Koldhævede fastelavnsboller

Bag koldhævede fastelavnsboller. Med en koldhævet dej er det nemmere at servere helt friskbagte fastelavnsboller, når du har lyst.

Koldhævningen gør også, at dejen i fastelavnsbollerne smager endnu bedre. Fyld dine koldhævede fastelavnsboller med en ægte vaniljecreme og dyp dem i chokoladeganache. Se også bagetippet om, hvordan du sikrer at vaniljecremen ikke løber ud af fastelavnsbollerne. Vil du prøve en af vores andre opskrifter på fastelavnboller, kan de se dem her »

Se opskrift
koldhævede fastelavnsboller

Køkkentid
60 min.

Ventetid
Natten over på køl + 4 timer


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Koldhævede fastelavnsboller: 4 ud af 5 baseret på 51 anmeldelser

Opskrift

18-20 stk.

Dej
150 g smør
150 g mælk
10 g gær
40 g sukker
2 æg + 1 æg til pensling
½ tsk. stødt kardemomme
450 g Valsemøllen Økologisk Dansk Stenformalet Hvedemel
4 g salt

Vaniljecreme
3 æggeblommer
25 g maizena
45 g sukker
1 vaniljestang
1 tsk. sukker
300 g mælk

Chokoladeganache
100 g mørk chokolade
100 g fløde
1 lille håndfuld mandler til topping

Sådan gør du

Dag 1

Dej til koldhævede fastelavnsboller

  1. Kom smør i en gryde og smelt det ved lav varme.  og hæld det herefter i en skål og hæld mælken ved. Tjek, at temperaturen ikke er mere end lillefinger varmt. Ellers lad det køle en smule.
  2. Kom gær og sukker i og rør til gæren er opløst.
  3. Kom æg, kardemomme, hvedemel og salt i dejen og ælt til den er glat, skinnende og slipper skålens kanter. Det tager cirka 10 minutter på en røremaskine. Da dejen er meget rig på smør og æg, så vil den samle sig hurtigt, men det betyder ikke, at den er æltet nok – det er vigtigt, at dejen får en stærk glutenstruktur, da dejen ellers vil sprække under bagning og vaniljecremen løbe ud.
  4. Kom dejen i bøtte og lad den hæve ved stuetemperatur i 45-60 minutter til den viser aktivitet. Stil dejen på køl til dagen efter.

Vaniljecremen

  1. Kom æggeblommer, maizena og sukker i en skål og pisk det sammen med et piskeris – det vil først være fast, men vil kort efter samle sig og blive vådt igen.
  2. Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker.
  3. Kom mælk, vaniljestang og vaniljesukker op i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet.
  4. Hæld den varme mælk op i æggeblandingen under omrøring.
  5. Hæld det hele tilbage i gryden igen og kog vaniljecremen op under konstant omrøring i et par minutter, når den tykner.
  6. Kom vaniljecremen i en skål og låg husholdningsfilm helt tæt oven på cremen. Stil på køl til dagen efter.

Dag 2

  1. Vend dejen ud på et meget letdrysset bord.
  2. Rul den ud til et rektangel på ca. 35 x 45 cm og skær dejen i firkanter på ca. 8×8 cm.
  3. Kom en god teskefuld vaniljecreme på hver dejfirkant.
  4. Luk fastelavnsbollerne ved at folde hvert hjørne ind på midten. Klem dejen sammen i samlingerne og form dejen til en kugle. Du kan se hvordan fastelavnsbollerne lukkes og formes i videoen nedenfor.
  5. Kom fastelavnsbollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Obs! Fastelavnsbollerne kan syne lidt små, men de skal efterhæve og hæver også under bagning, så de får en god størrelse.
  6. Dæk bollerne med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 2 timer ved stuetemperatur.
  7. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn (over/under varme) og lad den varme godt op.
  8. Kom en bageplade nederst i ovnen og kog en liter vand i en elkedel (det skal bruges til at skabe damp i ovnen, så fastelavnsbollerne ikke sprækker).
  9. Pisk et æg sammen og pensl fastelavnsbollerne.
  10. Kom én plade fastelavnsboller ind i midten af ovnen. Hæld kogende vand i den nederste, tomme bageplade og luk ovnen, så dampen bliver inde i ovnen.
  11. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter. Tag pladen med vand ud og bag bollerne i yderligere 6 minutter til godt gyldne.
  12. Gentag processen med den anden plade boller. Lad dine koldhævede fastelavnsboller afkøle på en rist.

Kom mandlerne på en bageplade og rist dem i ovnen i 5 minutter. Lad køle af og hak i en minihakker eller med en brødkniv.

Chokoladeganache

  1. Hak chokoladen godt. Kom fløden i en gryde og varm det op til kogepunktet.
  2. Hæld den varme fløde over chokoladen og lad det stå kort.
  3. Rør i midten af blandingen med en dejskraber.
  4. Når ganachen begynder at samle sig lidt, så kan du bevæge dig ud ad i skålen og røre hele ganachen homogen.

Dyp de afkølede, koldhævede fastelavnsboller i chokoladeganachen og top med hakkede, ristede mandler. Server og nyd.

Note: Kan du ikke spise alle dine koldhævede fastelavnsboller samme dag, kan de fryses inden, at de dyppes i chokolade ganache.

Bagetip – sådan undgår du at cremen løber ud af fastelavnsbollerne

Fyldet skal blive inde i fastelavnsbollerne! Hvis du vil undgå at din creme og remonce flyder ud af dine fastelavnsboller, så er det først og fremmest vigtigt, at dejen æltes nok! En stærk glutenstruktur sikrer, at dejen forbliver samlet, når den hæver – også under bagning, hvor skorpen bliver mere og mere hård.

Dejen til dine fastelavnsboller må ikke være for tør. En tør dej er svær at samle og klistre sammen i samlingerne. Fastelavnsbolledejen skal være blød og lækker – undgå derfor at komme mere mel i dejen end angivet i opskriften, og drys kun et tyndt lag mel på bordet, når dejen rulles ud.

Det er også vigtigt, at du følger de hævetider, som er angivet i opskriften. Hvis dejen, og senere de foldede boller, ikke får lov til at hæve tilstrækkeligt, så er der en stor risiko for, at bollerne sprækker under bagningen, og fyldet løber ud.

Sidst, men ikke mindst, så kan dine fastelavnsboller med fordel bages med lidt damp i starten af bagning, hvor de hæver færdig inde i ovnen. Dampen sikrer, at fastelavnsbollerne ikke sætter skorpe før, at de er færdige med at hæve – og dermed undgår de at sprække.

+

Vind en Casper Sobczyk Airfryer samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger 

til en samlet værdi af 3.000 kr.

Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.

Bag nemt med Airfryer

Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.

Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser

Der trækkes to vindere. Den første vinder af konkurrencen trækkes den 31. oktober 2024, og får direkte besked pr. mail eller telefon. Den sidste vinder af konkurrencen trækkes 30. juni 2025. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.)  + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.