Sådan gør du
- Kom vand, surmælksprodukt, gær og maltsirup i en skål og rør til gæren er opløst.
- Kom mel og salt i, og rør dejen i 5 minutter til den er lind og rørt jævn. Det gøres nemmest på en røremaskine med en K-spade.
- Vend dejen ud på et godt meldrysset bord. Dejen kan virke klistret at arbejde med, så sørg for at have mel på bord og hænder. Form dejen til et brød ved at tryk det fladt, folde siderne ind mod midten og rulle dejen stramt ind under sig selv. Saml enderne om nødvendigt.
- Læg det sønderjyske rugbrød på en bageplade beklædt med bagepapir. Prik huller i dejen med en strikkepind, termometer eller andet udstyr. Dæk med husholdningsfilm og et klæde. Hullerne laves primært for udseendets skyld – et gammelt husmorråd lyder, at hullerne også kan laves for at undgå, at skorpen slipper.
- Lad rugbrødet hæve 2-3 timer ved stuetemperatur indtil, det er hævet til cirka dobbelt størrelse. Du vil kunne se små revner i overfladen – så er det bageklar.
- Tænd ovnen på 250°C varmluft, og varm den godt op. Kom en tom bageplade i nederste rille i ovnen – den skal bruges til at skabe damp. Kog en liter vand i en elkedel.
- Skru ovnen end på 200°C. Pensl rugbrødet med vand og sæt det i ovnen i midterste rille. Hæld vand i den tomme, varme bageplade og luk ovnen, så dampen forbliver inde.
- Bag det sønderjyske rugbrød i 15 minutter med damp. Tag pladen med vand ud og skru temperaturen ned på 180°C. Bag rugbrødet yderligere cirka 30 minutter. Åbn lågen hvert 10. minut, for at lukke dampen ud, der dannes i ovnen. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på 98°C før, at det er færdigbagt.
- Tag det sønderjyske ud og læg det på en rist til afkøling. Ønsker du en helt blød skorpe, så kan du pakke rugbrødet ind i husholdningsfilm, når det er lunt og lade det køle helt af deri.
Et godt tip: Da det sønderjyske rugbrød ikke indeholder kerner, der kan hjælpe til at holde det saftigt længe, så kan du med fordel nyde dit rugbrød friskbagt og gerne indenfor et par dage – så smager det allerbedst.