Bageskolen

Bageskolen

Sådan bager du den bedste pizza

En pizza er ikke bare en pizza, men resultatet af italiensk historie og vaskeægte godt håndværk. Derfor har vi samlet alle de bedste bagetips, til når du skal bage hjemmelavet pizza i pizzaovn eller almindelig ovn.

Læs med nedenfor, og bliv klogere på det helt rigtige mel til pizza, æltning, hævetid, hvordan du ruller pizzaen ud, bagning og meget mere.

Bag den bedste pizza

TIL ALLE PIZZANØRDER

Med mere end 125 års erfaring i at formale de allerbedste melkvaliteter til professionelle ved vi, hvad der skal til for at skabe det allerbedste bagværk. Tosca Farina er en melserie dedikeret til ægte pizzaentusiaster og alle, der elsker at udtrykke deres kreativitet inden for det italienske køkken med fokus på den gode smag og det gode håndværk.

Tosca Farina er udviklet til autentisk, italiensk pizzabagning inspireret af italienske traditioner og med på fokus på kompromisløs kvalitet. Melet er formalet af korn fra solrige egne på vores mølle i Danmark.

Bliv klog på pizzamel

Napolitansk vs. Detroit style

Napolitansk Pizza

Den klassiske italienske pizza stammer fra Napoli, Italien, og er kendt for sin tynde, luftige og let seje bund. Den laves med få, enkle råvarer og bages ved ekstremt høj varme i en stenovn, hvilket skaber de karakteristiske “leopardpletter” på skorpen.

Detroit Style Pizza

Den sprøde, ostefyldte firkant har rødder i Detroit, USA, og adskiller sig markant fra den napolitanske pizza. Den er tyk, luftig og sprød, inspireret af focaccia, og bages i en rektangulær pande med masser af ost, der karrameliserer i kanterne. En sjov detalje er, at osten placeres under tomatsaucen.

 

Bag Detroit Style Pizza

Tip no. 1:

ÆLTNING OG GLUTENTEST

Æltningen af din pizzadej er et meget vigtigt skridt til at lykkes med en lækker pizzadej, som er nem at trykke ud til tynde pizzaer. Derfor skal du helst ælte pizzadejen på en røremaskine ved mellem hastighed i 5-10 minutter.

Æltetiden kommer helt an på din røremaskine og på pizzadejens sammensætning, og hvor meget vand (hydration) dejen indeholder. Hold øje med dejen i røremaskinen, og lav glutentesten, hvor du med våde fingre tester, om dejen kan strækkes ud til et tyndt vindue uden at gå i stykker. Så er dejen færdigæltet. Du kan også måle dejens temperatur, den skal ende på ca. 25-27 grader for at være færdigæltet.

Et godt tip er også at starte med at røre dejen uden salt og så først tilsætte salt til allersidst.

Tip no: 2

OPSTRAMNING AF PIZZAKUGLER

I mange pizzaopskrifter skal dejen formes til kugler, inden den stilles til hævning. Når du skal stramme dine pizzakugler op, som det hedder i fagsprog, gør du det ved at bukke og presse dem op under bunden på sig selv nogle gange i træk.

Læg derefter pizzakuglerne i et fad eller en hævekasse, som du skal sikre, er helt lufttæt med f.eks. film eller låg på. Det er vigtigt for, at pizzakuglerne ikke danner en tør skorpe, til når du skal arbejde videre med dem efter hævning.

BAG MED @BAGERKOKKEN

Kender du Per? Hvis ikke, er det på tide. Måske har du allerede set ham i Facebook-gruppen “Pizza – Ren Nørderi“, hvor han deler sin store passion for pizza — især for den napolitanske.

På hans Instagram-profil @Bagerkokken finder du også masser af inspiration til dit næste bagværk, uanset om det er pizza, brød eller surdej. Han deler en masse gode tips og tricks, der kan hjælpe dig med at få det bedste resultat i dit eget køkken. Per er uddannet bager, er medforfatter til bogen Pizza — Ren Nørderi, og så arbejder han hos Valsemøllen, hvor han samarbejder med professionelle køkkener.

Tosca Farina er en melserie dedikeret til ægte pizzaentusiaster og alle, der elsker at udtrykke deres kreativitet inden for det italienske køkken med fokus på den gode smag og det gode håndværk.

Tip no: 3

HÆVETID GIVER GOD SMAG

Nogen gange vil du bage en hurtig hjemmelavet pizza på en hverdagsaften, og andre gange er der mere tid til at kræse om pizzaen. En vigtigt faktor for pizzabagning er netop tid – mere specifikt hævetid. Ved at lade dejen koldhæve over natten – eller endnu længere – giver du dejen mulighed for at udvikle sig, og de lækre smagsnuancer kommer frem.

Jo længere tid, du lader dejen hæve, desto mere smagfuld pizzabund vil du opleve.

Bag pizza med 20-48 timers hævning

Tip no: 4

FORM OG TRYK PIZZABUNDEN UD

I mange pizzaopskrifter skal dejes formes til kugler, inden den stilles til hævning. Når du skal stramme dine pizzakugler op, som det hedder i fagsprog, gør du det ved at bukke og presse dem op under bunden på sig selv nogle gange i træk.

Læg derefter pizzakuglerne i et fad eller hævekasse, som du skal sikre er helt lufttæt med f.eks. film eller låg på. Det er vigtigt for, at pizzakuglerne ikke danner en tør skorpe, til når du skal arbejde videre med dem senere.

Tip no: 5

FYLD: LESS IS MORE

Nu er det tid til at komme fyld på pizzaen, og hvilket fyld skal du vælge? Et godt tip er: ’less is more’. Undgå at overfylde din hjemmelavet pizza, da det vil gøre det svært at få en sprød bund.

En pizza margherita med en god tomatsovs, frisk mozzarellaost og lidt frisk basilikum på toppen er en af de mest klassiske og populære pizzaer blandt italienere af en grund. Prøv også en pizza bianco med olivenolie, kartofler skåret helt tyndt ud og mozzarella og rosmarin på toppen. Læg gerne kartoflerne i koldt, saltet vand en halv time før, du skal bruge dem.

Få inspiration til din næste pizzabagning

Pizza prosciutto

Så enkelt og så smagsfuld

Tip no: 6

SÅDAN BRUGER DU EN PIZZASPADE

Hvis du bager i en pizzaovn, har du måske også en pizzaspade. Det kan dog godt være svært at få styr på teknikken i at få pizzaen op på spaden og ind i ovnen. Det er vigtigt, at du har mættet pizzadejen godt i durummel, det får den til at glide meget nemmere på og af spaden. Derudover skal du være ’hurtig og bestemt’ i bevægelserne, når du skubber pizzaen ind på og af pizzaspaden.

Du kan også investere i en roteringsspade (turning peel), som bruges til at vende pizzaen i ovnen. På den måde undgår du, at selve pizzaspaden bliver varm, hvilket gør det sværere at få dejen på og af spaden. Du finder et stort udvalg af pizzaudstyr inde på pizzafredag.dk.

VÆLG DEN RETTE PIZZAOVN

Overvejer du at investere i en rigtig pizzaovn? Med en pizzaovn sikrer du, at pizzaen kan bages ved meget høje temperaturer på 400-450 grader, ligesom italienske pizzabagere gør det. Du kan vælge alt fra en brændefyret pizzaovn til de lidt nemmere på gas. Forskellen her ligger særligt i optændingstiden, hvor en brændefyret vil tage lidt længere tid at tænde op. Til gengæld mener nogle, at man får en endnu bedre smag i de færdige pizzaer.

Hvad betyder W

Har du nogensinde lagt mærke til et W-tal på din melpose og tænkt: Hvad betyder det egentlig? W-tallet er faktisk supervigtigt, når du bager pizza. Det angiver melets generelle bagestyrke, altså hvor meget kraft der skal til for at blæse en boble i dejen, før den sprænger. Et højt W-tal øger brødets volumen og melets evne til at optage vand. Professionelt mel har W-værdier fra 200 og helt op til 450.

Tip No 7:

BAGNING – MED OG UDEN PIZZAOVN

Hvad enten du har en pizzaovn eller almindelig ovn, kan du sagtens få en super lækker og sprød pizza. Hvis du har en pizzaovn, skal du lade den varme op til 420-450 grader. Sæt pizzaen ind, og lad den være i ca. 30 sekunder, så den lige sætter sig. Vend så stille og roligt pizzaen ca. hvert 20. sekund, så den bages lige meget på alle sider. Vend ca. 5-6 gange. Pizzaen skal i alt bage i ca. 60-90 sekunder. Hold godt øje med pizzaen!

Hvis du bager i almindelig ovn, så bag pizzaen øverst i ovnen ved maks. varme. Du kan også med fordel bruge en bagestål eller pizzasten, som skal varmes godt op i ovnen, før du bager pizzaerne. Bagetid i almindelig ovn vil være ca. 4-5 minutter.

+

Vind en Casper Sobczyk Airfryer samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger 

til en samlet værdi af 3.000 kr.

Nu har du chancen for at hoppe med på trenden, og blive mester i at bage med Airfryer. Du kan nemlig vinde Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr.

Bag nemt med Airfryer

Selv i en travl hverdag er der intet som duften af hjemmebag, der hurtigt og nemt spreder sig i køkkenet. Med Valsemøllen bageblandinger kan du opleve magien ved at bage – med Airfryer. Uanset om det er til en spontan brunch, en hyggelig eftermiddag med børnene, eller bare fordi, er vores bageblandinger lige til at bage, når du har lyst.

Besøg vores Bageskole og få inspiration, opskrifter og en nem guide til at mestre Airfryer-bagning.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser

Vinderen trækkes 30. juni 2025 og får direkte besked pr. mail eller telefon. Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge videren. Præmien er en Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W samt 1 års forbrug af Valsemøllen bageblandinger til en samlet værdi af 3.000 kr. ( Casper Sobczyk Airfryer, Digital Slim Airfryer 8 Liter – 1700W (899 kt.)  + Valsemøllen produkter (2100 kr. fordelt over fire forsendelser)). Hverken airfryer eller Valsemøllen produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt Valsemøllens nyhedsbrev. Konkurrencen kører fra mandag d. 17. juni 2024 til og med mandag d. 30. juni 2025.