Sådan gør du
Dag 1
- Aktivér surdejen: Rør 75 g Valsemøllen Bageklar Surdejspulver sammen med 75 g lunkent vand (30°C) i et rent glas med plads til, at surdejen kan hæve – fx et sylteglas – og dæk til. Lad den stå ved stuetemperatur i 15–30 minutter, til surdejen viser bobler og er vokset med ca. en tredjedel. Sæt evt. en elastik om glasset som markør – så kan du nemt følge med i, hvor meget den vokser. Når surdejen bobler tydeligt og er vokset, er den aktiv og klar til bagning.
- Kom alle ingredienserne i en røremaskine undtagen salt, og ælt sammen i 2 minutter.
- Tilsæt salt, og ælt dejen godt til den slipper skålens kanter og bliver stærk, glat og blank. Det tager ca. 10 minutter ved mellem/høj hastighed.
- Lav gluten testen for at sikre, at dejen er som den skal være. Tag fat i et stykke af dejen og stræk dejen indtil den er nærmest gennemsigtig. Kan dette lade sig gøre, uden at der går hul på dejen, har din dej bestået testen. Hvis ikke skal den æltes i længere tid på røremaskinen.
- Kom dejen i en olieret skål eller kondibøtte og lad dejen hæve tildækket i ca. en time ved stuetemperatur.
- Fold dejen – dette skal gøres 2 gange med 1 times mellemrum.
- Når dejen er vokset til dobbelt størrelse, skal den på køl til dagen efter. Hvis ikke dejen er vokset, kan du lade den stå, til den er vokset til dobbelt størrelse, og kom på køl efterfølgende.
Dag 2
- Tænd ovnen på 250°C varmluft.
- Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord, og del forsigtigt dejen i ca. 15 – 16 stk.
- Kom surdejsstykkerne på en bageplade med bagepapir.
- Bag bollerne i ovnen i ca. 10 – 12 minutter til de er gyldne.
Et godt tip: Har du et bagestål? Så kan du bruge bagestålet, som med den høje varme er med til at surdejsbollerne hæver op, får flotte lufthuller og får en sprød bund.