Sådan gør du
- Bland posens indhold med Valsemøllen tørgær i en skål, og tilsæt vandet.
- Ælt dejen i mindst 10 minutter i en røremaskine ved laveste hastighed eller med en håndmixer (med dejkroge) på mellemste trin. Vær opmærksom på, at dejen kan føles våd.
- Hæld dejen i en smurt form (2,6 l), glat overfladen let ud, og lad den hæve tildækket i 40-60 minutter ved stuetemperatur.
- Bag brødet nederst i en forvarmet ovn ved 200ºC (varmluft 175ºC) i ca. 60 minutter.
- Tag det færdigbagte brød ud af formen, og stil det til afkøling.
Et godt tip: Har du ikke en 2,6 l brødform? Så kan du sagtens dele det op i 2 mindre forme (ca. 1,4 l) og bage en smule kortere tid i ovnen (ca. 45-50 minutter).
Sådan opbevarer du rugbrød bedst
Lad rugbrødet køle helt af, før du pakker det ind. Opbevar det ved stuetemperatur i en tætlukket pose, og skær kun af brødet, når du skal bruge det, så mindsker du udtørring og bevarer saftigheden.
Du kan også fryse rugbrødet, enten i skiver eller helt, så har du altid frisk rugbrød klar. Det kan holde sig 4–5 måneder i fryseren.
Bagehack: Pak dit nybagte rugbrød ind i microbølgeovnfilm lige efter bagning. Det konserverer dit rugbrød og samtidig hjælper med at holde på fugten, så du får et saftigere rugbrød i flere dage. Brødet kan holde sig frisk i op til en uge pakket i film.