Sommerkage med jordbær og basilikum

Lange sommerdage i solen, ferietempo, masser af hyggeligt nærvær og grillaftener i haven med familie og venner. Sommerstemningen er indfanget i denne kage, som smager af ferie og solskin.

Basilikum og jordbær er et virkelig lækkert og efterhånden velkendt match – også i det søde køkken. Basilikums parfumerede smag klæder jordbær rigtig godt. Skarpheden klæder den søde, friske smag.  Og så er farverne jo også superfine sammen.

Se opskrift

Køkkentid
1,5 t.

Ventetid
2 t.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Ingredienser

Opskrift til 8 - 10 personer

VANILJEMØRDEJ
150 g Valsemøllen kagehvedemel
60 g flormelis
1 tsk vaniljesukker
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

MANDELFRANGIPANE
80 g smør, blødt
80 g lyst rørsukker
80 g mandler, blendet til mel
1 æg, str. M/L
1 nip salt

JORDBÆRGRØD MED BASILIKUM
150 g jordbær (friske eller frosne)
1 tsk vaniljepasta
2 spsk lyst rørsukker
1 økologisk citron, skal og saft
20 friske basilikumblade

VANILJEMOUSSE
3 blade husblas
0,5 god vaniljestang
30 g lyst rørsukker
2 dl piskefløde
1,5 dl A38 1,5%

I ØVRIGT
Hvid velvet spray
Jordbær
Friske basilikumblade

Brugt i opskriften

Fremgangsmåde

VANILJEMØRDEJ

  1. Smuldr hvedemel, flormelis, vaniljesukker og blødt smør til det minder om brødkrummer.
  2. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne.
  3. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet.
  4. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1 time.

MANDELFRANGIPANE

  1. Ælt smør, sukker og mandelmel (mandler som du selv har blendet til mel) sammen.
  2. Tilsæt æg og salt, og ælt det godt sammen.
  3. Rul tærtedejen ud i ca. 2-3 mm tykkelse og kom mørdejen i formen. Jeg anvendte en stor tærtering (20 cm diameter).
  4. Fyld mandelfrangipane i den ubagte tærte.
  5. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 20-25 min.
  6. Lad den køle af i formen.

JORDBÆRGRØD MED BASILIKUM

  1. Rens jordbærrene og skær dem ud i mindre stykker.
  2. Kom jordbær, vaniljepasta, sukker, fintrevet citronskal og -saft og basilikum op i en gryde og bring det i kog.
  3. Lad det småsimre i ca. 20 min under låg.
  4. Blend grøden til en fin pure med en stavblender.
  5. Stil jordbærgrøden på køl, indtil du skal bruge den.

VANILJEMOUSSE

  1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min.
  2. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud.
  3. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret.
  4. Lun vaniljesukker, rørsukker og 0,5 dl piskefløde godt op ved lav varme (den må dog ikke koge).
  5. Pisk i mellemtiden de resterende 1,5 dl piskefløde til flødeskum.
  6. Tag gryden af varmen og tilsæt den udblødte husblas og rør det sammen.
  7. Rør 0,5 dl A38 sammen med den lune fløde og rør dernæst resten af A38 heri.
  8. Vend flødeskummet i lidt efter lidt.
  9. Hæld vaniljemoussen op i silikoneformen og stil den på frys i min. 3 timer eller indtil den skal bruges.

SAMLING

  1. Smør jordbærgrøden jævnt udover tærten.
  2. Befri moussen fra formen og spray den med hvid velvet spray.
  3. Placer moussen ovenpå tærten og pynt kanten med jordbærstykker og frisk basilikum.
  4. Moussen tør op, mens du pynter kagen (ca. 30 min), så den er klar til at blive serveret, når den er færdig.

 

Udviklet af  Ditte Julie – passioneret kagenørd, kagebogsforfatter, kageskribent og fuldtidsblogger.