Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 020 / Pitabrød

Bag dine egne pitabrød. Helt perfekte luftige pitabrød, der smager fantastisk. Vi guider dig her med de bedste bagetips og en god opskrift på hjemmelavede pitabrød.


I denne artikel finder du vores lækre pitabrød opskrift. Det vigtigste ved et vellykket pitabrød er det hulrum, som opstår i midten af brødet, når du bager det i ganske kort tid og ved meget høj varme. Dejen skal æltes godt, så proteinerne i melet får mulighed for at udvikle en stærk og elastisk glutenstruktur – det gør, at brødet kan holde på en masse luft, som udvikles under hævningen, og hæve op i en fart inde i ovnen. Det bedste resultat får du ved at lade en røremaskine ælte dejen indtil, at den samler sig om dejkrogen og slipper skålens kanter.

Når du kommer pitabrødene ind i ovnen, så er det vigtigt, at ovnen er så varm, som den overhovedet kan blive. Tænd derfor ovnen i rigtig god tid, mens dejen hæver. Har du en bagesten eller et bagestål, så brug det, da det optimerer ovnens varme og giver pitabrødene det varmechok og den høje varme, som de har brug for at hæve rigtigt op.

Alternativt kan du vende din bageplade om, så kanterne vender nedad i ovnen. Når dejen rulles ud, så er det vigtigt, at du ikke trykker for meget ned på dejen, men ruller i jævne bevægelser henover dejen. Dejen skal ikke klistre sammen, men rulles, så der kan skabes et hulrum i midten. Den meget høje varme sørger sammen med den veludviklede glutenstruktur for, at de tyndt udrullede pitabrød lynhurtigt popper op og får det karakteristiske hulrum i midten, som du kan fylde med lækkert fyld.

Sådan bager du koldhævede pitabrød

Nem og lækker pitabrød opskrift på luftige hjemmebagte med hulrum, så der er masser af plads til alt det gode fyld. Lad dejen koldhæve natten over, og lav helt friskbagte pitabrød, når familien sætter sig til bords til aftensmaden.

Det skal du bruge til 12 pitabrød: 425 g koldt vand, 10 g gær, 1 spsk. sukker, 350 g Valsemøllen stenformalet Økologiske hvedemel, 350 g Valsemøllen Økologiske Tipo 00 Hvedemel, 15 g salt, ½ spsk. olie til at smøre bøtten med.

Fremgangsmåde

Dag 1: Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i dejen og ælt den til den er glat, samlet og slipper skålens kanter. Dejen er nemmest og hurtigst at ælte på en røremaskine, men det kan lade sig gøre i hånden, da det er en ret fast dej. Kom i bøtte smurt med olie og kom låg på. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 60 minutter. Kom dejen på køl til dagen efter.

Dag 2: Tænd ovnen med et bagestål eller bagesten i på højeste temperatur. Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i portioner af 100 g. Form hver dejklump til en bolle. Lad dem hvile utildækket i 20-30 minutter på køkkenbordet. Skru ovnen ned til 250 grader varmluft. Rul hver dejklump ud til et fladt pitabrød og kom straks pitabrødet i ovnen. Du kan bage 3-4 pitabrød i ovnen samtidig, men læg dem ind efterhånden, som de er klar. Læg dem forsigtigt på det brandvarme bagestål, og lad pitabrødet bage i få minutter ind til at det popper op. Du skal bage pitabrødene med det samme, når du har rullet dem ud, da de ellers når at klistre sammen inden i, og derfor har svært ved at poppe. Nyd med det samme.

Udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt – bagenørd og professionsbachelor i ernæring og sundhed.

+

VIND ET BAGEKURUS MED BAGERLANDSHOLDET OG VALSEMØLLEN + ET ÅRS FORBRUG AF DANSK MEL

Nu har du chancen for at lære af de bedste! Vind en plads på bagekursus med chefbager Asger Hansen fra Bagerlandsholdet og Valsemøllens egen udviklingsbager Erik Olsen. Her sætter vi fokus på godt brød bagt med surdej, og du lærer om æltning, (kold)hævning og afbagning – og får din egen surdej med hjem. Plus at du vinder 1 års forbrug af dansk mel. Det hele til en samlet værdi af 2.500 kr.

Ét års forbrug af dansk mel
Vores sortiment af dansk mel spænder bredt, fra specialmel til brødblandinger, klid og kerner. Hvis du er én af de otte heldige vindere, forkæler vi dig med et års forbrug af dansk mel, som vi sender til dig af fire omgange fordelt over et år.

Bagekursus

Praktisk information
Dato: Søndag d. 8. november kl. 10.00-15.00
Sted: Valsemøllen Køge, Sandvadsvej 14, 4600 Køge

Vi tager naturligvis de nødvendige forholdsregner ift. Covid-19 situationen og forholder os til myndighedernes anbefalinger. Af samme grund har vi valgt at begrænse bagekurset til kun 8 deltagere.

Hvad lærer du på kurset?
– Hvad er en surdej? Principperne, proces (opstart, fodring osv.)
– Tid som en vigtigfaktor for godt bagværk
– Æltning/foldning
– Shaping og hævning
– Afbagning

Hvad får du?
– Smagsprøver med hjem på alt det brød vi bager
– Kaffe/te og drikkevarer dagen igennem
– Tapasanretning – med alt det gode bagværk naturligvis
– Surdej med hjem
– Et bagekit med forklæde, dejdeler og lækre danske produkter.

Når du deltager i konkurrencen, bliver du også en del af vores bageunivers med masser af velsmag og inspiration – til alle os der elsker at bage.

Godt bagværk starter med DANSK MEL fra Valsemøllen. Find inspiration til lækkert bagværk her, hvor vi samlet alt det bedste indenfor brød, kager og dansk mel.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Konkurrencebetingelser
Valsemøllen forholder sig ultimativt retten til at udvælge vinderne. Vinderne trækkes den 26. oktober, og får direkte besked pr. mail. Der trækkes 10 vindere. Præmien er et bagekursus og et års forbrug af Valsemøllen Dansk Mel-produkter til en samlet værdi af 2500 kr. (1.500 kr. for kurset + 1.000 kr. i produkter). Hverken bagekursus eller produkter kan ombyttes til kontanter. Når du deltager i konkurrencen, bliver du automatisk tilmeldt vores nyhedsbrev.
Konkurrencen kører fra tirsdag den 1. september 2020 til og med søndag den 25. oktober 2020.