Bageskolen

Bageskolen

Rugbrød er allemandsspise i Danmark. Vi spiser det til morgenmad, frokost og nogle gange endda også til aftensmad. Faktisk er der mange i dag, der kaster sig ud i at bage rugbrød selv – og det er vi helt vilde med. For os rugbrødselskere er der ikke noget bedre end smagen af en skive lunt, friskbagt rugbrød.

Bag rugbrød selv, og få de bedste tips herunder til, hvordan du kommer i gang med at bage dit eget rugbrød.

Tips til at bage rugbrød selv

Hvad er værd at vide, når man skal kaste sig ud i at bage rugbrød selv? Opskrifter på rugbrød kan der være mange af, men når du laver dit eget rugbrød, skal du normalt kun bruge fire ingredienser – nemlig rugmel, vand, salt og hævemiddel i form af gær eller surdej. Og masser af tålmodighed. Det tager nemlig tid at lave et godt rugbrød. Bagetiden for rugbrød er ret lang sammenlignet med andre brødformer.

I forhold til hævning skal du modsat være opmærksom på, at din rugbrødsdej ikke hæver for længe. Hvis det sker, kan midten af brødet blive for blød, mens skorpen bliver for hård. For at undgå det, er et godt tip at holde øje med din rugbrødsdej, når den hæver. Fyld rugbrødsformen op med godt 1/3 del dej. Når den er hævet 2/3 del op, er brødet klar til at blive bagt.

Få de bedste rugbrødsopskrifter

Surdejsrugbrød

Surdej giver den perfekte syre til rugbrødet, så hvorfor ikke bage hjemmelavet rugbrød med din surdej? Skal du bage rugbrød med surdej, er et godt tip at fodre din surdej med rugmel i stedet for hvedemel. Rugmel er nemlig med til at booste og give hurtig liv til din surdej.

Når du skal bage rugbrød, så har det netop stor betydning, om du bager med surdej. Surdej er med til at sikre den skærefaste skive, og at rugbrødet ikke vil falde sammen og blive klægt. Hvis man ikke bruger surdej i rugbrødet, kan det medføre, at krummen vil hænge fast på kniven, fordi melet ikke er syrnet. Surdejen spiller derfor en vigtig funktion i dit rugbrød – både smagsmæssigt og håndteringsmæssigt. Læs mere om surdej, og få vores surdejsekspert, Cathrine Brandts bedste råd til at komme i gang.

Bag rugbrød med surdej og mange kerner

Rugbrød uden surdej

Selvom surdej har en betydelig funktion i rugbrødet, så behøver du ikke surdej for at bage rugbrød. Med surdej tilsætter du syre til dejen, men den syre kan du også tilsætte på andre måder ved fx at bruge kærnemælk eller øl i din dej sammen med gær. Det giver også ekstra smag til det færdigbagte brød. Bag et lækkert koldhævet rugbrød med øl eller bag et mildt og børnevenligt rugbrød med kærnemælk.

Det er nemlig slet ikke svært at bage sit eget rugbrød, og det behøver ikke indebære svære processer eller tidskrævende energi.

Bag koldhævet rugbrød

Vælg det rigtige rugbrød

Der findes mange forskellige varianter af rugbrødet, og der er en til en hver smag. Det kan derfor være svært at vælge hvilken type rugbrød, der skal bages, hvis man ikke har en favorit.

Det almindelige rugbrød har en god syrlig smag, er smækket med kerner og har en sprød krumme. Er du ikke vild med syren og bitterheden, så findes der også mange opskrifter, der giver rugbrødet en mild og sød smag. Softkernerugbrødet, som faktisk også er en af de mest solgte rugbrød hos bageren, har en mild smag og er smækket med gode kerner. Er kerner ikke den helt store favorit i hjemmet, så bag rugmelsrugbrød helt uden kerner. Tilføj en smule farin, og få sødme i rugbrødet. Farinen gør netop, at du fjerner bitterheden og syrligheden i rugbrødet, som almindelige rugbrød normalt har. Det gode ved rugbrød er, at du kan tilsætte lige de kerner, eller ingen kerner, som du har lyst til i din blanding.

Bag softkernerugbrød

Rugbrød uden form

At bage rugbrød selv behøver ikke kræve en masse udstyr. Har du ikke en rugbrødsform, kan du sagtens gi’ dig i kast med at bage rugbrød alligevel.
Bag et sønderjysk rugbrød, der bedst kan beskrives som en mellemting mellem et franskbrød og rugbrød. I videoen kan du se, hvordan Cathrine Brandt former det sønderjyske rugbrød og stadig bevarer den gode fylde og højde uden en rugbrødsform.

Du kan også bage rugsnacks eller rugklapper, som er helt perfekte til madpakken. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan dit rugbrød skal se ud. Har du muffinsforme, runde springforme eller andet, så bag dit rugbrød deri, og giv dit rugbrød et unikt udseende.

Bag rugbrød uden form

Rugbrød på den lette måde

Det er okay at tage den nemme løsning, hvis tiden er knap til at lave egen surdej eller stå i køkkenet hele dagen. Med vores rugbrødsblandinger har vi blandet mel, kerner og surdej for dig, så du bare skal tilsætte vand og en portion tålmodighed. Alle vores blandinger er på dansk mel, og vi har sørget for, at smag og kvalitet er garanteret hver gang. Med vores rugbrødsblandinger kan du kaste dig ud i at bage solsikkerugbrød, økologisk kernerugbrød og en masse andre rugbrødsopskrifter.

+

Vind en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken + et års forbrug af Valsemøllen Tosca Farina pizzaserien

til en samlet værdi af over 21.000 kr.

Nu har du chancen for at vinde det ultimative pizzaudstyr, så du kan bage pizzaer som de professionelle – der smager af Italien. I samarbejde med Pizzafredag.dk har vi sørget for, at du kan vinde en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr.

 Ingredienser og udstyr til ægte pizzaentusiaster

Tosca Farina er en ny melserie dedikeret til ægte pizzaentusiaster og alle, der elsker at udtrykke deres kreativitet inden for det italienske køkken med fokus på den gode smag og det gode håndværk. Serien er udviklet til autentisk, italiensk pizzabagning inspireret af italienske traditioner og med fokus på kompromisløs kvalitet. Gå på opdagelse i et inspirerende pizzaunivers med opskrifter og how-to videoer her.

Pizzafredag.dk forsyner danske pizzafans med de bedste ingredienser og professionelt pizzagrej og er i dag en af landets største specialbutikker med fokus på alt til pizzaentusiaster.

Dit navn(Påkrævet)
Hvilken type pizza bages med den nye Tosca Farina melblanding?(Påkrævet)
(Påkrævet)

Konkurrencebetingelser

Vinderen af konkurrencen trækkes den 31. juli 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, Et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr. ( Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn (11.999 kt.) + ByLogstrup P1 udekøkken (7.995 kr.) + Tosca Farina produkter (1.600 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken pizzaovn, udekøkken eller Tosca Farina produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 1. maj 2023 til og med mandag d. 31. juli 2023.