Grahamsbrød

Et hjemmebagt grahamsbrød både smager skønt og mætter godt. Det er et brød der giver fuldkorn, uden at grov struktur. Melet giver derimod brødet en flot brun farve.

Er du til et fuldkornsbrød uden for mange frø og kerner, er et grahamsbrød lige noget for dig. Grahamsmel er en finere fuldkornsmel, der ikke giver brødet samme grovhed som fx fuldkornshvedemel. Fuldkorn er med til at holde dig mæt længere, og brødet er derfor perfekt til både morgenbordet, som brød til sandwich eller som tilbehør til eftermiddagskaffen. Opskriften giver to brød, så der er rigeligt brød til hele familien eller til gæsterne. Frys det ene brød ned, så er det lækkert brød til de dage, hvor det skal gå stærkt, men du ikke vil gå på kompromis med den gode smag.

Se opskrift
grahamsbrød

Køkkentid
45 min.

Ventetid
1 t. 5 min.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Grahamsbrød: 3 ud af 5 baseret på 52 anmeldelser

Opskrift

2 brød

6 dl vand
50 g gær
500 g Valsemøllen Dansk Grahamsmel
400-500 g Valsemøllen Økologisk Hvedemel
50 g olie
2 tsk. salt

Sådan gør du

  1. Opløs gæren i vandet, og tilsæt alle ingredienser undtagen ca. 10% af hvedemelet.
  2. Ælt dejen i mindst 5 minutter, og tilsæt resten af hvedemelet efter behov. Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter. ved stuetemperatur.
  3. Slå derefter luften ud af dejen, form 2 brød og læg dem i hver sin smurte form. Lad brødene efterhæve i ca. 30 minutter tildækket ved stuetemperatur.
  4. Rids brødene, pensl dem med vand og bag dem på midterste rille i en forvarmet ovn ved 220°C (varmluft = 200°C) i ca. 25-30 minutter.
  5. Lad brødene køle af på en rist.

Et godt tip: Brug hævekurv og få ekstra rustikke brød. Drys hævekurven med mel, og lad brødet hæve i ca. 60 minutter tildækket ved stuetemperatur. Vend brødet ud af hævekurven på en bageplade med bagepapir, bag på midterste rille i en forvarmet ovn ved 220°C (varmluft 200°C) i ca. 25-30 minutter.