Fremgangsmåde
- Del vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud i mælken.
- Lun mælken (30-35°C ) og opløs gær, sukker og salt heri.
- Kom mælkeblandingen i en røreskål og tilsæt smør, æg og halvdelen af hvedemel, og rør dejen godt sammen.
- Tilsæt resten af hvedemel og ælt dejen godt igennem.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 45 minutter.
- Lav cremen imens dejen hæver. Se fremgangsmåde på Creme nedenfor.
- Del dejen i 12 lige store dele, og rul dem flade med en kagerulle.
- Placer en ½ spsk. creme i midten af dejen, og saml bollen omkring cremen.
- Sørg for at bollen lukkes godt sammen i bunden, og vend den flotte side opad.
- Lad fastelavnsbollerne hæve lunt og tildækket på en bageplade beklædt med bagepapir i 20 minutter.
- Bag dem i i en forvarmet ovn ved 200 °C i ca. 12-15 minutter.
- Lad dem køle helt ned på en rist og pynt med glasur og frysetørret hindbær, nødder eller andet.
Creme
- Del vaniljestangen på langs, skrab kornene ud, og pisk vanilje sammen med sukker, æggeblommer og majsstivelse i en skål.
- Kog mælken op med vaniljestangen i gryden.
- Tilsæt mælken til skålen med æggemassen, og pisk cremen en gang igennem.
- Hæld cremen tilbage i gryden og kog den op under omrøring.
- Lad cremen køle helt ned i en skål inden den fyldes i fastelavnsbollerne.