Hvad er en donut?

En donut eller doughnut er en karismatisk kage med et hul i midten. Især amerikanerne elsker donuts, men i de senere år er de også blevet populære herhjemme. Oprindeligt stammer den hullede kage fra Østeuropa, men migranter bragte den med til USA, og det er vi mange, der sætter pris på i dag.

Man kan bedst beskrive en klassisk donut som en blanding mellem en pandekage og et brød. Selvom det lyder underligt, har dejen en smag der minder om klassiske pandekager, mens konsistensen minder om et meget luftigt brød eller en muffin. Det ikoniske hul i midten er til for at sikre en ensartet afbagning, ligesom du kender det fra bagels.

Der findes også forskellige typer af dej til donuts. Der er en dej med bagepulver, som man kan bage i ovnen og en gærdej der bliver kogt i olie. Det giver også to forskellige resultater, da dejen udvikler sig forskelligt. Fælles for dem er dog, at de smager bedst friske, og derfor helst skal spises på dagen, da de ellers kan blive seje eller tørre.

Donuts bagt i ovnen

Hvis du gerne vil undgå at bage dine donuts i olie, kan du også lave en version, der kan komme i ovnen. Oftest er disse lavet på en dej med bagepulver, ligesom du kender fra kager. Det betyder også, at de er hurtigere at lave, da du kan lave flere på én gang, og ikke behøver at vente på, at de hæver. Derudover bliver de mindre fedtede end de friturestegte, og får en konsistens, der minder mere om en luftig bolle eller muffin.

Når du skal bage dine donuts i ovnen, er det en god idé at have en donutform. Dejen minder nemlig mere om kagedej, og du får derfor det bedste resultat, hvis du sprøjter dem ud i en form. På den måde, sikrer du dig også ensartede donuts, og der er ekstra tid til at pynte dem.

Hvis du vil prøve at bage dine donuts i ovnen, kan du bruge opskriften på mini donuts med gold chokolade-ganache.

Donuts bagt med friture

Når du skal bage donuts med friture, skal du bage dem af en gærdej. Dejen arter sig ligesom andre gærdeje, og skal også hæve inden de bages. Her rulle dejen ofte fladt ud, og stikkes ud af dejen med runde udstikkere. Du kan du også lege lidt med formen, alt efter hvilke udstikker du har.

Afbagning i friture giver også en mere fed kage, da de bages i varm olie. Samtidig giver det din donut et sprødt ydre, og de bliver perfekte at vende i sukker. Når du skal friturestege donuts, varmer du en stor gryde med olie op til ca. 170°C. Har du ikke et termometer, kan du i stedet putte et brødtern i olien, og se om det syder omkring det og det bliver gyldent på et par minutter. Så burde olien være klar. Du bør også helst kun bage 2-3 donuts ad gangen, for at olien beholder den rigtige temperatur. Koger du flere end det, falder temperaturen i gryden, og afbagningen bliver ikke ligeså god.

Gem dejen fra ‘hullerne’, og kog dem til små berlinere, så dejen ikke går til spilde. Så er der donuts til både den lille og den store sult.

Hvis du vil prøve at bage donuts i friture, kan du prøve denne opskrift på krydrede donuts.

Få opskriften på donuts af gærdej her

Pyntning

Den klassiske donut kan vendes i almindeligt sukker eller varianter med vanilje og kanel. Ellers bliver de dyppet i en glace, der er en tynd glasur, der giver dine donuts en skinnende, fedtet overflade.

Ofte kan du give dine donuts forskellige udtryk og smage ved at pynte dem forskelligt. En klassisk donut har en mild og enkel smag, der gør den perfekt til at blive dyppet i en chokoladeglasur, blive pyntet med forskellige bær eller blive toppet med slik og chokolade. Her er det faktisk kun din fantasi der sætter grænsen for, hvor langt du vil gå med din pynt.

Til den øvede

Har du allerede prøvet at bage donuts og berlinere, og ønsker du at udfordre dig selv med andre smage, fremgangsmåder og farver? Så bør du prøve at bage Ditte Julies bud på berlinere med citronmidte og pistache. Her er dejen fyldt med smage som citron, hyldeblomst og vanilje, mens midten bliver fyldt med en hjemmelavet lemon curd, og det ydre pyntes med pistaciesukker og saltet marengs.

Opskriften gør, at du bliver udfordret på mange discipliner, der i sidste endte giver et smukt og lækkert resultat, som vil imponere dine gæster, og sætte dine evner lidt på prøve.

Berliner med pistacie og citronmidte

Berlinere

En kage der minder om de klassiske donuts er berlinere eller berlinerpfannkuchen. Berlineren er også en friturestegt kage, men uden hullet i midten. Typisk bliver den fyldt med hindbærmarmelade i midten, men man kan også fylde den med fx nutella, karamel eller brombærmarmelade. Når berlineren skal fyldes, sprøjter man ofte fyld ind efter bagning, men man kan også lave dem ved at udstikke dem som cirkler, fordele fyldet på halvdelen, lægge den anden halvdel oven på, og trykke dem sammen. Det er en fremgangsmåde, der ikke kræver meget teknisk snilde, men så bliver fyldet også varmet op.

Når berlinere skal pyntes, kan de blive rullet i sukker efter bagningen, drysses med flormelis eller pyntes med glasur. Det giver igen mange muligheder for at lege med udtryk og smag på dine kager. Hvis du vil forsøge dig med en klassisk berliner, kan du prøve denne opskrift.

Berliner pfannkuchen med syltetøj
+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.