Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 008 / Bag et godt rugbrød

Rugbrød er allemandsspise i Danmark, vi spiser det til morgenmad, frokost og nogle gange endda også til aftensmad. Der er dog ikke mange, der bager deres rugbrød selv, og det er virkelig en skam. For os rugbrødselskere er der ikke noget bedre end smagen af en skive lun, friskbagt rugbrød. Med et få tips kan du selv komme i gang med at bage dit eget rugbrød.


Når du laver dit eget rugbrød, skal du, alt efter opskrift, normalt kun bruge fire ingredienser – nemlig rugmel, vand, salt og hævemiddel i form af gær eller surdej. Og masser af tålmodighed. Det tager nemlig tid at lave et godt rugbrød. Bagetiden for rugbrød er ret lang sammenlignet med andre brødformer.

I forhold til hævning skal du modsat være opmærksom på, at din rugbrødsdej ikke hæver for længe. Hvis det sker, kan midten af brødet blive for blød, mens skorpen bliver for hård. For at undgå det, er godt tip at holde øje med din rugbrødsdej, når den hæver. Fyld rugbrødsformen op med godt 1/3 del dej, når den er hævet 2/3 del op, er brødet klar til at blive bagt.

Modsat hvad mange tror, så behøver du ikke surdej for at bage rugbrød. Med surdej tilsætter du syre til dejen, men den syre kan du også tilsætte på andre måder ved fx at bruge kærnemælk eller øl i din dej sammen med gær. Det giver også ekstra smag til det færdigbagte brød.

Vil du prøve at bage dit eget rugbrød?
Så er der masser af inspiration at hente i vores opskriftskartotek. Se fx hvordan du bager rugbrød med surdej eller prøv én af vores andre lækre rugbrødsopskrifter med gær.

Du kan også følge opskriften nedenfor på et lækker koldhævet rugbrød med øl, udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt.

Det er nemlig slet ikke svært at bage sit eget rugbrød! Rør rugbrødsdejen sammen om aftenen, og lad rugbrødet koldhæve i køleskabet natten over. Så kan du bage dit eget, hjemmelavede rugbrød om morgenen. Denne opskrift på rugbrød er bagt på øl, som giver brødet skønne og sødelige noter, der passer fantastisk sammen med rugens dybe kornsmag.

Det skal du bruge til et hjemmebagt rugbrød:

Sådan laver du et hjemmebagt rugbrød:

  1. Kom øl, vand, kerner og frø i en skål og lad det trække ½-1 time (eller natten over).
  2. Kom gær og surmælksprodukt i og rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel, rugmel og salt, og rør dejen sammen på en røremaskine med K-spaden i 5 minutter ved lav/medium hastighed – har du ingen røremaskine, så kan du røre dejen godt sammen med en ske eller håndmixer.
  3. Smør en rugbrødsform med smør. Kom dejen i og fordel den godt i formen – det gøres nemmest med bagsiden af en fugtig ske.
  4. Kom et låg over formen, og lad rugbrødet hæve 3-4 timer ved stuetemperatur indtil, at det er hævet, så det fylder ca. 50 % i formen, og du kan se aktivitet i dejen.
  5. Kom rugbrødet i køleskabet natten over.
  6. Om morgenen bages rugbrødet ved 180 grader over/under varme i 1 time og 20 minutter. Det skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.