Berliner med pistacie og citronmidte

Berliner med pistacie og citronmidte er en kage der smager af forår. Den lidt fede bolle har har fået et syrligt tvist med citroncurd der giver den helt rette balance.

Giv dine berliner et flot finish med pistaciesukker og marengs. Hvis du skal bruge dine berliner til en hyggelig eftermiddagsstund, kan du sagtens undlade at lave den saltede marengs, men den giver et flot look, hvis du skal bruge dem som en dessert.

Se opskrift

Køkkentid
1 t og 30 min.

Ventetid
2 t.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Ingredienser

Opskrift til 12-15 stk.

Berliner
30 g gær
75 g sukker
225 ml sødmælk
75 g smør
525 g Valsemøllen Dansk Hvedemel
et nip salt
1 knsp. friskrevet muskatnød
1 økologisk citron, skal heraf
2 økologiske lime, skal heraf
0,5 dl citron/limesaft
0,25 dl hyldeblomstsaft
0,5 vaniljestang
3 æggeblommer
1 l rapsolie til stegning

Pistaciesukker
50 g hvidt sukker
25 g grønne pistacienødder (usaltede)

Citroncurd
1,5 blad husblas
3 økologiske citroner, saften (ca. 1,25 dl)
80 g lyst rørsukker
1 stort æg
30 g smør, koldt

Saltet marengs
70 g past. æggehvider
70 g hvidt sukker
et nip havsalt

Brugt i opskriften

Fremgangsmåde

Berliner

  1. Lun mælken i en gryde og hæld halvdelen op i en skål sammen med gæret og lad det stå, mens gæren aktiveres.
  2. Resten af mælken sættes tilbage på kogepladen og varmes med sukkeret og smørret.
  3. Sigt mel, salt og muskatnød i en stor skål, riv citron- og limeskallen ned i.
  4. Kom æggeblommerne, citron/limesaften og hyldeblomstsaft ned til melet og rør rundt.
  5. Hæld herefter mælke/smørblandingen ned i og rør igen.
  6. Bland til sidst gæren i, og rør dejen sammen.
  7. Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt dejen ind mod midten nogle gange, og stil den til hævning i en time i en ren skål beklædt med film og et viskestykke – gerne et varmt sted.
  8. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til ca. 2-2,5 cm. tykkelse.
  9. Stik 12-15 berlinere ud med en rund udstikker (gerne en 7-8 cm i diameter) og lad dem efterhæve i 30 minutter på en bageplade.
  10. Varm imens olien op til ca. 170°C.
  11. Berlinerne skal koges over flere omgange – max 3 ad gangen i ca. 3-4 minutter.

Pistaciesukker

  1. Kom hvidt sukker op i en skål.
  2. Blend pistacienødderne helt fint og vend dem i sukkeret.
  3. Vend de færdigkogte berlinerne i pistaciesukkeret og lad dem køle af.

Citroncurd

  1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.
  2. Kom citronsaft, revet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde, og bring det i kog.
  3. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps.
  4. Kom den varme citronlage op i æggemassen, og rør sammen.
  5. Kom det tilbage i gryden, og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme, til det tykner.
  6. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas og bagefter det kolde smør, og rør det ud i massen.
  7. Stil citroncremen på køl og lad den køle helt ned.
  8. Hæld bagefter curden på sprøjtepose – evt. med en indføringstylle.

Saltet marengs

  1. Smelt sukker og æggehvider over et vandbad til sukkeret er opløst.
  2. Hæld massen op i en røremaskine og pisk den til en sej marengs – massen skal piskes helt kold.
  3. Tilsæt lidt salt, og pisk den glat og lækker.
  4. Hæld marengsen på sprøjtepose med en aflang tylle.

Samling

  1. Sprøjt forsigtigt lidt citroncurd i hver berliner – enten ved hjælp af en indføringstylle eller ved at klippe et skråt hul i sprøjteposen.
  2. Dæk over hullet med saltet marengs, som du sprøjter ud i et fint mønster.

Udviklet af  Ditte Julie – passioneret kagenørd, kagebogsforfatter, kageskribent og fuldtidsblogger.

+

VIND EN REJSE OG TAG BAGEGLÆDEN MED

OVERRASK EN DU KENDER I UDLANDET MED DANSK BAGEGLÆDE – OG ET BESØG

Vores gode, velsmagende bagværk er noget af det, vi danskere savner allermest, når vi er i udlandet. Måske kender du også én, der savner smagen af dansk rugbrød og hjemmebagte boller?

Valsemøllen fejrer 120-år med dansk bageglæde, og i den anledning vil vi bringe bageglæden ud til dem, der savner den allermest – og du får lov til at komme med!

Skrive hvilken savnet ven, veninde eller familiemedlem, du gerne vil glæde med et besøg. Så kan det være, at du er den heldige vinder af en rejse derhen – naturligvis sammen med en kuffert fuld af dansk bageglæde fra Valsemøllen.

Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til prissammenligningstjenesten www.travelmarket.dk, hvor du finder Danmarks største udvalg af rejser.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 46. Præmien er et rejsegavekort på 6.000 kr. til Travelmarket.dk, som kan indløses af én person, og en kuffert fyldt med udvalgte bageprodukter fra Valsemøllen. Hverken Gavekortet eller indhold i kuffert kan ombyttes til kontanter.
Vi tilbyder naturligvis også at betale for klimakompensation (maks. svarende til 750 kr.) for din rejse via siden www.myclimate.org, som nævnt af Concito. Denne kompensation kan ej heller ombyttes til kontanter.