Luciabrød – Svenske luciaboller

Server lune og nybagte luciaboller til luciaoptog den 13. dec. De skønne luciabrød kommer oprindeligt fra sverige, hvor man spiste dem til den traditionsrige lysfest, som vi i dag fejre med luciaoptog.

Luciabrød har en lækker gylden farve pga. safran. Det giver ikke bare bagværket en flot farve, men huset vil også dufte skønt.

Se opskrift

Køkkentid
15 min.

Ventetid
2 timer.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Luciabrød – Svenske luciaboller: 5 ud af 5 baseret på 2 anmeldelser

Opskrift

20 stk.

1 g safran
100 g smør, blidt smeltet
2,5 dl mælk
15 g gær (dobbelt op, hvis du har travlt)
65 g sukker (4 spsk.)
1/4 tsk. salt
1 æg (halvdelen i dejen, halvdelen til at pensle med)
500 g Valsemøllen Hvedemel
evt. rosiner til pynt

Brugt i opskriften

Fremgangsmåde

  1. Bland safran med lidt af sukkeret, og stød det i en morter.
  2. Smelt smørret blidt, tilsæt mælk, safransukker og gær. Rør godt, til gæren er opløst.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen igennem. Den må gerne være blød.
  4. Stil dejen til at hæve et par timer til dobbelt størrelse.
  5. Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse, ælter du igennem igen.
  6. Del dejen i 20 stykker, og form dem efter fantasi og humør. Eller som på billedet.
  7. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  8. Pynt med rosiner.
  9. Lad dem hæve en halv times tid. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  10. Pensl med æg, og bag den i en forvarnet ovn 10-15 minutter. Hold øje – de skal være gyldne, men ikke brune.
  11. Server dem, med koldt smør – eller bare som de er (der ér jo også ligesom en del smør i). De er allerbedst, når de er friskbagte.

Udviklet af Bodil på Muttionline – lidt grønnere, lidt nemmere og med smæk på smagen.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.