Koldhævede fastelavnsboller

Bag koldhævede fastelavnsboller. Med en koldhævet dej er det nemmere at servere helt friskbagte fastelavnsboller, når du har lyst.

Koldhævningen gør også, at dejen i fastelavnsbollerne smager endnu bedre. Fyld dine koldhævede fastelavnsboller med en ægte vaniljecreme og dyp dem i chokoladeganache. Se også bagetippet om, hvordan du sikrer at vaniljecremen ikke løber ud af fastelavnsbollerne. Vil du prøve en af vores andre opskrifter på fastelavnboller, kan de se dem her »

Se opskrift
koldhævede fastelavnsboller

Køkkentid
60 min.

Ventetid
Natten over på køl + 4 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Koldhævede fastelavnsboller: 4 ud af 5 baseret på 30 anmeldelser

Opskrift

18-20 stk.

Dej
150 g smør
150 g mælk
10 g gær
40 g sukker
2 æg + 1 æg til pensling
½ tsk. stødt kardemomme
450 g Valsemøllen Økologisk Dansk Stenformalet Hvedemel
4 g salt

Vaniljecreme
3 æggeblommer
25 g maizena
45 g sukker
1 vaniljestang
1 tsk. sukker
300 g mælk

Chokoladeganache
100 g mørk chokolade
100 g fløde
1 lille håndfuld mandler til topping

Sådan gør du

Dag 1

Dej til koldhævede fastelavnsboller

 1. Kom smør i en gryde og smelt det ved lav varme.  og hæld det herefter i en skål og hæld mælken ved. Tjek, at temperaturen ikke er mere end lillefinger varmt. Ellers lad det køle en smule.
 2. Kom gær og sukker i og rør til gæren er opløst.
 3. Kom æg, kardemomme, hvedemel og salt i dejen og ælt til den er glat, skinnende og slipper skålens kanter. Det tager cirka 10 minutter på en røremaskine. Da dejen er meget rig på smør og æg, så vil den samle sig hurtigt, men det betyder ikke, at den er æltet nok – det er vigtigt, at dejen får en stærk glutenstruktur, da dejen ellers vil sprække under bagning og vaniljecremen løbe ud.
 4. Kom dejen i bøtte og lad den hæve ved stuetemperatur i 45-60 minutter til den viser aktivitet. Stil dejen på køl til dagen efter.

Vaniljecremen

 1. Kom æggeblommer, maizena og sukker i en skål og pisk det sammen med et piskeris – det vil først være fast, men vil kort efter samle sig og blive vådt igen.
 2. Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker.
 3. Kom mælk, vaniljestang og vaniljesukker op i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet.
 4. Hæld den varme mælk op i æggeblandingen under omrøring.
 5. Hæld det hele tilbage i gryden igen og kog vaniljecremen op under konstant omrøring i et par minutter, når den tykner.
 6. Kom vaniljecremen i en skål og låg husholdningsfilm helt tæt oven på cremen. Stil på køl til dagen efter.

Dag 2

 1. Vend dejen ud på et meget letdrysset bord.
 2. Rul den ud til et rektangel på ca. 35 x 45 cm og skær dejen i firkanter på ca. 8×8 cm.
 3. Kom en god teskefuld vaniljecreme på hver dejfirkant.
 4. Luk fastelavnsbollerne ved at folde hvert hjørne ind på midten. Klem dejen sammen i samlingerne og form dejen til en kugle. Du kan se hvordan fastelavnsbollerne lukkes og formes i videoen nedenfor.
 5. Kom fastelavnsbollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Obs! Fastelavnsbollerne kan syne lidt små, men de skal efterhæve og hæver også under bagning, så de får en god størrelse.
 6. Dæk bollerne med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 2 timer ved stuetemperatur.
 7. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn (over/under varme) og lad den varme godt op.
 8. Kom en bageplade nederst i ovnen og kog en liter vand i en elkedel (det skal bruges til at skabe damp i ovnen, så fastelavnsbollerne ikke sprækker).
 9. Pisk et æg sammen og pensl fastelavnsbollerne.
 10. Kom én plade fastelavnsboller ind i midten af ovnen. Hæld kogende vand i den nederste, tomme bageplade og luk ovnen, så dampen bliver inde i ovnen.
 11. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter. Tag pladen med vand ud og bag bollerne i yderligere 6 minutter til godt gyldne.
 12. Gentag processen med den anden plade boller. Lad dine koldhævede fastelavnsboller afkøle på en rist.

Kom mandlerne på en bageplade og rist dem i ovnen i 5 minutter. Lad køle af og hak i en minihakker eller med en brødkniv.

Chokoladeganache

 1. Hak chokoladen godt. Kom fløden i en gryde og varm det op til kogepunktet.
 2. Hæld den varme fløde over chokoladen og lad det stå kort.
 3. Rør i midten af blandingen med en dejskraber.
 4. Når ganachen begynder at samle sig lidt, så kan du bevæge dig ud ad i skålen og røre hele ganachen homogen.

Dyp de afkølede, koldhævede fastelavnsboller i chokoladeganachen og top med hakkede, ristede mandler. Server og nyd.

Note: Kan du ikke spise alle dine koldhævede fastelavnsboller samme dag, kan de fryses inden, at de dyppes i chokolade ganache.

Bagetip – sådan undgår du at cremen løber ud af fastelavnsbollerne

Fyldet skal blive inde i fastelavnsbollerne! Hvis du vil undgå at din creme og remonce flyder ud af dine fastelavnsboller, så er det først og fremmest vigtigt, at dejen æltes nok! En stærk glutenstruktur sikrer, at dejen forbliver samlet, når den hæver – også under bagning, hvor skorpen bliver mere og mere hård.

Dejen til dine fastelavnsboller må ikke være for tør. En tør dej er svær at samle og klistre sammen i samlingerne. Fastelavnsbolledejen skal være blød og lækker – undgå derfor at komme mere mel i dejen end angivet i opskriften, og drys kun et tyndt lag mel på bordet, når dejen rulles ud.

Det er også vigtigt, at du følger de hævetider, som er angivet i opskriften. Hvis dejen, og senere de foldede boller, ikke får lov til at hæve tilstrækkeligt, så er der en stor risiko for, at bollerne sprækker under bagningen, og fyldet løber ud.

Sidst, men ikke mindst, så kan dine fastelavnsboller med fordel bages med lidt damp i starten af bagning, hvor de hæver færdig inde i ovnen. Dampen sikrer, at fastelavnsbollerne ikke sætter skorpe før, at de er færdige med at hæve – og dermed undgår de at sprække.

+

LØS REBUSSEN OG VIND

ET BON-FIRE BÅLSTED
+ LÆKRE VALSEMØLLEN BAGEBLANDINGER

Til en samlet værdi af 4.289 kr.

Ferietid er hyggetid. I sommerhuset, på campingpladsen eller hjemme i haven. Hos Valsemøllen elsker vi at bage, og vores bageblandinger er lige til at bage, når og hvor du har lyst. Vi har blandet de bedste råvarer, så du kan bruge ferien på at være sammen med – og forkæle – dem du holder af. Om du er til snobrød, mælkesnittekage eller hvidløgsbrød på grill, så kan du finde masser af opskrifter og inspiration til lækkert sommerbagværk lige her.

Løs rebussen og deltag i konkurrencen om et Bon-Fire bålsted og Valsemøllens bageblandinger til en samlet værdi af 4.289 kr. Du deltager ved at udfylde formularen her på siden. Vi udtrækker to vindere torsdag d. 11.august, som kontaktes direkte via mail eller telefon.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du samtidig en del af vores bageunivers, hvor vi månedligt sender et nyhedsbrev ud fyldt med masser af inspiration, nye opskrifter og gode bagetips via mail.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 11.august, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Der trækkes 2 vinder. Præmien er et Bon-Fire bålsted indeholdende Bon-fire Basissæt + Halv BBQ pande + 6 liters gryde + Bålfad i stål og Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 4.289 kr. (3.466 kr. Bon-Fire bålsted+ 500 kr. i produkter). Hverken bålstedet eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 16. maj 2022 til og med torsdag d. 11.august 2022.