Sådan bager du den bedste pizza

En pizza er ikke bare en pizza, men resultatet af italiensk historie og vaskeægte godt håndværk. Derfor har vi samlet alle de bedste bagetips, til når du skal bage hjemmelavet pizza i pizzaovn eller almindelig ovn. Læs med nedenfor, og bliv klogere på det helt rigtige mel til pizza, æltning, hævetid, hvordan du ruller pizzaen ud, bagning og meget mere.

Bag den bedste pizza

NYHED TIL ALLE PIZZANØRDER

Ud fra mere end 100 års erfaring i at formale de allerbedste melkvaliteter til professionelle ved vi, hvad der skal til for at skabe det allerbedste bagværk.

Tosca Farina Pizzamel er en tipo 00 hvedemel, som er fint formalet efter italienske traditioner og med et højt proteinindhold på 12,5%. Ideel til pizzadeje med høj hydration og langtidshævning op til 72 timer. Melets fine formaling og høje glutenindhold giver en glat og elastisk dej. Resultatet er pizzaer med en luftig skorpe og sprød bund, som kendetegnet ved klassiske, napolitanske pizzaer.

Bliv klogere på vores nye melserie

Dyrket og høstet i solrige egne og malet i Danmark

Tosca Farina er udviklet til autentisk, italiensk pizzabagning efter traditioner med fokus fra solrige egne – men formalet CO2e neutralt i Danmark med grøn strøm og klimakompensation. Det bedste fra to verdener.

Tip no. 1:

SÅDAN ÆLTER DU PIZZADEJEN OG LAVER GLUTENTEST

Æltningen af din pizzadej er et meget vigtigt skridt til at lykkes med en lækker pizzadej, som er nem at trykke ud til tynde pizzaer med sprøde kanter. Derfor skal du helst ælte pizzadejen på en røremaskine ved mellem hastighed i 5-10 minutter.

Æltetiden kommer helt an på din røremaskine og på pizzadejens sammensætning, og hvor meget vand (hydration) dejen indeholder. Hold øje med dejen i røremaskinen, og lav glutentesten, hvor du med våde fingre tester, om dejen kan strækkes ud til et tyndt vindue uden at gå i stykker. Så er dejen færdigæltet. Du kan også måle dejens temperatur, den skal ende på ca. 25-27 grader for at være færdigæltet.

Et godt tip er også at starte med at røre dejen uden salt og så først tilsætte salt til allersidst.

Tip no: 2

OPSTRAMNING AF PIZZAKUGLER

I mange pizzaopskrifter skal dejen formes til kugler, inden den stilles til hævning. Her er det en fordel at lade dejen ligge i røreskålen et par minutter og ’slappe af’, inden du former den til kugler.

Når du skal stramme dine pizzakugler op, som det hedder i fagsprog, skal du skubbe dejen ind under sig selv, indtil den får en helt glat overflade. Læg derefter pizzakuglerne i et fad eller hævekasse, som du skal sikre er helt lufttæt med f.eks. film eller låg på. Det er vigtigt for, at pizzakuglerne ikke danner en tør skorpe, til når du skal arbejde videre med dem senere.

Tip no: 3

HÆVETID GIVER GOD SMAG I PIZZABUNDEN

Nogen gange vil du bage en hurtig hjemmelavet pizza på en hverdagsaften, og andre gange er der mere tid til at kræse om pizzaen. En vigtigt faktor for pizzabagning er netop tid – mere specifikt hævetid. Ved at lade dejen koldhæve over natten – eller endnu længere – giver du dejen mulighed for at udvikle sig, og de lækre smagsnuancer kommer frem.

Jo længere tid, du lader dejen hæve, desto mere smagfuld pizzabund vil du opleve.

Bag pizza med 20-48 timers hævning

BAG MED @BAGERKOKKEN

Måske kender du allerede Per fra hans pizzagruppe ”Pizza – Ren Nørderi” på Facebook, ellers er det på tide at lære ham at kende. Per har en kæmpe passion for pizza – og især den napolitanske af slagsen. På hans Instagram konto kan du helt sikkert finde inspiration til, hvad dit næste bagværk skal være. Du finder desuden også mange gode tips og tricks til din pizza, dit brød eller din surdej.

Per er udlært bager, er medforfatter til en kogebog og arbejder i dag hos Valsemøllen med de professionelle køkkener

Se flere opskrifter fra Per her

Tip no: 4

FORM OG TRYK PIZZAEN UD

Skal du rulle pizzadejen ud med en kagerulle eller forme den med fingrene? Hvis du spørger de fleste pizzaentusiaster, er der ingen tvivl om, at du får det bedste resultat med høje pizzakanter fyldt med flotte lufthuller, hvis du trykker dejen forsigtigt ud med hænderne.

Et godt tip er at trykke pizzadejen ud i durummel, som er en særlig hvedetype med lidt grovere formaling og gylden farve, end almindeligt hvedemel. Den sætter sig ikke ind i dejen på samme måde som almindeligt mel.

Start med at vende pizzadejen i durum, og tryk så forsigtigt med fingerspidserne dejen ud fra midten og ud mod siderne. Slut 1-2 cm fra kanten alt efter, hvor luftig en pizzakant du ønsker. Hvis dejen trækker sig sammen, kan du med fordel lade den ligge og ’slappe af’ et par minutter på køkkenbordet, før du arbejder videre med den.

Tip no: 5

FYLD – LESS IS MORE

Nu er det tid til at komme fyld på pizzaen, og hvilket fyld skal du vælge? Et godt tip er: ’less is more’. Undgå at overfylde din hjemmelavet pizza, da det vil gøre det svært at få en sprød bund.

En pizza margherita med en god tomatsovs, frisk mozzarellaost og lidt frisk basilikum på toppen er en af de mest klassiske og populære pizzaer blandt italienere af en grund. Prøv også en pizza bianco med olivenolie, kartofler skåret helt tyndt ud og mozzarella og rosmarin på toppen. Læg gerne kartoflerne i koldt, saltet vand en halv time før, du skal bruge dem.

Få inspiration til din næste pizzabagning

FIND INSPIRATION OG DEL DINE ERFARINGER MED ANDRE PIZZANØRDER: PIZZA – REN NØRDERI

Vil du også elske at få tips og ideer til din næste hjemmelavet pizza af andre pizzanørder eller selv fortælle om dine erfaringer. Så følg med i Facebook-gruppen ’Pizza – Ren nørderi’, hvor mere end 30.000 engagerede pizzanørder deler oplevelser, opskrifter og inspirationsbilleder af deres pizzabagning.

Bliv medlem af gruppen her

Pizza prosciutto

Så enkelt og så smagsfuld

Tip no: 6

SÅDAN BRUGER DU EN PIZZASPADE

Hvis du bager i en pizzaovn, har du måske også en pizzaspade. Det kan dog godt være svært at få styr på teknikken i at få pizzaen op på spaden og ind i ovnen. Det er vigtigt, at du har mættet pizzadejen godt i durummel, det får den til at glide meget nemmere på og af spaden. Derudover skal du være ’hurtig og bestemt’ i bevægelserne, når du skubber pizzaen ind på og af pizzaspaden.

Du kan også investere i en roteringsspade (turning peel), som bruges til at vende pizzaen i ovnen. På den måde undgår du, at selve pizzaspaden bliver varm, hvilket gør det sværere at få dejen på og af spaden. Du finder et stort udvalg af pizzaudstyr inde på pizzafredag.dk.

Tip No 7:

BAGNING – MED OG UDEN PIZZAOVN

Hvad enten du har en pizzaovn eller almindelig ovn, kan du sagtens få en super lækker og sprød pizza. Hvis du har en pizzaovn, skal du lade den varme op til 420-450 grader. Sæt pizzaen ind, og lad den være i ca. 30 sekunder, så den lige sætter sig. Vend så stille og roligt pizzaen ca. hvert 20. sekund, så den bages lige meget på alle sider. Vend ca. 5-6 gange. Pizzaen skal i alt bage i ca. 60-90 sekunder. Hold godt øje med pizzaen!

Hvis du bager i almindelig ovn, så bag pizzaen øverst i ovnen ved maks. varme. Du kan også med fordel bruge en bagestål eller pizzasten, som skal varmes godt op i ovnen, før du bager pizzaerne. Bagetid i almindelig ovn vil være ca. 4-5 minutter.

VÆLG DEN RETTE PIZZAOVN

Overvejer du at investere i en rigtig pizzaovn? Med en pizzaovn sikrer du, at pizzaen kan bages ved meget høje temperaturer på 400-450 grader, ligesom italienske pizzabagere gør det. Du kan vælge alt fra en brændefyret pizzaovn til de lidt nemmere på gas. Forskellen her ligger særligt i optændingstiden, hvor en brændefyret vil tage lidt længere tid at tænde op. Til gengæld mener nogle, at man får en endnu bedre smag i de færdige pizzaer.

Gå på opdagelse i en verden af pizza

Hvad betyder W

W-tallet beskriver melets bagekraft. Det testes via laboratorietest og er en udbredt analysemetode i Sydeuropa. W-værdien viser den kraft, der kræves til at oppuste en dejboble. En meltype med et højt w-tal vil derfor have en høj glutenstyrke. W-værdien på280/290 er perfekt til pizzaer med langtidshævning på op til 72 timer. Jo højere W-værdi, desto mere skal der til før din pizzadej går i stykker, når du strækker den.