Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 019 / Pitabrød

Bag dine egne pitabrød. Helt perfekte luftige pitabrød, der smager fantastisk. Vi guider dig her med de bedste bagetips og en god opskrift på hjemmelavede pitabrød.


I denne artikel finder du vores lækre pitabrød opskrift. Det vigtigste ved et vellykket pitabrød er det hulrum, som opstår i midten af brødet, når du bager det i ganske kort tid og ved meget høj varme. Dejen skal æltes godt, så proteinerne i melet får mulighed for at udvikle en stærk og elastisk glutenstruktur – det gør, at brødet kan holde på en masse luft, som udvikles under hævningen, og hæve op i en fart inde i ovnen. Det bedste resultat får du ved at lade en røremaskine ælte dejen indtil, at den samler sig om dejkrogen og slipper skålens kanter.

Når du kommer pitabrødene ind i ovnen, så er det vigtigt, at ovnen er så varm, som den overhovedet kan blive. Tænd derfor ovnen i rigtig god tid, mens dejen hæver. Har du en bagesten eller et bagestål, så brug det, da det optimerer ovnens varme og giver pitabrødene det varmechok og den høje varme, som de har brug for at hæve rigtigt op.

Alternativt kan du vende din bageplade om, så kanterne vender nedad i ovnen. Når dejen rulles ud, så er det vigtigt, at du ikke trykker for meget ned på dejen, men ruller i jævne bevægelser henover dejen. Dejen skal ikke klistre sammen, men rulles, så der kan skabes et hulrum i midten. Den meget høje varme sørger sammen med den veludviklede glutenstruktur for, at de tyndt udrullede pitabrød lynhurtigt popper op og får det karakteristiske hulrum i midten, som du kan fylde med lækkert fyld.

Sådan bager du koldhævede pitabrød

Nem og lækker pitabrød opskrift på luftige hjemmebagte med hulrum, så der er masser af plads til alt det gode fyld. Lad dejen koldhæve natten over, og lav helt friskbagte pitabrød, når familien sætter sig til bords til aftensmaden.

Det skal du bruge til 12 pitabrød: 425 g koldt vand, 10 g gær, 1 spsk. sukker, 350 g Valsemøllen stenformalet Økologiske hvedemel, 350 g Valsemøllen Økologiske Tipo 00 Hvedemel, 15 g salt, ½ spsk. olie til at smøre bøtten med.

Fremgangsmåde

Dag 1: Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i dejen og ælt den til den er glat, samlet og slipper skålens kanter. Dejen er nemmest og hurtigst at ælte på en røremaskine, men det kan lade sig gøre i hånden, da det er en ret fast dej. Kom i bøtte smurt med olie og kom låg på. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 60 minutter. Kom dejen på køl til dagen efter.

Dag 2: Tænd ovnen med et bagestål eller bagesten i på højeste temperatur. Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i portioner af 100 g. Form hver dejklump til en bolle. Lad dem hvile utildækket i 20-30 minutter på køkkenbordet. Skru ovnen ned til 250 grader varmluft. Rul hver dejklump ud til et fladt pitabrød og kom straks pitabrødet i ovnen. Du kan bage 3-4 pitabrød i ovnen samtidig, men læg dem ind efterhånden, som de er klar. Læg dem forsigtigt på det brandvarme bagestål, og lad pitabrødet bage i få minutter ind til at det popper op. Du skal bage pitabrødene med det samme, når du har rullet dem ud, da de ellers når at klistre sammen inden i, og derfor har svært ved at poppe. Nyd med det samme.

Udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.