Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 008 / Bag et godt rugbrød

Rugbrød er allemandsspise i Danmark, vi spiser det til morgenmad, frokost og nogle gange endda også til aftensmad. Der er dog ikke mange, der bager deres rugbrød selv, og det er virkelig en skam, for os rugbrødselskere er der ikke noget bedre end smagen af en skive lunt friskbagt rugbrød. Med et par få tips kan du selv komme i gang med at bage dit eget rugbrød.


Når du laver dit eget rugbrød, skal du, alt efter opskrift, normalt kun bruge fire ingredienser, nemlig rugmel, vand, salt og hævemiddel i form af gær eller surdej. Og masser af tålmodighed. Det tager nemlig tid at lave et godt rugbrød. Bagetiden for rugbrød er ret lang sammenlignet med andre brødformer.

I forhold til hævning skal du modsat være opmærksom på, at din rugbrødsdej ikke hæver for længe. Hvis det sker, kan midten af brødet blive for blød, mens skorpen bliver for hård. For at undgå det, er godt tip at holde øje med din rugbrødsdej, når den hæver. Fyld rugbrødsformen op med godt 1/3 del dej, når den er hævet 2/3 del op, er brødet klar til at blive bagt.

Modsat hvad mange tror, så behøver du ikke surdej for at bage rugbrød. Med surdej tilsætter du syre til dejen, men den syre kan du også tilsætte på andre måder ved fx at bruge kærnemælk eller øl i din dej sammen med gær. Det giver også ekstra smag til det færdigbagte brød.

Vil du prøve at bage dit eget rugbrød?
Så er der masser af inspiration at hente i vores opskriftskartotek. Se fx, hvordan du bager rugbrød med surdej eller prøv én af vores andre lækre rugbrødsopskrifter med gær.

Du kan også følge opskriften nedenfor på et lækker koldhævet rugbrød med øl, udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt.

Det er nemlig slet ikke svært at bage sit eget rugbrød! Rør rugbrødsdejen sammen om aftenen, og lad rugbrødet koldhæve i køleskabet natten over. Så kan du bage dit eget hjemmelavede rugbrød om morgenen. Denne opskrift på rugbrød er bagt på øl, som giver det skønne sødelig noter, der passer fantastisk sammen med rugens dybe kornsmag.

Det skal du bruge til et hjemmebagt rugbrød:
1 hvidtøl, 33 cl – 50 g koldt vand – 80 g Valsemøllen rugkerner – 30 g Valsemøllen hørfrø – 30 g Valsemøllen solsikkekerner – 15 g gær – 150 g surmælksprodukt, fx kærnemælk, Acido eller yoghurt naturel – 100 g Valsemøllen økologisk stenformalet hvedemel – 350 g Valsemøllen groft rugmel – 17 g salt – Blå birkes til at drysse på toppen – 1 stk. 2 liters rugbrødsform + låg

Sådan laver du et hjemmebagt rugbrød:
Kom øl, vand, kerner og frø i en skål og lad det trække ½-1 time (eller natten over). Kom gær og surmælksprodukt i og rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel, rugmel og salt. Rør dejen sammen på en røremaskine med K-spaden i 5 minutter ved lav/medium hastighed – har du ingen røremaskine, så kan du røre dejen godt sammen med en ske eller håndmixer. Smør en rugbrødsform med smør. Kom dejen i og fordel den godt i formen – det gøres nemmest med bagsiden af en fugtig ske. Kom et låg over formen, og lad rugbrødet hæve 3-4 timer ved stuetemperatur indtil, at det er hævet, så det fylder ca. 50 % i formen, og du kan se aktivitet i dejen. Kom rugbrødet i køleskabet natten over.

Om morgenen bages rugbrødet ved 180 grader over/under varme i 1 time og 20 minutter. Det skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.