Surdej

Lær at mestre teknikken på surdej og bag brød, boller eller rugbrød med et helt personligt præg. Brødet får en let syrlig smag, masser af saftighed og god elastisk krumme.

Surdej er helt simpelt en blanding af mel og vand, der har fået lov at stå. Blandingen kan bruges som en erstatning for gær i din dej. Brød og bagværk bagt med surdej giver det færdigbagte resultat en let syrlighed i smagen og en god elastisk krumme.Følg opskriften nedenfor eller få mere hjælp til at mestre din egen surdej på vores bageskole.

Se opskrift
surdej

Køkkentid
10 min.

Ventetid
5-7 dage


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Surdej: 4 ud af 5 baseret på 106 anmeldelser

Opskrift

1 portion

Surdejs-starter
50 g kold/lunken vand
25 g Valsemøllen ØKO Stenformalet Hvedemel
25 g Valsemøllen Dansk Rugmel
1 gennemsigtig skål eller et glas med et låg

Fodringer af surdej
50 g surdej (resten skal kasseres)
75 g kold/lunken vand
25 g Valsemøllen ØKO Stenformalet Hvedemel
50 g Valsemøllen Dansk Rugmel

Sådan gør du

Det tager tid – cirka 6 dage – at starte en ny surdej op. Men det er helt sikkert ventetiden værd! Du skal starte med at blande rugmel, hvedemel og vand og fodre et par dage, før du har en surdej, der er livlig nok til at bage med.

Opstart af surdej

  1. Kom vand og mel i en skål og rør det sammen. Skrab det dej, der sidder på glassets side ned med en dejskraber, da det ellers kan risikere at mugne inden, at din surdej er klar.
  2. Kom et låg eller klæde over glasset. Der skal være luft til surdejen, men stadig et låg eller klæde over, da den ellers tørrer ud.
  3. Stil glasset med surdejs-opstart et sted, hvor der er lidt køligere end stuetemperatur.
  4. Lad surdejen arbejde i cirka et døgn. Når surdejen er vokset til dobbelt størrelse og har små luftbobler ned langs siden, så skal den fodres. Når du fjerner klædet/låget, så kan der være en tør skorpe på toppen af surdejen. Det er helt normalt, og det kasseres.

Fodring af surdejen

  1. Fodre surdejen efter anvisningerne i Ingredienser og kassér det overskydende. Gentag processen med at placere din surdej et køligt sted let tildækket. Gentag fodringen cirka hver 24. time i 3 dage.
  2. Efter de tre fodringer hver 24. time er mængden af mælkesyrebakterier i surdejen ophobet. Mælkesyrebaktierne er de vigtige bakterier i surdejen.
  3. Nu skal din surdejs-opstart laves til den endelig surdej, der kan bages med. Giv den et ekstra boost ved at fodre den to gange på et døgn – morgen og aften.

Bag med surdejen

  1. Fodre din surdej efter samme anvisninger i Ingredienser og kassér det overskydende. Sæt en streg på glasset der hvor surdejen går til.
  2. Efter 3-5 timer skal din surdej være hævet til dobbelt størrelse. Det er et tegn på, at den indeholder nok mælksyrebakterier til at bage med.
  3. Du kan nu bruge din surdej og bage brød og boller med den.

Mellem dine bagninger kommes surdejen i køleskabet med et låg på. Låget skal lukkes, men ikke slutte helt tæt. Når du gerne vil bage igen, så tager du den ud af køleskabet og fordrer den. Når den er hævet til dobbelt størrelse, så er den klar til at bage med. Du har nu en surdej, som du i princippet kan have for evigt, hvis du fodrer den ofte og ikke udsætter den for voldsomme temperaturskift.

Sådan gør du den klar til at bage med
3-5 timer før, at du skal lave en brød- eller bolledej, så skal du fodre surdejen, så koncentrationen af mælkesyrebakterier kan øges. Du fodrer den efter opskriften, som du hele tiden har brugt – men tag gerne 75 g surdej.

Kom surdejen i et rent glas eller skål sammen med lunken vand og mel (½ groft mel, ½ fint mel). Kassér resten af surdejen, når du har fodret den på ny.

Sådan tjekker du, om den er klar til at bage med
Kom kold/lunken vand i en skål og kom 1 tsk. surdej i vandet. Hvis surdejen flyder, så er den klar til at bage med. Hvis surdejen ligger sig på bunden, så skal den have lov til at stå lidt længere.

Pleje og pasning
Hvis du ikke bager hver dag, så kan du med fordel opbevare surdejen i køleskabet. Fodre din surdej én gang om ugen – også selvom du ikke skal bage. Det holder din surdej sund og rask.

+

Vind en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken + et års forbrug af Valsemøllen Tosca Farina pizzaserien

til en samlet værdi af over 21.000 kr.

Nu har du chancen for at vinde det ultimative pizzaudstyr, så du kan bage pizzaer som de professionelle – der smager af Italien. I samarbejde med Pizzafredag.dk har vi sørget for, at du kan vinde en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr.

 Ingredienser og udstyr til ægte pizzaentusiaster

Tosca Farina er en ny melserie dedikeret til ægte pizzaentusiaster og alle, der elsker at udtrykke deres kreativitet inden for det italienske køkken med fokus på den gode smag og det gode håndværk. Serien er udviklet til autentisk, italiensk pizzabagning inspireret af italienske traditioner og med fokus på kompromisløs kvalitet. Gå på opdagelse i et inspirerende pizzaunivers med opskrifter og how-to videoer her.

Pizzafredag.dk forsyner danske pizzafans med de bedste ingredienser og professionelt pizzagrej og er i dag en af landets største specialbutikker med fokus på alt til pizzaentusiaster.

Dit navn(Påkrævet)
Hvilken type pizza bages med den nye Tosca Farina melblanding?(Påkrævet)
(Påkrævet)

Konkurrencebetingelser

Vinderen af konkurrencen trækkes den 31. juli 2023, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn, Et ByLogstrup P1 udekøkken og 1 års forbrug af Tosca Farina pizzaserie til en samlet værdi af over 21.000 kr. ( Fontana Forni Maestro 60 Pizzaovn (11.999 kt.) + ByLogstrup P1 udekøkken (7.995 kr.) + Tosca Farina produkter (1.600 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken pizzaovn, udekøkken eller Tosca Farina produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 1. maj 2023 til og med mandag d. 31. juli 2023.