Sådan gør du
Dag 1 – Bigadej
- Kom koldt vand i en skål sammen med gær.
- Kom melet i. Brug dine fingre ved at sprede alle dine fingere, og kør dem igennem blandingen uden at ælte. Bliv ved med at køre fingrene igennem bigaen, indtil der ikke er noget mel i bunden af skålen.
- Kom låg på, og lad bigaen stå 30-60 minutter ved stuetemperatur. Herefter kommes den på køl i 20-24 timer.
Dag 2 – Hoveddej
- Tag bigaen ud fra køl, og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 30 minutter.
- Kom bigaen i røremaskine, og tilsæt vandet. Ælt dejen i 5-7 minutter ved lav hastighed.
- Lad dejen stå på køkkenbordet i ca. 15 minutter.
- Tilsæt salt, og ælt yderlige 6-8 minutter ved mellem hastighed. Dejen er færdigæltet, når man kan trække dejen langt ud, uden at den går i stykker.
- Lad dejen stå i 5 minutter, og lav en foldning, hvor du strammer dejen op.
- Lad dejen hæve i ca. 60 minutter.
- Del dejen i 5 kugler a 250 gram, og stram dejkuglerne op. Kom dejkuglerne i en hævekasse eller fad med tætsluttende film/låg over, og lad dem hæve på køl i 24-48 timer.
Dag 3
- Varm pizzaovnen op til 400-450°C, eller opvarm almindelig ovn med varmluft til maks. varme (ca. 300°C) gerne med bagestål/pizzasten.
- Tag dejkuglerne ud fra køl, og drys durummel ud på bordet. Tryk forsigtigt dejen ud, indtil den er tynd i midten og stadig har fylde i siderne.
- Kom ønsket fyld på pizzaerne, og bag i 60-90 sekunder i pizzaovn eller 4-5 minutter øverst i alm. ovn.
Et godt tip: Find tips og tricks til hvordan du bedst former og trykker din dej ud og masser af inspiration til fyldet på vores pizzabageskole her.
Ideer til fyld på pizza
Den klassiske
- Nº1 PEPPERONI: Mozzarella, chorizo el. pepperoni, løg og rød peber. Pyntes med chili og friske krydderurter.
- Nº 2 PROSCIUTTO: Tomatsauce, revet ost, 2-3 skiver god skinke. Pyntes med parmesanflager, evt. frisk rucola, oliven og champignon.
- Nº 3 KARTOFFELPIZZA: Tomatsauce, revet ost, tynde skiver af kartoffel penslet med olie (og evt. små kugler af krydret hakket oksekød). Pyntes med friske krydderurter og oliven.
Den nymoderne
- Nº 4 SALAMEPICANTE: Tomatsauce (evt. på sanmarzano), fior de latte (eller anden mozzarella), salamepicante og grøn chili (evt. hot honey).
- Nº 5 SALSICCIA: Tomatsauce (evt. på sanmarzano), fior de latte (eller anden mozzarella), chorizo, salsiccia og svampe.
- Nº 6 PANCHETTA: Fior di latte (eller anden mozzarella), kartoffel, panchetta og rosmarin, toppet med en god olie.
- Nº 7 BURRATA: Gul passata og burrata. Efter bagning toppet med peber, olivenolie og citronmelisse.
- Nº 8 FORÅRSLØG: Blendede tomater, cheddarost og skiver af hvidløgspølse. Toppes med forårsløg.
- Nº 9 SWEET POTATOS: Creme fraiche (smøres på pizzabunden), cheddarost og tynde skiver af søde kartofler. Kværn peber og salt på til sidst.
- Nº 10 ARTISKOK: Tomatsauce (evt. på sanmarzano), revet ost, skiver af friske tomater, artiskokhjerter og grønne oliven. Pyntes med basilikumblade.
- Nº 11 GRÆSKÆR OG RISTEDE SVAMPE: Rist svampene på en pande med smør. Smør græskarsauce på bunden, kom mozzarella, græskarstrimler og ristede svampe på pizzaen.
- Nº 12 AUBERGINE: Pesto, mozzarella, aubergine og oksespegepølse.