Skagenslapper

Skagenslapper er en rigtig bager-klassiker. Rundstykket er dejligt sprødt uden på, og har et saftigt indre. Alt det kræver er lidt tålmodighed og damp i ovnen.

Bag sine egne rundstykker, og forkæl hele familien med hjemmebagte skagenslapper. Det enkle rundstykke med birkes og solsikkekerner smager nemlig skønt, og er slet ikke så svære at bage. Hemmeligheden ligger nemlig i at lave damp i din ovn mens du bager dem. Det giver dem det sprøde ydre og det saftige indre.

Se opskrift
skagenslapper

Køkkentid
40 min.

Ventetid
3 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Skagenslapper: 4 ud af 5 baseret på 19 anmeldelser

Sådan gør du

Dag 1

  1. Kom vand og mel i en skål og rør det sammen.
  2. Ælt i 2 minutter ved lav hastighed på dine røremaskine til dejen er homogen. Lad det stå til autolyse tildækket i 30 minutter.
  3. Opløs gær i 25 g vand og hæld det i dejen. Rør dejen yderligere 2 minutter til gæren er fordelt. Tilsæt salt og ælt dejen til den samler sig om krogen og slipper skålens kanter og bund. Se videoen nedenfor, hvordan det ser ud, når dejen er færdigæltet. Det tager normalt 8-10 minutter ved medium hastighed på din røremaskine. Hold godt øje undervejs.
  4. Kom dejen i en bøtte smurt med en smule olie og lad den stå ved stuetemperatur i 2 timer inden, den kommes på køl til dagen efter.

Dag 2

  1. Kom et bagestål eller bagesten i ovnen, og den tændes på 250°C over/under varme. Lad ovnen og bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Efter 30 minutter kommes en tom bageplade nederst i ovnen – den skal bruges til at skabe damp i ovnen med.
  2. Kog en liter vand i en elkedel.
  3. Drys solsikkekerner på bordet og vend dejen ud ovenpå. Drys med blå birkes og hak dejen ud til 12 boller. Kom dem på et stykke bagepapir.
  4. Før skagenslapperne ind på det varme bagestål.
  5. Hæld kogende vand i den varme bageplade og bag dem i 8 minutter med damp. Fjern bagepladen med vand og skru ovnen over på 250°C varmluft. Bag rundstykkerne yderligere i 8-10 minutter til godt gyldne.
  6. Afkøl på en rist og nyd.

Bagetip: Godt bagværk handler om god teknik. Hvis du ælter på røremaskine, så hold skarpt øje med, når dejen slipper skålens kanter – som du kan se til sidst i videoen her. Det viser dig, at dejen er færdigæltet og har fået en god glutenstruktur – lidt som elastikker, der samler dejen og gør den stærk og elastisk. Læs meget mere om æltning i vores bageskole her.