6 om dagen

6 om dagen

SÅDAN TÆLLER DU TIL 6 – ELLER 600 GRAM.

Nogle tror, at 6 om dagen skal være 6 frugter – men al frugt og alle grønsager tæller med! Rå, tørret, bagt, kogt eller stegt. Også i gryderetter, dybfrosne eller de flåede tomater på dåse. Og hvordan er det så lige, at du tæller til 1 eller 100 gram? Ja det kan fx være 1 stor gulerod, 1 stor tomat, 3 dl. snittet hvidkål eller 1 æble, 1 appelsin, 1½ dl bær eller en håndfuld vindruer.

iStock_000014393094Small6 FORDELT OVER HELE DAGEN

6 om dagen – til alle dagens hoved- og mellemmåltider, til hverdag og fest. Fx morgenmad med udskåret frisk frugt på havregrynene eller yoghurten. Flere grønsager i traditionelle kødretter som frikadeller, lasagne og kødsovs. Udskåret frugt og gnavegrønt og frugt-smoothies til hygge m.m. For mad er ikke kun brændstof – det må også godt dufte og ægge sanserne.

TIPS TIL FASTFOOD

Spar på osten på pizzaen og friturestegt mad. Køb mindre portioner og spis salat til fx færdig-mix-salater eller snack-gulerødder i poser. Spis ikke fastfood for ofte, maks. 1-2 gange om måneden.

NÅR DU DYRKER SPORT

Gå ikke sulten til træning – spis et større måltid 2-4 timer før og et lille 1 time før. Undlad proteintilskud, energibarer og sportsdrikke. Spis i stedet sunde råvarer med naturlige vitaminer, mineraler og kostfibre. En banan eller grovbolle giver kulhydrater. Proteiner får du naturligt fra især kød, fisk, æg, mælk og tørrede bønner.