Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 011 / Bag et godt rugbrød

Rugbrød er allemandsspise i Danmark, vi spiser det til morgenmad, frokost og nogle gange endda også til aftensmad. Der er dog ikke mange, der bager deres rugbrød selv, og det er virkelig en skam. For os rugbrødselskere er der ikke noget bedre end smagen af en skive lun, friskbagt rugbrød. Med et få tips kan du selv komme i gang med at bage dit eget rugbrød.


Når du laver dit eget rugbrød, skal du, alt efter opskrift, normalt kun bruge fire ingredienser – nemlig rugmel, vand, salt og hævemiddel i form af gær eller surdej. Og masser af tålmodighed. Det tager nemlig tid at lave et godt rugbrød. Bagetiden for rugbrød er ret lang sammenlignet med andre brødformer.

I forhold til hævning skal du modsat være opmærksom på, at din rugbrødsdej ikke hæver for længe. Hvis det sker, kan midten af brødet blive for blød, mens skorpen bliver for hård. For at undgå det, er godt tip at holde øje med din rugbrødsdej, når den hæver. Fyld rugbrødsformen op med godt 1/3 del dej, når den er hævet 2/3 del op, er brødet klar til at blive bagt.

Modsat hvad mange tror, så behøver du ikke surdej for at bage rugbrød. Med surdej tilsætter du syre til dejen, men den syre kan du også tilsætte på andre måder ved fx at bruge kærnemælk eller øl i din dej sammen med gær. Det giver også ekstra smag til det færdigbagte brød.

Vil du prøve at bage dit eget rugbrød?
Så er der masser af inspiration at hente i vores opskriftskartotek. Se fx hvordan du bager rugbrød med surdej eller prøv én af vores andre lækre rugbrødsopskrifter med gær.

Du kan også følge opskriften nedenfor på et lækker koldhævet rugbrød med øl, udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt.

Det er nemlig slet ikke svært at bage sit eget rugbrød! Rør rugbrødsdejen sammen om aftenen, og lad rugbrødet koldhæve i køleskabet natten over. Så kan du bage dit eget, hjemmelavede rugbrød om morgenen. Denne opskrift på rugbrød er bagt på øl, som giver brødet skønne og sødelige noter, der passer fantastisk sammen med rugens dybe kornsmag.

Det skal du bruge til et hjemmebagt rugbrød:

Sådan laver du et hjemmebagt rugbrød:

  1. Kom øl, vand, kerner og frø i en skål og lad det trække ½-1 time (eller natten over).
  2. Kom gær og surmælksprodukt i og rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel, rugmel og salt, og rør dejen sammen på en røremaskine med K-spaden i 5 minutter ved lav/medium hastighed – har du ingen røremaskine, så kan du røre dejen godt sammen med en ske eller håndmixer.
  3. Smør en rugbrødsform med smør. Kom dejen i og fordel den godt i formen – det gøres nemmest med bagsiden af en fugtig ske.
  4. Kom et låg over formen, og lad rugbrødet hæve 3-4 timer ved stuetemperatur indtil, at det er hævet, så det fylder ca. 50 % i formen, og du kan se aktivitet i dejen.
  5. Kom rugbrødet i køleskabet natten over.
  6. Om morgenen bages rugbrødet ved 180 grader over/under varme i 1 time og 20 minutter. Det skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.

+

Vind en Ankarsrum Køkkenmaskine + alle vores dansk mel produkter

til en samlet værdi af 5.195 kr. (4.695 kr. Ankarsrum + 500 kr. i produkter)

Vær med til at dyrke håndværket og det gode bagværk. Nu har du nemlig chancen for at vinde en køkkenmaskine fra Ankarsrum, som bliver et uundværligt redskab i dit køkken, når du skal bage og kreere lækre brød og kager. Plus at du vinder hele serien af Valsemøllen dansk mel produkter.

Dansk mel

Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til bageblandinger, klid og kerner. Hvis du bliver den heldige vinder, forkæler vi dig med alle vores dansk mel produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers, hvor vi. ca. én gang om måneden forkæler dig med et nyhedsbrev fyldt med masser af velsmag og inspiration direkte i din mailboks.

Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi har samlet alt det bedste indenfor brød, boller og kager med dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 1. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 1 vinder. Præmien er en Ankarsrum Køkkenmaskine og Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 5.195 kr. (4.695 kr. Ankarsrum + 500 kr. i produkter). Hverken køkkenmaskine eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra mandag den 19. juli 2021 til og med torsdag den 30. september 2021.