Sådan gør du
Mælkechokoladeganache (kan med fordel laves dagen før – og mindst et par timer inden brug, så den kan blive helt kold).
- Hak chokoladen og kom den i en skål med smør.
- Kom fløde og glukosesirup i en lille gryde og varm det op ved lav varme til lige under kogepunktet.
- Hæld den varme fløde over chokolade-smør blandingen, og rør til ganachen samler sig.
- Blend den til sidst helt homogen.
- Kom husholdningsfilm direkte på ganachens overflade og stil den på køl til helt gennemkold. Gerne natten over.
Hindbærkompot
- Kom hindbær, sukker og vand i en gryde og lad det simre i 10 minutter til hindbærrene er kogt ud.
- Lad kompotten køle af til den skal bruges.
Dej
- Kom mælk og gær i en skål og rør til gæren er opløst.
- Tilsæt hvedemel, æg, salt, kardemomme og sukker. Ælt dejen til den er samlet.
- Tilsæt smør og ælt dejen til den er glat, samlet og slipper skålens kanter. Lad dejen hvile i 15 minutter.
- Vend dejen ud på bordet og del den i 12 portioner á 80 g. Spænd hver dejklump op til en bolle.
- Placer fastelavnsbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne hæve i 60-80 minutter til de er luftige, lette og cirka dobbelt størrelse. Enten tildækket ved stuetemperatur eller i en slukket ovn med en plade fyldt med varmt vand – så holdes dejen fugtig og lun, mens den hæver.
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne i en forvarmet ovn på 200 grader over/under varme i 8 minutter. Skru herefter ovnen over på varmluft og bag bollerne i yderligere 3-4 minutter til gyldne.
- Afkøl på en rist.
Samling af fastelavnsbollerne
- Pisk mælkechokoladecremen med en håndmixer til den kan stå selv. Vær opmærksom på ikke at piske den for meget, da den kan skille.
- Kom cirka 90 % af ganachen i en sprøjtepose uden tyl. De resterende 10 % kommes i en sprøjtepose med en rund tyl ø13 mm.
- Klip et hul i bunden af bollerne.
- Tryk bollens indre mod bunden med din pegefinger, så der skabes et hulrum til fyld.
- Kom hindbærkompot i en sprøjtepose.
- Kom først hindbærkompot i og fyld herefter bollen op med chokoladecreme. Sørg for at stoppe lige inden du når bunden – ellers vil cremen forsøge at finde en udvej.
- Sprøjt en dut med sprøjteposen med tyl på toppen.
- Lav en fordybning og fyld med hindbærkompot.
Et godt tip: Skal det være lidt nemmere? Så prøv Valsemøllen Fastelavnsboller hvor du nemt og hurtigt får en god gammeldags fastelavnsbolle.