Sådan gør du
- Bland vand og bageklar surdej i et glas. Lad det stå 15-30 minutter mens surdejen aktiverer. Du kan se, at den er klar til at bage med, når der er bobler i dejen.
- Mens surdejen aktiverer røres hvedemel og vand sammen i en skål. Når surdejen er aktiveret, kommes den ned til melet, og salt tilsættes. Ælt til det er indarbejdet i dejen.
- Lad det stå på bordet de næste 2-3 timer, mens den løbende strækkes indover sig selv for at give dejen mere styrke. Dette gøres to til tre gange. Herefter kommes dejen ud på bordet for forformes. Det vil sige, at den strammes op til en kugle.
- Lad den hvile en sidste gang til dejen slapper af. Kom en smule mel over dejen, vend den på hovedet, stram den op, og kom i en hævekurv strøet med mel.
- Sæt den på køl, og lad den hæve 12-48 timer. Gerne ved mellem fire til fem grader.
- Varm et bagestål eller en pizzasten op i ovnen til 230 grader. Vip dejen ud af hævekurven, og kom den i ovnen. Kom et par isterninger i bunden af ovnen for at afgive lidt damp. Efter 4-5 minutter tages dejen ud af ovnen, og den ridses i toppen. Bag endnu 15 minutter, og luk eventuel damp ud. Bag nu til brødet har fået den ønskede karamellisering. Det tager cirka 15 min.
- Tag brødet ud af ovnen. Vent med at skære i det til efter der er gået 30 min.
- Bageklar surdej bagværk
- Nemt surdejsbrød
- Nemt surdejsbrød


