Det er en hvedebolle med et højt indhold af æg og smør. En briochedej skal æltes rigtig godt, for at den rige dej kan løfte sig selv og holde på den kuldioxid, der skabes, når dejen hæver. Når dejen æltes, så skal den danne et godt glutennetværk inden, at smørret tilsættes. Smørret skal være køligt. Er smørret for koldt, så har det svært ved at inkorporeres i dejen. Er smørret for varmt, så kan det ikke piskes luftigt inde i dejen, og smørret hjælper ikke til at holde dejens temperatur nede under den lange æltning.

Briochedejen er en tung dej, som skal æltes ved lav/mellem hastighed i lang tid. Til sidst i æltningen skrues der op for hastigheden for at udvikle dejens glutenstruktur det sidste.

Opskriften på surdejsfuldkornsbrød er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.