Surdej

Lær at mestre teknikken på surdej og bag brød, boller eller rugbrød med et helt personligt præg. Dit bagværk vil få en let syrlig smag, masser af saftighed og god elastisk krumme.

Surdej er helt simpelt en blanding af mel og vand, der har fået lov at stå. Blandingen kan bruges som en erstatning for gær i din dej. Brød og bagværk bagt med surdej giver det færdigbagte resultat en let syrlighed i smagen og en god elastisk krumme. Du kan læse meget mere hvordan du mestre din egen surdej på vores bageskole. Der fimder du også alle de gode opskrifter med surdej.

Det tager tid – cirka 6 dage – at starte en ny surdej op. Men det er helt sikkert ventetiden værd!

Se opskrift
surdej

Køkkentid
10 min.

Ventetid
5-7 dage


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Surdej: 4 ud af 5 baseret på 115 anmeldelser

Opskrift

1 portion

Surdejs-starter
50 g kold/lunken vand
25 g Valsemøllen Økologisk Dansk Stenformalet Hvedemel
25 g Valsemøllen Dansk Rugmel
1 gennemsigtig skål eller et glas med et låg

Fodringer af surdej
50 g surdej (resten skal kasseres)
75 g kold/lunken vand
25 g Valsemøllen Økologisk Dansk Stenformalet Hvedemel
50 g Valsemøllen Dansk Rugmel

Sådan gør du

Opstart af surdej

 

 1. Kom vand og mel i en skål og rør det sammen. Skrab det dej, der sidder på glassets side ned med en dejskraber, da det ellers kan risikere at mugne inden, at din surdej er klar.
 2. Kom et låg eller klæde over glasset. Der skal være luft til surdejen, men stadig et låg eller klæde over, da den ellers tørrer ud.
 3. Stil glasset med surdejs-opstart et sted, hvor der er lidt køligere end stuetemperatur.
 4. Lad surdejen arbejde i cirka et døgn. Når surdejen er vokset til dobbelt størrelse og har små luftbobler ned langs siden, så skal den fodres. Når du fjerner klædet/låget, så kan der være en tør skorpe på toppen af surdejen. Det er helt normalt, og det kasseres.

Fodring af surdejen

 

 1. Fodre surdejen efter anvisningerne i Ingredienser og kassér det overskydende. Gentag processen med at placere din surdej et køligt sted let tildækket. Gentag fodringen cirka hver 24. time i 3 dage.
 2. Efter de tre fodringer hver 24. time er mængden af mælkesyrebakterier i surdejen ophobet. Mælkesyrebaktierne er de vigtige bakterier i surdejen.
 3. Nu skal din surdejs-opstart laves til den endelig surdej, der kan bages med. Giv den et ekstra boost ved at fodre den to gange på et døgn – morgen og aften.

Bag med surdejen

 

 1. Fodre din surdej efter samme anvisninger i Ingredienser og kassér det overskydende. Sæt en streg på glasset der hvor surdejen går til.
 2. Efter 3-5 timer skal din surdej være hævet til dobbelt størrelse. Det er et tegn på, at den indeholder nok mælksyrebakterier til at bage med.
 3. Du kan nu bruge din surdej og bage brød og boller med den.
 4. Mellem dine bagninger kommes surdejen i køleskabet med et låg på. Låget skal lukkes, men ikke slutte helt tæt. Når du gerne vil bage igen, så tager du den ud af køleskabet og fordrer den. Når den er hævet til dobbelt størrelse, så er den klar til at bage med. Du har nu en surdej, som du i princippet kan have for evigt, hvis du fodrer den ofte og ikke udsætter den for voldsomme temperaturskift.

Sådan gør du den klar til at bage med

 

3-5 timer før, at du skal lave en brød- eller bolledej, så skal du fodre surdejen, så koncentrationen af mælkesyrebakterier kan øges. Du fodrer den efter opskriften, som du hele tiden har brugt – men tag gerne 75 g surdej.

Kom surdejen i et rent glas eller skål sammen med lunken vand og mel (½ groft mel, ½ fint mel). Kassér resten af surdejen, når du har fodret den på ny.

Sådan tjekker du, om den er klar til at bage med

 

Kom kold/lunken vand i en skål og kom 1 tsk. surdej i vandet. Hvis surdejen flyder, så er den klar til at bage med. Hvis surdejen ligger sig på bunden, så skal den have lov til at stå lidt længere.

Pleje og pasning

 

Hvis du ikke bager hver dag, så kan du med fordel opbevare surdejen i køleskabet. Fodre din surdej én gang om ugen – også selvom du ikke skal bage. Det holder din surdej sund og rask.

Et godt tip: Har du ikke tålmodigheden til at lave din egen surdej? Så kan du prøve Valsemøllen Øko Surdejsboller, som giver dig lækre surdejsboller på meget kort tid. 

+

Vind en Casper Sobczyk Airfryer samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger 

til en samlet værdi af 3.000 kr.

Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.

Bag nemt med Airfryer

Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.

Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser

Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.)  + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.