Sønderjysk rugbrød

Kender du det sønderjyske rugbrød? Det beskrives bedst som en mellemting mellem rugbrød og franskbrød. Sønderjysk rugbrød er helt klassisk bagt uden kerner, så du får en blød og let krumme. Rugbrødet har sin karakteristiske dybe smag fra rugmel og maltsirup. Et sønderjysk rugbrød er meget nemt at bage, og så kan det nydes af både store og små.

Se opskrift
sønderjysk rugbrød

Køkkentid
20 min.

Ventetid
3 t 45 min.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Sønderjysk rugbrød: 4 ud af 5 baseret på 15 anmeldelser

Sådan gør du

  1. Kom vand, surmælksprodukt, gær og maltsirup i en skål og rør til gæren er opløst.
  2. Kom mel og salt i og rør dejen i 5 minutter til den er lind og rørt jævn. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade.
  3. Vend dejen ud på et godt meldrysset bord. Dejen kan virke klistret at arbejde med, så sørg for at have mel på bord og hænder. Form dejen til et brød ved at tryk det fladt, folde siderne ind mod midten og rulle dejen stramt ind under sig selv. Saml enderne om nødvendigt.
  4. Læg det sønderjyske rugbrød på en bageplade beklædt med bagepapir. Prik huller i dejen med en strikkepind, termometer eller andet udstyr. Dæk med husholdningsfilm og et klæde. Hullerne laves primært for udseendets skyld – et gammelt husmorråd lyder, at hullerne også kan laves for at undgå, at skorpen slipper.
  5. Lad rugbrødet hæve 2-3 timer ved stuetemperatur indtil, det er hævet til cirka dobbelt størrelse. Du vil kunne se små revner i overfladen – så er det bageklar.
  6. Tænd ovnen på 250°C varmluft, og varm den godt op. Kom en tom bageplade i nederste rille i ovnen – den skal bruges til at skabe damp. Kog en liter vand i en elkedel.
  7. Skru ovnen end på 200°C. Pensl rugbrødet med vand og sæt det i ovnen i midterste rille. Hæld vand i den tomme, varme bageplade og luk ovnen, så dampen forbliver inde.
  8. Bag det sønderjyske rugbrød i 15 minutter med damp. Tag pladen med vand ud og skru temperaturen ned på 180°C. Bag rugbrødet yderligere cirka 30 minutter. Åbn lågen hvert 10. minut, for at lukke dampen ud, der dannes i ovnen. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98°C før, at det er færdigbagt.
  9. Tag det sønderjyske ud og læg det på en rist til afkøling. Ønsker du en helt blød skorpe, så kan du pakke rugbrødet ind i husholdningsfilm, når det er lunt og lade det køle helt af deri.

OBS: Da det sønderjyske rugbrød ikke indeholder kerner, der kan hjælpe til at holde det saftigt længe, så kan du med fordel nyde dit rugbrød friskbagt og gerne indenfor et par dage – så smager det allerbedst.

Bagetip fra Cathrine Brandt
Når du bager et sønderjysk rugbrød, så bruges der både rugmel og en hvedesort. Her stenformalet groftsigtet hvedemel. Det finere mel sikrer sammen med den lavere pH-værdi fra surmælksproduktet, at dit rugbrød ikke bliver klæg. Bager du rugbrød på rent groft rugmel, så kan du med fordel bage det på surdej for at sikre en god syrebalance, og dermed undgå et klægt rugbrød. Det sønderjyske rugbrød kan bages på gær, da det både indeholder surmælksprodukt og hvedemel.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.