Sønderjysk rugbrød

Kender du det sønderjyske rugbrød? Det beskrives bedst som en mellemting mellem rugbrød og franskbrød. Sønderjysk rugbrød er helt klassisk bagt uden kerner, så du får en blød og let krumme. Rugbrødet har sin karakteristiske dybe smag fra rugmel og maltsirup. Et sønderjysk rugbrød er meget nemt at bage, og så kan det nydes af både store og små.

Se opskrift
sønderjysk rugbrød

Køkkentid
20 min.

Ventetid
3 t 45 min.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Sønderjysk rugbrød: 4 ud af 5 baseret på 20 anmeldelser

Sådan gør du

  1. Kom vand, surmælksprodukt, gær og maltsirup i en skål og rør til gæren er opløst.
  2. Kom mel og salt i og rør dejen i 5 minutter til den er lind og rørt jævn. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade.
  3. Vend dejen ud på et godt meldrysset bord. Dejen kan virke klistret at arbejde med, så sørg for at have mel på bord og hænder. Form dejen til et brød ved at tryk det fladt, folde siderne ind mod midten og rulle dejen stramt ind under sig selv. Saml enderne om nødvendigt.
  4. Læg det sønderjyske rugbrød på en bageplade beklædt med bagepapir. Prik huller i dejen med en strikkepind, termometer eller andet udstyr. Dæk med husholdningsfilm og et klæde. Hullerne laves primært for udseendets skyld – et gammelt husmorråd lyder, at hullerne også kan laves for at undgå, at skorpen slipper.
  5. Lad rugbrødet hæve 2-3 timer ved stuetemperatur indtil, det er hævet til cirka dobbelt størrelse. Du vil kunne se små revner i overfladen – så er det bageklar.
  6. Tænd ovnen på 250°C varmluft, og varm den godt op. Kom en tom bageplade i nederste rille i ovnen – den skal bruges til at skabe damp. Kog en liter vand i en elkedel.
  7. Skru ovnen end på 200°C. Pensl rugbrødet med vand og sæt det i ovnen i midterste rille. Hæld vand i den tomme, varme bageplade og luk ovnen, så dampen forbliver inde.
  8. Bag det sønderjyske rugbrød i 15 minutter med damp. Tag pladen med vand ud og skru temperaturen ned på 180°C. Bag rugbrødet yderligere cirka 30 minutter. Åbn lågen hvert 10. minut, for at lukke dampen ud, der dannes i ovnen. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98°C før, at det er færdigbagt.
  9. Tag det sønderjyske ud og læg det på en rist til afkøling. Ønsker du en helt blød skorpe, så kan du pakke rugbrødet ind i husholdningsfilm, når det er lunt og lade det køle helt af deri.

OBS: Da det sønderjyske rugbrød ikke indeholder kerner, der kan hjælpe til at holde det saftigt længe, så kan du med fordel nyde dit rugbrød friskbagt og gerne indenfor et par dage – så smager det allerbedst.

Bagetip fra Cathrine Brandt
Når du bager et sønderjysk rugbrød, så bruges der både rugmel og en hvedesort. Her stenformalet groftsigtet hvedemel. Det finere mel sikrer sammen med den lavere pH-værdi fra surmælksproduktet, at dit rugbrød ikke bliver klæg. Bager du rugbrød på rent groft rugmel, så kan du med fordel bage det på surdej for at sikre en god syrebalance, og dermed undgå et klægt rugbrød. Det sønderjyske rugbrød kan bages på gær, da det både indeholder surmælksprodukt og hvedemel.

+

LØS REBUSSEN OG VIND

ET BON-FIRE BÅLSTED
+ LÆKRE VALSEMØLLEN BAGEBLANDINGER

Til en samlet værdi af 4.289 kr.

Ferietid er hyggetid. I sommerhuset, på campingpladsen eller hjemme i haven. Hos Valsemøllen elsker vi at bage, og vores bageblandinger er lige til at bage, når og hvor du har lyst. Vi har blandet de bedste råvarer, så du kan bruge ferien på at være sammen med – og forkæle – dem du holder af. Om du er til snobrød, mælkesnittekage eller hvidløgsbrød på grill, så kan du finde masser af opskrifter og inspiration til lækkert sommerbagværk lige her.

Løs rebussen og deltag i konkurrencen om et Bon-Fire bålsted og Valsemøllens bageblandinger til en samlet værdi af 4.289 kr. Du deltager ved at udfylde formularen her på siden. Vi udtrækker to vindere torsdag d. 11.august, som kontaktes direkte via mail eller telefon.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du samtidig en del af vores bageunivers, hvor vi månedligt sender et nyhedsbrev ud fyldt med masser af inspiration, nye opskrifter og gode bagetips via mail.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 11.august, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Der trækkes 2 vinder. Præmien er et Bon-Fire bålsted indeholdende Bon-fire Basissæt + Halv BBQ pande + 6 liters gryde + Bålfad i stål og Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 4.289 kr. (3.466 kr. Bon-Fire bålsted+ 500 kr. i produkter). Hverken bålstedet eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 16. maj 2022 til og med torsdag d. 11.august 2022.