Surdej

Lær at mestre teknikken på surdej og bag brød, boller eller rugbrød med et helt personligt præg. Brødet får en let syrlig smag, masser af saftighed og god elastisk krumme.

Surdej er helt simpelt en blanding af mel og vand, der har fået lov at stå. Blandingen kan bruges som en erstatning for gær i din dej. Brød og bagværk bagt med surdej giver det færdigbagte resultat en let syrlighed i smagen og en god elastisk krumme.  For at lave din egen surdej skal du bruge vand, mel og en god portion tålmodighed. Følg opskriften nedenfor eller få mere hjælp til at mestre din egen surdej på vores bageskole.

Se opskrift

Køkkentid
10 min.

Ventetid
5-7 dage


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Surdej: 4 ud af 5 baseret på 12 anmeldelser

Ingredienser

Opskrift til 1 portion

Surdejs-starter
50 g kold/lunken vand
25 g Valsemøllen ØKO Stenformalet Hvedemel
25 g Valsemøllen Dansk Rugmel
1 gennemsigtig skål eller et glas med et låg

Fodringer af surdej
50 g surdej (resten skal kasseres)
75 g kold/lunken vand
25 g Valsemøllen ØKO Stenformalet Hvedemel
50 g Valsemøllen Dansk Rugmel

Fremgangsmåde

Det tager tid – cirka 6 dage – at starte en ny surdej op. Men det er helt sikkert ventetiden værd! Du skal starte med at blande rug, -hvedemel og vand og fodre et par dage, før du har en surdej, der er livlig nok til at bage med.

Opstart af surdej

  1. Kom vand og mel i en skål og rør det sammen. Skrab det surdej, der sidder på glassets side ned med en dejskraber, da det ellers kan risikere at mugne inden, at din surdej er klar.
  2. Kom et låg eller klæde over glasset. Der skal være luft til surdejen, men stadig et låg eller klæde over, da surdejen ellers tørrer ud.
  3. Stil glasset med surdejs-opstart et sted, hvor der er lidt køligere end stuetemperatur.
  4. Lad surdejen arbejde i cirka et døgn. Når surdejen er vokset til dobbelt størrelse og har små luftbobler ned langs siden, så skal den fodres. Når du fjerner klædet/låget, så kan der være en tør skorpe på toppen af surdejen. Det er helt normalt, og den kasseres.

Fodring af surdej

  1. Fodre din surdej efter opskriften “fodringer af surdej”, kassér det overskydende surdej. Gentag processen med at placere din surdej et køligt sted let tildækket. Gentag fodringen cirka hver 24. time i 3 dage.
  2. Efter de tre fodringer hver 24. time er mængden af mælkesyrebakterier i surdejen ophobet. Mælkesyrebaktierne er de vigtige bakterier i surdejen.
  3. Nu skal din surdejs-opstart laves til den endelig surdej, der kan bages med. Giv den et ekstra boost ved at fodre den to gange på et døgn – morgen og aften.

Bag med din surdej

  1. Fodre din surdej efter samme opskrift “fodring af surdej”, kassér det overskydende surdej. Sæt en streg på glasset, hvor din surdej går til.
  2. Efter 3-5 timer skal din surdej være hævet til dobbelt størrelse. Det er et tegn på, at den indeholder nok mælksyrebakterier til at bage med.
  3. Du kan nu bruge din surdej og bage brød og boller med den.

Mellem dine bagninger kommes surdejen i køleskabet med et låg på. Låget skal lukkes, men ikke slutte helt tæt. Når du gerne vil bage igen, så tager du surdejen ud af køleskabet og fordrer den. Når den er hævet til dobbelt størrelse, så er den klar til at bage med. Du har nu en surdej, som du i princippet kan have for evigt, hvis du fodrer den ofte og ikke udsætter den for voldsomme temperaturskift.

 

Sådan gør du din surdej klar til at bage med
3-5 timer før, at du skal lave en brød- eller bolledej, så skal du fodre din surdej, så koncentrationen af mælkesyrebakterier kan øges. Du fodrer den efter opskriften, som du hele tiden har brugt – men tag gerne 75 g surdej.

I et rent glas eller skål kommer du surdej, lunken vand og mel (½ groft mel, ½ fint mel). Kassér resten af din surdej, når du har fodret den på ny.

Sådan kan du tjekke, om din surdej er klar til at bage med
Kom kold/lunken vand i en skål og kom 1 tsk. surdej i vandet. Hvis surdejen flyder, så er den klar til at bage med. Hvis surdejen ligger sig på bunden, så skal den have lov til at stå lidt længere.

Pas og pleje af din surdej
Hvis du ikke bager hver dag, så kan du med fordel opbevare din surdej i køleskabet. Fodre din surdej én gang om ugen – også selvom du ikke skal bage. Det holder din surdej sund og rask.

Udviklet i samarbejde med dygtige Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.