Citronmåne

En helt klassisk citronmåne. Så simpel en kage kræver gode råvarer, for den smager præcist af det, den er bagt af. Smør, sukker, æg og citron. Vi er vilde med den klassiske sandkage, der er supernem at bage.

Se opskrift
Citronmaane

Køkkentid
20 min

Ventetid
30 min.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift



Ingredienser

Opskrift til 8-10 personer

100 g let stuetempereret smør
125 g sukker
½ vaniljestang
1 citron, skallen heraf
2 æg, stuetemperede
2 spsk. citronsaft
100 g  Valsemøllen ØKO Hvedemel
1 godt nip fint salt
1 tsk. bagepulver
1 stk 18 cm springform

Glasur:
Cirka 100 g flormelis
1-2 spsk. vand
Lidt ekstra citronskal til at drysse på toppen af kagen

Brugt i opskriften

Fremgangsmåde

Citronmåne er en god, gammel klassiker. Med denne opskrift får du en lækker, frisk og hjemmelavet citronmåne. Citronmåne er en klassisk sandkage, og du får her alle de bedste tricks til hvordan du får en saftig og svampet kage. Cathrine Brandt guider dig nedenfor, og du kan også se på video nedenfor, hvordan du rører dejen sammen.

  1. Start med at tage dit smør ud fra køl. Lad det ligge på køkkenbordet, mens du gør citron, sukker og vaniljeklar. Så har smørret den rette temperatur.
  2. Tænd ovnen på 180°C varmluft. Skær smørret i mindre stykker og kom i en skål. Brug gerne en røremaskine med en gummi-belagt K-spade, men du kan også bruge en håndmixer. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker, så kornene deles. Riv skallen af citronen. Kom smør, sukker, vaniljesukker og citronskal i skålen og pisk det lyst og luftigt. Det tager ca. 5 minutter ved medium hastighed. Husk at skrabe ned langs kanterne et par gange undervejs, så det hele mixes godt.
  3. Kom ét æg i dejen og rør forsigtigt til netop samlet. Tilsæt det andet æg og gentag.
  4. Rør hvedemel, salt og bagepulver sammen. Pres 2 spsk. citronsaft. Nu kommes de tørre ingredienser og saften i skiftevis. Kom først 1/3 af melet i og rør det forsigtigt ind i dejen – det behøver ikke at være helt homogent. Kom 1 spsk. citronsaft i. Rør lidt igen. Gentag til alt mel og saft er i dejen.
  5. Smør en springform eller kagering med smør og drys med sukker. Kom dejen ned i formen og bag din citronmåne i 15-20 minutter. Hold godt øje med den, så du ikke bager den tør! Stik i midten af kagen undervejs – der må gerne være fugtige kagekrummer, men ikke våd dej. Lad din citronmåne afkøle helt, smør med glasur og revet citronskal.

Citronmånen opbevares bedst i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Bagetip: En sandkage kan være den mest luftige og svampede kage. Hemmeligheden er, at smør og sukker skal piskes lyst og luftigt. Det kan lade sig gøre, hvis smørret ikke er for koldt eller for blødt. Tag det ud fra køl 10-15 minutter før, at du skal bruge smørret. Det skal helst være ca. 15 grader varmt. Så kan smørret piskes luftigt og holde på luften. Det kan ikke lade sig gøre, hvis smørret er for varmt og blødt.

Derudover skal æggene i sandkagen ikke piskes luftige – det giver en tør citronmåne. Æggene skal være stuetemperede, så de ikke får smørblandingen til at køle ned og klumpe sammen. Har du ikke fået taget æggene ud fra køl i tide, så kan du lægge dem i lidt lunkent vand, når du også tager smørret ud.

Opskriften er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

+

VIND EN KITCHENAID OG ØKOLOGISK BAGEGLÆDE

VÆR MED TIL AT FEJRE Ø-MÆRKET MED GODT ØKOLOGISK BAGVÆRK  – DELTAG LIGE HER

Godt ØKO bagværk starter med Valsemøllen. For hos os går vi aldrig på kompromis med hverken smag eller bageglæde. Heller ikke når det kommer til økologi. I år fejrer vi det danske Ø-mærkes 30-års fødselsdag med endnu flere økologiske produkter fra Valsemøllen.

Vores sortiment spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, frø, kerner, havregryn, hummus og pesto.

Find inspiration til mere økologisk bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og økologi.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Præmien er en KitchenAid Artisan køkkenmaskine, 4,8 liter og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100  kr.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge en vinder. Vinderen får direkte besked i uge 20. Præmien er en KitchenAid røremaskine og 30 Valsemøllen ØKO produkter til en samlet værdi af 6.100 kr. Hverken KitchenAid eller produkter kan ombyttes til kontanter.
Konkurrencen kører fra mandag den 23.marts til og med søndag den 10 maj.