Sønderjysk rugbrød

Kender du det sønderjyske rugbrød? Det beskrives bedst som en mellemting mellem rugbrød og franskbrød. Sønderjysk rugbrød er helt klassisk bagt uden kerner, så du får en blød og let krumme. Rugbrødet har sin karakteristiske dybe smag fra rugmel og maltsirup. Et sønderjysk rugbrød er meget nemt at bage, og så kan det nydes af både store og små.

Når du bager et sønderjysk rugbrød, så bruges der både rugmel og en hvedesort. Her stenformalet groftsigtet hvedemel. Det finere mel sikrer sammen med den lavere pH-værdi fra surmælksproduktet, at dit rugbrød ikke bliver klæg. Bager du rugbrød på rent groft rugmel, så kan du med fordel bage det på surdej for at sikre en god syrebalance, og dermed undgå et klægt rugbrød. Det sønderjyske rugbrød kan bages på gær, da det både indeholder surmælksprodukt og hvedemel.

Find mange flere opskrifter på hjemmebagt rugbrød her.

Se opskrift
sønderjysk rugbrød

Køkkentid
20 min.

Ventetid
3 t 45 min.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Sønderjysk rugbrød: 3 ud af 5 baseret på 34 anmeldelser

Sådan gør du

  1. Kom vand, surmælksprodukt, gær og maltsirup i en skål og rør til gæren er opløst.
  2. Kom mel og salt i, og rør dejen i 5 minutter til den er lind og rørt jævn. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade.
  3. Vend dejen ud på et godt meldrysset bord. Dejen kan virke klistret at arbejde med, så sørg for at have mel på bord og hænder. Form dejen til et brød ved at tryk det fladt, folde siderne ind mod midten og rulle dejen stramt ind under sig selv. Saml enderne om nødvendigt.
  4. Læg det sønderjyske rugbrød på en bageplade beklædt med bagepapir. Prik huller i dejen med en strikkepind, termometer eller andet udstyr. Dæk med husholdningsfilm og et klæde. Hullerne laves primært for udseendets skyld – et gammelt husmorråd lyder, at hullerne også kan laves for at undgå, at skorpen slipper.
  5. Lad rugbrødet hæve 2-3 timer ved stuetemperatur indtil, det er hævet til cirka dobbelt størrelse. Du vil kunne se små revner i overfladen – så er det bageklar.
  6. Tænd ovnen på 250°C varmluft, og varm den godt op. Kom en tom bageplade i nederste rille i ovnen – den skal bruges til at skabe damp. Kog en liter vand i en elkedel.
  7. Skru ovnen end på 200°C. Pensl rugbrødet med vand og sæt det i ovnen i midterste rille. Hæld vand i den tomme, varme bageplade og luk ovnen, så dampen forbliver inde.
  8. Bag det sønderjyske rugbrød i 15 minutter med damp. Tag pladen med vand ud og skru temperaturen ned på 180°C. Bag rugbrødet yderligere cirka 30 minutter. Åbn lågen hvert 10. minut, for at lukke dampen ud, der dannes i ovnen. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98°C før, at det er færdigbagt.
  9. Tag det sønderjyske ud og læg det på en rist til afkøling. Ønsker du en helt blød skorpe, så kan du pakke rugbrødet ind i husholdningsfilm, når det er lunt og lade det køle helt af deri.

Et godt tip: Da det sønderjyske rugbrød ikke indeholder kerner, der kan hjælpe til at holde det saftigt længe, så kan du med fordel nyde dit rugbrød friskbagt og gerne indenfor et par dage – så smager det allerbedst.

+

Vind en Casper Sobczyk Airfryer samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger 

til en samlet værdi af 3.000 kr.

Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.

Bag nemt med Airfryer

Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.

Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser

Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.)  + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.