Gluten er et protein, der findes i kornsorterne hvede, rug, byg. Flere tror at der er gluten i havre, hvilket ikke er tilfældet. Havre er fra naturen side glutenfri, men kan blive forurenet med gluten fra andre kornsorter i produktionskæden, fra dyrkning til det færdige produkt. Derfor er der efter spor af gluten i havre.
Glutenfrie produkter er baserede på hvedestivelse, hvor proteinet gluten er fjernet.
Som glutenallergiker skal du være opmærksom på at få fibre nok, eftersom du ikke kan spise brød af hvede, rug, byg og havre.
Hvis du som glutenallergiker spiser mad med gluten, skades tyndtarmens slimhinde. Fimrehårene i tarmen bliver ødelagt og tarmen bliver dårligere til at optage næringsstoffer som f.eks. jern og vitaminer.
Det er vigtigt hele tiden at være opmærksom på, hvad du spiser. Selv små mængder gluten kan skade tarmen.
Cøliaki forsvinder ikke med alderen. Hvis du er glutenallergiker skal du spise glutenfrit hele livet.