Grove koldhævede hveder

Aften før Store Bededag er det tradition at spise varme hveder, skal du også have hveder?

Står det på varme hveder Store Bededag, kan du med fordel lave disse lækre koldhævede grove hveder bagt med Stenformalet Hvedemel.

Hvis du er til de helt klassiske hveder, finder du opskriften på dem her.

Se opskrift

Køkkentid
25 min.

Ventetid
10 t. & 30 min.


Se ingredienser og vejledning i bredformat

Vurder denne opskrift


| af Grove koldhævede hveder: 4 ud af 5 baseret på 1 anmeldelse

Ingredienser

Opskrift til 12 stk.

550 g Valsemøllen Stenformalet Hvedemel
1 1/4 tsk salt
100 g smør
15 g gær
2,5 dl mælk
2 æg (gem lidt til at pensle med)
2 spsk rørsukker
1,5 tsk stødt kardemomme

Fremgangsmåde

  1. Smelt smørret blidt i en gryde.
  2. Rør gæret ud i mælken, og rør det i det smeltede smør.
  3. Pisk æggene sammen i et glas.
  4. Bland alle ingredienser sammen i en stor skål – husk at gemme lidt af det sammenpiskede æg til pensling, hvis du vil have blanke hveder.
  5. Ælt, til dejen er jævn. Dæk den med film, og sæt den i køleskabet i 8 timer eller mere – fx natten over.
  6. Tag dejen ud af køleskabet.
  7. Beklæd en bradepande (ca. 20 x 30 cm) eller en bageplade med bagepapir, og sæt hvedebollerne tæt som på billederne.
  8. Del dejen i 12 lige store stykker, tril dem til boller, og placer dem i den lille bradepande eller bageplade – 3 x 4, med lidt luft imellem. Lad dem hæve lunt 1-2 timer.
  9. Pensl hvederne med æg, og bag dem i en forvarmet ovn på 200°C (180°C varmluft) i ca. 18-20 minutter eller til de er gyldne. Det er vigtigt, de er gennembagte.
  10. Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, rist dem og server med koldt smør, ost eller marmelade.

Udviklet af Bodil på Muttionline – lidt grønnere, lidt nemmere og med smæk på smagen.