Koldhævet surdejsbrød med sesam

Giv dig i kast med et hjemmebagt surdejsbrød med sprød skorpe, luftig krumme og masser af smag.

At bage surdejsbrød kræver en god portion tålmodighed, men når du først har lært at mestre teknikken, kan du virkelig overraske familie og venner med det skønneste hjemmebag. Cathrine Brandt guider dig i at bage dit helt eget perfekte surdejsbrød. Sesamfrøene giver masser af smag til brødet, og det nybagte brød får en let duft af popcorn. Kast dig ud i det – du kan også bage lækre surdejsboller af dejen. Hvis du ikke mestre at lave surdej endnu, kan du finde en guide til at lave den her.

Se opskrift

Køkkentid
1 ½ time

Ventetid
1 døgn


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskriftFremgangsmåde

Dag 1

 1. Fodre din surdej og lad den stå lunt i 2-4 timer til den er klar til bagning.
 2. Kom 350 gram vand og surdej i en skål og rør det sammen. Kom mel i og rør det sammen – gerne med hånden, til alt melet er absorberet.
 3. Lad blandingen stå tildækket ved stuetemperatur i 45 minutter.
 4. Tilsæt salt og 25 gram vand og kram det ind i dejen med hånden. Dejen kan dele sig i mindre stykker, men den samler sig igen, når vandet og saltet er inkorporeret.
 5. Kom dejen over i en ny, ren skål og fold hver side ind på midten. Kom et låg på skålen og stil dejen lunt – gerne 24-28 grader i 30 minutter.
 6. Fold dejen igen som tidligere. Foldningen gentages hver halve time – 4 foldninger i alt. Ved tredje foldning kommes sesamfrøene i dejen. Drys sesamfrø på dejen, fold og drys igen sesamfrø på den dej, der ikke er dækket af sesamfrø. Gentag til dejen er foldet på alle kanter og alle sesamfrøene er tilsat dejen. Efter fjerde folding skal dejen hvile yderligere 1 time tildækket et lunt sted.
 7. Nu vendes dejen ud på bordet, der IKKE er drysset med mel. Spænd dejen op som vist i videoen nedenfor.
 8. Lad dejen hvile i 20-30 minutter ved på køkkenbordet – den skal bare lægge frit og ikke dækkes til. Sørg for at dejen ikke står ved et åbent vindue eller træk, da det kan tørre dejen ud.
 9. Gør hævekurven klar mens dejen hviler. Kom et hørklæde i en hævekurv og drys den med et meget tyndt lag halvt hvedemel/halvt rismel.
 10. Vend dejen om og fold dejen ind mod midten hele vejen rundt. Vend dejen, så samlingen er ned ad, og spænd dejen op igen som tidligere.
 11. Drys med sesamfrø på brødets overside, og kom brødet i hævekurven. Brødets bund skal vende op ad. Drys med lidt halvt hvedemel/halvt rismel på brødet bunds og fold hørklædet ind over dejen, så det dækker. Stil brødet i køleskabet natten over.

 

Dag 2

 1. Sæt en rund støbejernsgryde med låg i ovnen. Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme. Lad ovnen og gryden varme op i 1-2 timer til den er gennemvarm.
 2. Vend brødet ud på en bagespade, der er beklædt med bagepapir. Lav fire snit i brødet, der danner en firkant. Se film nedenfor.
 3. Tag gryden ud af ovnen. Tag låget af og sænk brødet ned i gryden (med bagepapir på stadig). Kom låget på hurtigt igen og stil gryden med brødet i ovnen. Sænk ovnens temperatur til 260°C (varmluft 240°C)og bag brødet med låg på i 20 minutter. Tag låget af og sænk ovnens temperatur til 240°C (varmluft 220°C). Bag brødet videre i 15-20 minutter til det er godt gyldent.

Tip: Dejen kan også laves til boller. Undlad formningen af dejen og lad dejen blive i skålen, når den er foldet og har hævet. Stil dejen i køleskabet natten over. Dagen efter tændes ovnen med et bagestål eller bagesten i på højeste temperatur over/under varme. Lad ovnen varme op i minimum 1 time. Vend dejen ud på bordet og del den i 10-12 boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Før bollerne ind i ovnen med en bagespade. Sænk temperaturen til 240°C (varmluft 220°C) og bag bollerne i 8-12 minutter til de er godt gyldne.

 

Udviklet af dygtige Cathrine Brandt –  bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.